HAYALLER PARİS, GERÇEKLER…
Her zaman, herkese sormak istediğim bir konu vardır ‘HAYAL EDİYOR MUSUNUZ?’ diye. Hayal ediyorsanız eğer, ne sıklıkla peki? Ya da neleri hayal ediyorsunuz?
Hayal etmek konusu özüne bakılırsa çok basit ama, aslında, çok önemlidir.
Çünkü, tüm başarılı insanlar istediklerini gerçekleştirmek için görselleştirmeyi yani hayal kurmayı kullanır. Görselleştirme aracılığıyla kendi enerji ve isteklerinizden yeni bir dünya yaratabilirsiniz.
Wisconsin Üniversitesi, Milwaukee Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nün araştırmasına göre, akıllarının serbest dolaşımına izin veren hayalperest kişiler genellikle daha aktif ve iyi donanımlı bir beynin yanı sıra daha yüksek derecede çalışan belleğe sahip oluyor. Araştırmacılar çalışmalarında, hayal kuran insanların verilen görevler sırasında dikkatleri dağılsa bile, daha yüksek bir çalışma belleği seviyesine işaret eden bilgileri hatırlama yeteneğine sahip olduklarını keşfetti.
Hayal kurmayı hayatınızda bir rutin haline getirmek için 5 sebebi inceleyelim: olumsuz düşüncelerden uzak durmanızı sağlar (insanların “Bu çok zor bir istek, nasıl başaracaksın ki?” soruları, düşüncelerinizin olumsuz bir yola girmesine sebep olabilir. Fakat siz hayal kurarak tüm bu olumsuzlukları bir kenara bırakabilir ve hayallerinizi yaşayabilirsiniz. Başarmak belki zor olacaktır ama siz bu isteklerinizi görselleştirerek tüm olumsuzluklara meydan okumaya hazırsınızdır); hayal kurmak sizi cesaretlendirir (istekleriniz konusunda çekindiğiniz ya da korktunuz zamanlar elbette olacaktır. Fakat hayal kurarak hormonları ve sinapsları harekete geçirebilir, hedefinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz); yaratıcılığınızı artırır (zihnimizi günlük sıkıcı rutinlerden uzaklaştırıp hayal kurmak, beynimizin ihtiyacı olan yaratıcı anlara olanak sağlamaktır. Bu şekilde çok daha iyi fikirler ortaya çıkarır ve aynı zamanda ruhsal bir rahatlama yaşayabiliriz); görselleştirme enerji toplar (hayal kurmak, çekim yasasını kullanır. Dikkat neredeyse enerji oraya akar. Kendinizi istediğiniz hayatı yaşarken ne kadar fazla hayal ederseniz, evrensel enerjiler o kadar erken sizinle birlik olacak ve size istediğinizi verecektir); hayal kurmak kendinize olan inancınızı geliştirir (umudumuzu kaybettiğimiz zaman amacımızı da unutmamız çok olağandır. Önemli olan kendinize inanmak ve başaracağınızı bilmektir. Hayal kurarak hayattaki amacımızı hatırlar ve istediğimiz hayatın çok uzak olmadığını görürüz).
Mesela, William Russell “Büyük işler, büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır” der. Hayaller hayat tarlasından geçerken elimizden toprağa düşen tohumlardır. Tohum ve tarla için de çabalamanız gerekir ki hayaller gerçek olsun.
Hayalleriniz sizin yürek gücünüzü gösterir. Bir insanın yüreğinin gücünü anlamak için sadece yaptıklarına değil, yapmayı istediklerine de bakmak gerekir. “Hayaller bizim kim olduğumuzun aynasıdır” der Barbara Sher. Esaret altındaki insan özgürlüğü hayal etmeli ki yüreğinde şahlanış gülleri açsın. Aç insan ekmeği olmayan değil ekmeğin hayalini kuramayan insandır aslında. Bunu birçok durum için genelleyebiliriz.
Her hayal, hayat duvarında gelecek adına bir tuğla koymaktır. Önce hayalinizi kurun ve ardından bu hayalinize ulaşma adına adımlayın, yürüyün ve koşun. Hayaller imkânsız gibi gözükse de sonuçta elinizde kalacak yine sizin huzur parçacıklarınızdır. Leo Burnett’in dediği gibi “Yıldızlara uzandığında bir yıldıza sahip olamazsın belki ama bir avuç çamur da elde etmezsin”
Hayaller insanı öylesine motive eder ki, belli bir süre sonunda siz hayalin peşini bıraksanız da hayaller sizin peşinizi bırakmaz. Zaten bizi hayata bağlayan birazda gerçekleşmemiş hayaller değil midir? “Hayallerini ve ideallerini bıraktıysan bari yaşamayı da bırak” der Marian Anderson. Siz hayalinizin peşinden koşun ve görün ki o hayal sizi hayat yolunda elinizden tutacak, terinizi silecek ve varış yerinde sizi bekliyor olacaktır.
Ümit var olunuz ki, gelecek hayallerinin gölgesinden ayrılmayanların olacaktır. Hayal gücü özgürdür. Hayal gücü özgürleştirir. Riviere “Kafeste olmak insana uçabileceği zannını veriyor” der. Hayallerle özgürleşmek için engelleri küçümseyin. Zaten engeller Hanry Ford’un dediği gibi gözümüzü hayalden ayırdığımız aman gördüğümüz o korkunç şeyledir.
Hayallerimizi dualaştırarak ibadet haline çevirebiliriz. Peygamber efendimiz "Dua, ibadetin ta kendisidir" buyurmaktadır. Hayaller ne kadar büyük ya da gerçekleşmesi zor olursa olsun, dua haline getirdiğimizde, gücü ve lütfu sonsuz olan Allah bu durumdan memnun olur razı olur ve karşılığını belki de hayallerimizin de ötesinde bir şekilde verir.
Gelecekte nasıl bir dünya istiyorsanız önce hayal edin. Hayalin başladığı yerde zafer için de geri sayımda başlamıştır. Ayaklarını yere basın ve yıldızlara uzanmaya devam edin. Çevrenizdekilerin hayallerine de destek olun. Dikkat edin kurduğunuz hayal kırdığınız hayal olmasın. Hayal gücü, ruhun gözü olarak kabul edilmektedir. Hep pozitif hayaller kuralım derken polyanacılık yapıp kendimizi Kandıralımdan bahsetmiyoruz. Mevcut durumumuzu iyi analiz etmek gerçekleri görmek ama her şeye rağmen güzel günleri hayal etmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. Sağlık için ve yaşamaktan zevk almak için gerekli bütün bunlar. Bütün başarılar önce hayalle başlar. Bugün hayatımızda var olan şeyleri bir zamanlar ancak hayal ediyorduk. İnsanoğlunun yapacakları hayal ettikleri ile sınırlıdır.
Hayatta en tatlı mutluluk hazinesi, hayal kurmaktır.
Hadi şimdi hayal edelim ve bunları bir yere yazalım, dua ile bütünleştirerek yerine gönderelim.