DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 2011311-0.38953%
İzmir
30°

KAPALI

04:54

SABAHA KALAN SÜRE

126 okunma

İş Güvenliği Uzmanı olmak ister misiniz ?

ABONE OL
09/02/2013 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanların en gözde işi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı oldu. Bu işin tanımı içerisine işçilerin sağlığı ve güvenliği ile birlikte işyerinin sağlığı ve güvenliği de girmektedir. Bu iş kolu henüz yeni olduğu için pek çok özel sektörde ne yapacağını bilmiyor. Şuan bilinen tek gerçek 2014 yılının temmuz ayından itibaren 50 işçi çalıştıran tüm iş yerleri iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Ama sadece özel sektörde değil kamu kuruluşları da ileriki yıllarda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştıracak. Hatta devlet kendi uzmanını kendi atayacak. Bu benim şahsı fikrimdir. Lakin olmayacak bir şey değil, şimdiden bunun sinyallerini alıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak isteyenler Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik eleman olmaları gerekir. Bunun için de kursiyerlerin Bakanlıkça yetki belgesine sahip kurs yerlerinde 90 saat uzaktan eğitim, 90 saat sınıf içi (örgün) eğitim olmak üzere 180 saat teorik eğitim almaları ve 40 saate varan staj eğitimi de tamamlamış olmalıları gerekmektedir.

A, B ve C SERTİFİKALARI

İş güvenliği uzmanlığına kabul edilecek meslek mensupları öncelikle C sınıfı sertifika sahibi olacaklar. Üç yıl çalıştıktan sonra B sınıfı sertifikasını eğitim ve stajla birlikte sınavla elde edilecektir. Dört yıl çalıştıktan sonra da A sınıfı sertifikası için eğitim ve stajla birlikte sınavla elde edilebilecektir. İş güvenliği uzmanlarından; C sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, B sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler. Yıllardır bu alanda çalışıyorsanız ama bu sertifikaya sahip değilseniz bu alanda çalışmak için C sınıfı sertifikasına sahip olmak zorundasınız. Eski yönetmelikler iptal edilmeden ÇASGEM’e A ya da B sınıfı için başvurmuşsanız, bu konuda bir hak iddia edemezsiniz. Tamamen yeni yönetmeliğin hükümleri geçerlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ÇASGEM’in veya üniversitelerin verdiği eğitim ile özel eğitim kurumlarının verdiği eğitim arasında geçerlilik yönünden bir fark yoktur. Eğitimi yetkili olmak şartıyla kim verirse versin, sınavda başarılı olanlar belge alabileceklerdir.

YA BAŞARILI OLAMAZSANIZ?

Sınava dair kaygıları olan okuyucularımızın sınavdan 100 soruluk sınavdan 70 puan alması gerekiyor. Sınav, bakanlığın belirlediği tarihlerde, yılda iki kez, yapılmaktadır. Şimdiye kadar mayıs ve ekim aylarında yapılan sınavların birinden 70 puan alamazsanız sınava girdikten sonra bir kez daha sınava girme hakkınız bulunmaktadır. Ancak, iki sınavda da başarılı olamayan adaylar yeniden eğitim programına katılmak zorundadır.

 

    En az 10 karakter gerekli