İklim Fuarı'nın Ardından

19 Nisan 2024 - 19:49

İklim Fuarı’nın Ardından

Ankara, 30-31 Mart 2022 tarihinde ; ATO Cogresium’da Eko İklim Zirvesi ve Fuarı’na evsahipliği yaptı.

Son Güncelleme :

04 Nisan 2022 - 10:11

474 okuma


(Last Updated On: 04/04/2022)

İklim Fuarı

Çok yoğun bir ilginin olması ve kayıtların dar bir alanda yapılması büyük bir izdihama yol açtı. Güvenlik önlemlerinin dorukta olduğu fuarın girişinde seyirciler teker teker arandı. Korona virüs için hiçbir şekilde tedbir alınmayışı da dikkati çekti.

İklim meydanı, su, hava ve iklim değişikliği sağlık hariç, bütün yönleri ile ele alındı. Oturumlarda soru sorulmasına fırsat verilmedi. İklim değişikliğinin sağlık üzerine etkisi konusu görüşülmeliydi.
Eko iklim fuarının standlarında her kuruluş, her firma iklim için projelerini anlattılar. Broşürler dağıtıldı. Hele ki çocukların ilgisi çok büyüktü. Bu yönüyle sevindirici olmuştur. Bir farkındalık yaratmıştır. Zirvede 10 ayrı alanda 321 konuşmacı söz aldı. 12 binden fazla ziyaretçi akınına uğradı. Eko İklim Zirvesi; ana salonda, ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşunu müteakip İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başladı.

Sunucu Altan Erkekli’nin anonsu ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ‘’Türkiye’nin geçtiğimiz yıl sonunda onayladığı Paris Anlaşması, başta ekonomik düzen olmak üzere, sosyal, kültürel ve ekolojik sistemde büyük değişiklikleri öngörüyor. 2050 yılında karbon nötr olmayı hedefleyen Avrupa Birliği de bu hedefe ulaşabilmek için “Yeşil Mutabakatı”devreye sokuyor.İklim zirvesi; Ülkemizi emanet edeceğimiz gençlere de örnek olacak seviyede ufuk açacak bir deneyim olacak’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank;

‘’Bu zirveyi özel kılan bir hususta daha var.Dünyanın ilk iklim değişkliği fuarı bu kapsamda kuruldu.İklim değişikliğinin etkilerini artık bizzat hissediyoruz’’ dedi ve ekledi: ‘’Bugün geldiğimiz nokta da bir suçlu aramanın faydası yoktur. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliğe gitmemiz gerekiyor.’’
Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise yaptığı konuşma da; ‘’Yeni bir durumla karşı karşıyayız. İnsanın tabiat üzerindeki ilişkilerini değiştirdiği, tabiatın kendini yenileme kabiliyetini kaybettiği bir dönemden ders çıkartarak, insanlığın tabiatı metalaştıran anlayıştan uzaklaşması gerekiyor. Bu yeni çağın başında bizim de yeni yol haritası çizmemiz lazım ”diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ‘Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’ programına video mesaj ile katıldı. Bakan Kurum video mesajında, “Ulusal Yeşil Finans Stratejisini 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. İklim Finansman Çalışma Grubu’nu bu yılın ilk yarısı bitmeden kuracağız. İklim Finansmanı Çalışma Grubumuz özel bir rehber hazırlayacak. Yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarla uyumlu altyapıyı da 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız. Ulusal Emisyon Ticaret Sistemini kuracağız. Yeşil tahvil kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını da ulusal çapta geliştireceğiz” dedi. Zirve, 10 bin metrekare alanda dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarına ev sahipliği yaptı. İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konusunda kurum ve kuruluşların çalışma ve iyi örnek uygulamaları fuarda sergilendi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.