Hunault’un raporu AKPM gündeminde

24 Nisan 2024 - 09:34

Hunault’un raporu AKPM gündeminde

Hunault’un raporu AKPM gündeminde
Son Güncelleme :

24 Ocak 2010 - 22:00

283 okuma
(Last Updated On: 24/01/2010)

Foto-225-29 Ocak 2010 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM) 2010 I. Olağan Genel Oturumu’na katılacaktır. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile Uluslararası İlişkiler Direktörü K.Engin Soyyılmaz’ın katıldığı AKPM kış oturumu Batı Trakya Türk Azınlığı için iki açıdan büyük bir önem taşıyor. İlk olarak 26 Ocak 2010 tarihinde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, resmi davetli olarak konuşma yapmak üzere Strazburg’a geliyor. İkinci olarak ise AKPM İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Komitesi üyesi Fransız parlamenter Michel Hunault tarafından kaleme alınan “Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya(Doğu Yunanistan)’daki Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” başlıklı rapor 27 Ocak Çarşamba günü görüşülecek. Değişiklik önerilerinin sunulmasının ardından rapor ile ilgili taslak karar metni genel oturumda oylamaya sunulacak.

ABTTF’nin tarihi başarısı

24 Mart 2009 tarihinde AKPM İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Komitesi “Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya(Doğu Yunanistan)’daki Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” konulu rapor ile ilgili taslak bir karar kabul etmiş, raporu ise 21 Nisan 2009 tarihinde yayımlanmıştı. ABTTF, 26- 30 Ocak 2009 tarihlerinde AKPM 2009 yılı 1. Olağan Genel Oturumu’na paralel gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Michel Hunault’un taslak raporu ile ilgili detaylı şekilde bilgi edinmiş, rapor ile ilgili ABTTF’nin değişiklik önerilerini içeren detaylı bir çalışma hazırlayarak ziyareti sırasında ilgili makamlara iletmişti. Nisan 2009 tarihinde Komite tarafından kabul edilen rapor ve beraberindeki taslak karar metni yayımlanmış, raporun nihai şeklinde ABTTF tarafından hazırlanan detaylı çalışmanın raportör Hunault tarafından dikkate alınarak rapora yansıtıldığı gözlemlenmişti. Böylelikle ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı için yaşamsal öneme sahip raporun nihai şeklinin hazırlanması sürecinde üstlendiği aktif rol sayesinde tarihi bir başarıya imza atmıştı.

Yaklaşık bir yıl olmak üzere rapor ile ilgili yakından takip eden ve bu kapsamda ciddi bir lobi çalışması yürüten ABTTF, AKPM 2010 I. Olağan Genel Oturumu’na paralel gerçekleştirmekte olduğu resmi ziyaret ile çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ABTTF heyeti, 2010 I. Olağan Genel Oturumu’na paralel olarak siyasilerle görüşmeler gerçekleştirerek lobi faaliyetinde bulunuyor.

Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM’nin ilk Türk Başkanı oldu

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM), kurulduğu 1949 yılından bu yana ilk defa bir Türk parlamenterin başkan seçilecek olması bakımından da AKPM 2010 I. Olağan Genel Oturumu Batı Trakya Türk Azınlığı için farklı bir anlama sahip. 2003 yılından bu yana AKPM üyesi olan ve 2007 yılından bu yana da AKPM’deki Türk heyetine başkanlık eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu bugün iki yıllığına AKPM’nin yeni başkanı ilan edildi. Çavuşoğlu’nun başkanlığının Türkiye’nin Kasım 2010-Mayıs 2011 tarihleri arasındaki Avrupa Konseyi dönem başkanlığıyla aynı döneme denk gelmesi ise ayrı bir önem taşıyor.

AKPM Türk Delegasyonu Başkanı olduğu dönemde Batı Trakya Türk Azınlığı’na verdiği destek dolayısı ile Türk Azınlık’ın yakından tanıdığı Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM Başkanı olarak ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 1949 yılından beri üyesi olduğu Konsey’in Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’na seçilen Çavuşoğlu bu görevi üstlenmekten ötürü gurur duyduğunu söyleyerek “Avrupa’nın ortak değerlerine inanmalı ve sahip çıkmalıyız” dedi.

Rapor ne diyor?

Rapor, Türkiye ve Yunanistan’ın vatandaşları olan dini azınlıklarına karşı 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması’nda öngörülen “karşılıklılık” ilkesi yerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hükümlerine uygun şekilde davranması çağrısında bulunuyor. Sorunun “duygusal olarak hayli yüklü” olduğu kabul edilen raporda her iki ülkenin de komşu ülkenin kendi vatandaşlarına nasıl muamele ettiğine bakmaksızın tüm vatandaşlarına ayrımcılık yapmama ilkesine uygun olarak davranması gerektiği vurgulanıyor. Raporda Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan hakların uygulanmasının reddedilmesi hususunda karşılıklılık ilkesinin temel alınmasının “çağdışı” olduğu ve bu durumun her iki ülkenin ulusal bütünlüğüne zarar verebileceği ifade ediliyor. Bu anlamda özellikle eğitim ve mülk edinme hakkı olmak üzere dini azınlıkları konusunda ülkeleri önlem almaya davet eden rapor azınlıklara mensup kişilerin daha fazla kendi ülkelerinde yabancı olarak algılanmamaları için Türkiye ve Yunanistan’ı harekete geçmeye davet ediyor.

Fransız parlamenter Michel Hunault tarafından kaleme alınan raporda Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak Azınlık’ın kimliği ile birlikte eğitim, vakıflar, müftüler, dernek kurma, vatandaşlıktan çıkarma sorunları detaylı şekilde inceleniyor. Rapor, Türk Azınlık’ın sorunlarını gündeme taşıması bakımından büyük bir öneme sahip olmakla birlikte Azınlık’ı tam anlamı ile tatmin eden bir metin olmaktan uzaktır

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.