İstanbul Havalimanı küresel salgın dönemine rağmen 3 yılda 103,5 milyon yolcu taşıdı.
Cumhuriyet döneminin en büyük projelerinden biri olan ve Türk havacılığının en önemli aşamalarından biri olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı, açıldığı 29 Ekim 2018 tarihinden bu yana geçen 3 yılın ardından 31 adet ödüle layık görüldü ve Türk havacılık sektöründe yeni bir sayfa açtı. Dünya'da hizmet gösteren önde gelen havalimanlarının bulunduğu 17th ACI Europe Awards" kapsamında "Avrupa'nın En İyi Havalimanı" ve "Erişilebilir Havalimanı" ödüllerine layık görülerek havalimanları içerisindeki en prestijli ödüllerden birisi kazanmış durumda.
Küresel salgın sürecine de denk gelen bu üç yıllık süreç içerisinde 730 bin 83 sefer ile 103,5 milyon yolcu taşıyan İstanbul Havalimanı, 251 farklı noktaya yolcu taşıyarak Türk Havacılık sektöründe çoktan kendini kanıtladı.
Avrupa havacılığının da merkezi olması bakımından zaman zaman Avrupa'nın en yoğun havalimanı ünvanını da başarı listesine eklemiş bulunuyor.
76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve birçok yönden dünyada ilk olan İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının açılışı 29 Ekim 2018'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile birlikte Arnavutluk, Sırbistan, Katar, KKTC, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Pakistan, Sudan, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi ülkelerden cumhurbaşkanları ve başbakanları sıra dünyanın dört bir yanından 50'den fazla üst düzey misafirin katılımıyla gerçekleşmişti.
İstanbul'u küresel havacılık sektöründe bir kavşak noktası haline getirecek olan İstanbul Havalimanı, geniş terminalleri ve gümrüklü alanları, bağımsız pistleri, önlükleri, otoparkı, yeme-içme ve sosyal donatılarıyla küresel havacılık sektöründe sadece bir havalimanı değil yaşam alanı özelliği de ortaya koyuyor. Şu anda İstanbul Havalimanı içerisinde 291 mağaza bulunuyor.
Önümüzdeki yıl ile birlikte yolcu sayısı zirve noktasını bulacak
Uluslararası hava trafiğinin kapalı olduğu, bazı ülkelerde birkaç ay boyunca yurt dışından gelen uçuşları kabul edilmediği bir dönemde 103,5 milyon yolcuya ulaşan İstanbul Havalimanı, özellikle de yeni yılın ikinci çeyreğinde yolcu sayısını arttıracağı ve önümüzdeki yaz aylarında zirve noktayı bulacağı düşünülüyor.
Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve ana terminal binasında 1 milyon 400 bin metrekareye tek çatı altında hizmet veren İstanbul Havalimanı, şu anda yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip.
Hızla büyüyen küresel yük ticaretinin de önemli bir merkezi olan İstanbul Havalimanı'nda bu alanda çok sayıda firma çalışmakta.
Birçok ödül ve şampiyonluk
Açılmadan önce bile çeşitli mimari ödüllere layık görülen İstanbul Havalimanı, işletmeye alınmasından bu yana toplam 31 ödül ve sertifika aldı.
Üst üste saygın kurumlar tarafından ödüllendirilen İstanbul Havalimanı, sadece son 3 ayda aldığı ödüller göz önüne alındığında çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu da gösterdi.
Havalimanı en son 27 Ekim'de sektördeki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen "17th ACI Europe Awards" ödül töreninde "Avrupa'nın En İyi Havalimanı" olarak kabul edildi.
Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen organizasyon çerçevesinde "Avrupa'nın En İyi Havalimanı" ve "Ulaşılabilir Havalimanı" ödülleri verildi, İstanbul Havalimanı'nın salgına karşı aldığı önlemler, ulaşılabilirliği sağlamak için atılan adımlar ve bunu desteklemek için yapılan çalışmalar büyük beğeni topladı.
Dünyanın önde gelen Seyahat ve Yaşam dergisi
Conde Nast Traveler okurları İstanbul Havalimanı'nı dünyanın en iyi ikinci havalimanı olarak belirledi. Sonuçları 6 Ekim'de yayınlanan çalışma için 800 binden fazla okuyucu derecelendirmelerini ve yorumlarını gönderdi.
Küresel havacılık sektörünün en prestijli yayınlarından biri olan "Hava Taşımacılığı Ödülleri 2021" (21 Eylül) adaylığında "Yılın Havalimanı" ödülüne layık görülen İstanbul Havalimanı, New York'taki "Dünyanın En İyi Ödülleri 2021" dergisinin araştırmasında dünyanın en iyi 10 havalimanı arasında ikinci sırada yer alıyor. Seyahat ve kararnameler hakkında kararname. Anket sonuçları 2 Eylül'de açıklandı.
Havaalanı yılda 40 milyondan fazla yolcu ile 1 Eylül) (kapının arkasında) Hava Taşımacılığı Araştırma Derneği tarafından "Avrupa'nın En Verimli Havalimanı" ödülüne layık görüldü ederken, adaylığı "2021 Brandon Hall Group HCM Mükemmellik Ödülü", Amerikan şirketi Brandon Hall Group tarafından düzenlenen mükemmellik için 6 altın, 1 gümüş ve 1 bronz ödül aldı.
Ayrıca İstanbul Havalimanı açıldığı tarihin üzerinden henüz bir buçuk yıl geçmeden küresel çapta etki gösteren Kovid-19 salgını ile birlikte 2 ay süre kapalı kalmıştı.