AA
İZMİR (AA) – Bölgede ilkbaharda ekilen domatesler temmuz ayıyla hasat edilmeye başlandı. Mevsimlik çalışanların topladığı domatesler, kamyon ve traktörlere yüklenerek beyaz örtülerin serildiği topraklara götürülüyor.
Burada kesilerek talebe nazaran tuzlanan yahut kükürtlenen domatesler yaklaşık bir hafta güneşte bekletiliyor.
Kurutma stantlarıyla kırmızı renge bürünen ovada kuruyan domatesler, paketleme tesisinin akabinde ihraç ediliyor.
Daha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domatesler Avrupa ve ABD’de sofralarda yer alıyor.
Kurutulmaya bırakılan domates işinde çalışanların büyük kısmını ise Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen tarım personelleri oluşturuyor.
Gün doğumuyla çadırlarından çıkarak domates mesaisine başlayan emekçiler, kavurucu güneşin altında saatlerce çalışıp süreç yaptıkları kasalara nazaran para kazanıyor.
“ABD kuru domatesi keşfetti”
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Lideri Abdulvahap Olgun, AA muhabirine, ilçenin kuru domates noktasında Türkiye’nin öncüsü olduğunu söyledi.
Ovada yetişen eserin, Torbalı’nın güneşinin altında kurutulduktan sonra yeniden buradaki tesislerde işlenip 100’e yakın ülkeye ihraç edildiğini aktaran Olgun, şöyle konuştu:
“İlk devirlerde İtalyanlar çok büyük ilgi gösteriyordu. Hala ilgi gösteriyorlar. Bir orta Brezilyalılar sandviçte kullanmak için ilgi göstermeye başladılar, şu anda son olarak ABD kuru domatesi keşfetti. Onlar da hamburgerde kullanıyor. Çok ağır bir ilgi var. Torbalı’nın bu mevzudaki özelliği şu; nem oranı, güneş açısı, bunların hepsi epeyce kıymetli. Tüm bu etkenleri bir ortaya getirdiğimizde gerçekten güzel bir model ortaya çıkıyor.”
Olgun, bu yıl ilçede yaklaşık 50 bin dönümlük toprakta domates ekiminin yapıldığını, bunun yüzde 80’inin salçalık, yüzde 20’sinin de kurutmalık ve sofralık olarak tüketildiğini tabir etti.
İhraç edilen kuru domatesin yaklaşık yüzde 70’inin Torbalı’dan olduğunu, ihracatın gün geçtikçe arttığını vurgulayan Olgun, “Ürünümüz bu mevsim bol yani bir ay içerisinde muazzam bir tonajda domates üretiliyor. Eserimizin bol olduğu periyotta bir sonraki aylarda tüketilmesi için onu işleyip raf ömrünü uzatacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu da kuru domates modelinde ortaya koyduğumuz bir çalışma.” dedi.
“Çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak”
Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner de bu yıl rekolte ve kalitenin geçen yıllara nazaran daha uygun olduğunu lisana getirdi.
Üretim alanında artış olduğunu belirten Saygıner, “Dolayısıyla domatesin hasat edilme sürecinde bu durum üreticilere ve alıcılara fiyat avantajı sağlıyor. Domates bulmakta zorlanmıyoruz.” diye konuştu.
Uzun yıllardır domates üretimi yaptığını kaydeden Saygıner, hazirandaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle eserin bu yıl erken olgunlaştığını söz etti.
Saygıner, erken olgunlaşmanın hasadı ve kurutma işini öne çektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Hasat güzel, geçen yıl başlangıçta yağışlarla bir hastalık gelmişti. Kaliteyi ve rekolteyi düşürmüştü. Bu yıl bu türlü bir şey yok. Güneş pek güzel, mevsim hoş gidiyor. Benim iddiam çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak. Ülke için aslında çok hoş bir şey, domates salçasında uygun fiyatlı günleri göreceğimize inanıyorum.”
İşçilerden Sinan Karataş da her yıl bu devirde domates için Torbalı’ya geldiklerini ve yaklaşık 1 ay burada kaldıklarını belirterek, sabah 05.30 üzere mesaiye başladıklarını, akşam 21.00’e kadar çalışmaya devam ettiklerini lisana getirdi.
Muhabir: Halil Fidan
BALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceARAŞTIRMA-İNCELEME
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
14 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.