DOLAR 33,9080 -0.23%
EURO 37,6200 0.43%
ALTIN 2.786,861,55
BITCOIN 19663110.74402%
İzmir
28°

AZ BULUTLU

05:08

SABAHA KALAN SÜRE

İklim değişikliği nedeniyle her yıl 2,4 milyar insan en az 2 hafta yüksek gece sıcaklığına maruz kalıyor
199 okunma

İklim değişikliği nedeniyle her yıl 2,4 milyar insan en az 2 hafta yüksek gece sıcaklığına maruz kalıyor

ABONE OL
09/08/2024 00:20
İklim değişikliği nedeniyle her yıl 2,4 milyar insan en az 2 hafta yüksek gece sıcaklığına maruz kalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LONDRA (AA) – Kömür, petrol ve doğal gaz kullanımının neden olduğu iklim değişikliği, global ölçekte gece sıcaklıklarının artmasına yol açarken, çok sıcaklar ve buna bağlı uyku bozuklukları halk sıhhati üzerinde önemli tesirler oluşturuyor.

Uluslararası araştırma kuruluşu Climate Central’ın bilim insanları, iklim değişikliğinin dünyada gece sıcaklıklarını nasıl artırdığını, 2014-2023 ortasında her yıl kaç kişinin yüksek gece sıcaklıklarından etkilendiğini ve sıhhat problemleriyle karşılaştığını tahlil etti.

Buna nazaran, yılda yaklaşık 2,4 milyar insan iklim değişikliği nedeniyle asgarî sıcaklıkların 25 derecenin üzerinde olduğu en az iki hafta yaşıyor. Gece sıcaklıklarının giderek daha fazla biçimde konforlu ve inançlı düzeylerin üzerine çıkmasıyla, sıhhat uzmanları, iklim değişikliği kaynaklı uyku yoksunluğu, akut ve kronik hastalıklar ve ruh sıhhati meseleleri konusunda uyarıyor.

Analize nazaran, yüksek gece sıcaklıkları bedenin soğumasını ve gündüz sıcağından kurtulmasını engellediği için bilhassa tehlike oluşturuyor. Bu durum felç, başka kardiyovasküler rahatsızlıklar ve vefat riskini artırırken, sıcak geceler tıpkı vakitte uyku kalitesini ve mühletini de düşürüyor. Yeniden de bu da fizikî ve zihinsel sıhhat, bilişsel fonksiyonellik ve çocukların beyin gelişimi ve öğrenmesi üzerinde çok çeşitli olumsuz tesirlere yol açıyor.

Kısa ve kalitesiz uykunun ömür mühletini kısaltma, kaza ve yaralanma risklerini artırma ihtimali de bulunuyor.

Yüksek gece sıcaklıklarının tesirleri ülkeler ortasında ve içinde farklılık gösterirken, konut kalitesi ve klimaya erişimdeki farklılıklar nedeniyle düşük gelirli kümeler sıcaklıklardan orantısız biçimde etkileniyor.

“Uyku, refahın kritik bir bileşenidir ve korunmalı”

Climate Central İklim Tesirleri Araştırma Vazifelisi Michelle Young, dünyanın birçok bölgesinde iklim değişikliklerinin gece sıcaklıklarının artmasına yol açtığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Son on yılda iklim değişikliği nedeniyle 2,4 milyar insanın yılda en az 2 hafta daha 25 derecenin üzerinde geceler yaşadığını görüyoruz. Bu bulgular, iklimin neden olduğu gece sıcağı, uyku yoksunluğu ve beraberinde gelen fizikî ve ruhsal sıhhat tesirleri nedeniyle bozulan pek çok hayatla birlikte, ısınan bir dünyanın insan üzerindeki tesirlerini bir sefer daha gösteriyor. Bu yılın kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağı düşünüldüğünde, global sıcaklıkların daha da artmasını önlemek için petrol, kömür ve gaz üzere fosil yakıtların yakılmasını durdurmak ve ormanları korumak hiç bu kadar değerli olmamıştı.”

ABD merkezli Laureate Beyin Araştırmaları Enstitüsünde Çevresel Ruh Sıhhatinden Sorumlu Baş Bilim İnsanı Nick Obradovich, bilimsel araştırmaların daha yüksek gece sıcaklıklarının uykuya ziyan verdiğini ortaya koyduğunu lisana getirdi.

Dünya genelinde iklim değişikliği nedeniyle giderek daha sıcak geceler yaşandığının altını çizen Obradovich, “Geceleri ısının bu halde yükselmesi, buna bağlı uyku kaybıyla birlikte, bir dizi fizikî ve ruhsal sıhhat riskini de beraberinde getiriyor. Düşük gelirli beşerler ve yaşlılar üzere kimi demografik kümeler bilhassa daha berbat etkileniyor. Uyku, refahın kritik bir bileşenidir ve bunu korumak için insanların daha sıcak gece sıcaklıklarına ahenk sağlamalarına yardımcı olurken, gelecekte bu sıcaklıkların vakit içinde artma derecesini azaltmaya çalışmamız gerekecek.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Nuran Erkul Kaya

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.