DOLAR 34,2427 0.27%
EURO 37,8326 0.1%
ALTIN 2.923,920,29
BITCOIN 20804700.21322%
İzmir
28°

AÇIK

05:33

SABAHA KALAN SÜRE

Kahramanmaraş OSB’deki 40 fabrika güç muhtaçlığının yüzde 30’unu güneşten karşılıyor
158 okunma

Kahramanmaraş OSB’deki 40 fabrika güç muhtaçlığının yüzde 30’unu güneşten karşılıyor

ABONE OL
01/10/2024 23:20
Kahramanmaraş OSB’deki 40 fabrika güç muhtaçlığının yüzde 30’unu güneşten karşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KAHRAMANMARAŞ (AA) – Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu, AA muhabirine, endüstrideki en kıymetli girdi maliyetlerinden birinin güç olduğunu belirterek, bu kapsamda Kahramanmaraş’taki girişimcilerin pak güç konusunda değerli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi.

70 fabrikanın faaliyet yürüttüğü OSB’de 2023 yılı bilgilerine nazaran 471 milyon kilovatsaat elektrik tüketimi gerçekleştiğini kaydeden Buluntu, bu sene tüketimin biraz artacağını aktardı.

Alternatif güç kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalar kapsamında OSB’deki 40 fabrikaya güneş panellerinin kurulduğunu anlatan Buluntu, bu panellerin 82,1 megavat güç kapasitesinin bulunduğunu, GES kuran 40 fabrikanın şu an prestijiyle güç muhtaçlığının yüzde 30’undan fazlasını güneşten sağladığını vurguladı.

Bu panellerin OSB genelindeki yıllık güç muhtaçlığının da yaklaşık yüzde 25’ine tekabül ettiğini, ilerleyen süreçte yürütülecek çalışmalarla bu oranı daha üstlere taşımayı hedeflediklerini bildiren Buluntu, şöyle konuştu:

“OSB, 202 bin adet güneş paneli ve 82,1 megavat kurulu güce sahip. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgemizde 70 sanayi tesisi var ve toplam 98 sanayi parseli mevcut. Bu fabrikalarda 12 bin bireye de istihdam sağlanıyor. Kahramanmaraş 2022 yılında 1,4 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirmişti. Bu sene sonunda da inşallah 1,1 milyar dolar düzeylerine ulaşmış olacağız. Tekrar o eski gücümüze yanlışsız yavaş yavaş hızlanarak devam ediyoruz.”

GES yatırımları ihracattaki kozları artırıyor

Çelik mutfak eşya dalının dokumadan sonra Kahramanmaraş’ın en değerli lokomotif dallarından birisi olduğunu lisana getiren Buluntu, GES yatırımlarının pazar ve rekabet gücünü artırdığını kaydetti.

Buluntu, iş dünyası olarak güçlerini güneşten almaya devam edeceklerini belirterek, “Artık yeşil güç, karbon ayak izi dünyada çok büyük değer arz etmekte. Biz de günü geldiğinde buna hazır olmak zorundayız. Kahramanmaraş sanayicileri olarak bizim de GES alanıyla alakalı çalışmamız var. OSB’miz çelik mutfak eşyaları noktasında birçok ülkeye ihracat yapıyor. Bunların başında İtalya ve Mısır geliyor. Mısır, Afrika’nın açılan kapısı ve önemli manada da Mısır’a bizim ihracatımız var. Pak güç kullanmak, ihracattaki rekabetimize de katkı sağlıyor.” tabirlerini kullandı.

Çatıdaki paneller bu fabrikanın gereksiniminin yüzde 80’ini karşılıyor

OSB’deki çelik tencere üretimi yapan bir fabrikanın müdürü Sefa Topaktaş da fabrikanın çatısına kurdukları GES’ler nedeniyle değerli kazanımlar elde ettiklerinin altını çizerek, bu sayede fabrikanın elektrik muhtaçlığının yaklaşık yüzde 80’inin güneşten karşılandığını söyledi.

Önemli bir tasarruf sağladıklarını lisana getiren Topaktaş, “Şu an çok mutluyuz. Güneş gücüyle ürettiğimiz eserler, Mısır başta olmak üzere farklı ülkelere de ihraç ediliyor.” diye konuştu.

Muhabir: Gökhan Çalı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP