Kahve fiyatları son 10 yılın zirvesinde

28 Mart 2024 - 22:17

Kahve fiyatları son 10 yılın zirvesinde

Kahve fiyatları son 10 yılın zirvesinde
Son Güncelleme :

18 Kasım 2021 - 14:22

283 okuma
(Last Updated On: 18/11/2021)

2021 yılı başından günümüze kadar yüzde 90 civarında yükselen kahve fiyatları, son 10 yılın zirvesine ulaştı. Global tedarik, lojistik krizlerinin etkisiyle 2011 yılına göre yüzde 90 yükselerek 5,07 dolar seviyesine ulaştı.

Kahve, dünyadaki en popüler ürünlerden biri. Latin Amerika’dan Afrika’ya ve Asya’ya kadar yaklaşık 125 milyon çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Ancak insan yapımı iklim değişikliği atmosferi ısıttıkça, meşhur kahve üretimi bundan oldukça fazla etkileniyor ve başladı bile.

Bir zamanlar Arabica kahvesi yetiştirmek için mükemmel iklime sahip olan Kolombiya gibi yerler değişiyor. Şimdi, uzmanlar kahveyi yetiştirebilecek toprak miktarının 2050 yılına kadar yüzde 50 düşeceğini tahmin ediyorlar. Bu sadece tüketiciler için değil, kahve yetiştirmekten geçimini sağlayan milyonlarca insan için bir kriz.

Kahve Fiyatları Neden Pahalılaştı?

Fiyatların artmasının başlıca nedeni, Brezilya’daki bir dizi çevresel olay. Açık farkla dünyanın önde gelen kahve üreticisi Brezilya ,küresel hasatın yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor . Üretim hacmi düzenli olarak “açık” ve “kapalı” yıllar arasında dalgalanır ve genellikle bu, fiyatları büyük ölçüde etkilemek için yeterli değil, çünkü üreticiler kahve vadeli işlem piyasasını kullanarak stok yönetimi ve fiyat riskinden korunma yoluyla risklerini azaltırlar.

Bununla birlikte, 2021’deki verimlerin önemli ölçüde daha düşük olması muhtemeldir. Bunun nedeni ,mevsimin başlarında kahve kirazlarının sayısını azaltan şiddetli bir kuraklık ile meyvelere ve hatta ağaçlara daha fazla zarar verebilecek son zamanlardaki yoğun donların birleşimidir . Brezilyalı yetkililer bu olaylardan dolayı ,son 12 yılın en düşük Arabica hasadını ön görüyor.

Brezilya kahve hasadı

Brezilya’da kahve hasadı

Asıl soru, bunun gelecekteki üretimi nasıl etkileyeceği. Kahve ağaçlarının olgunlaşması beş yıla kadar sürebiliyor, bu nedenle hasarın ölçeğinin netleşmesi birkaç mevsim alıyor.

Robusta sorunu

Kahve fiyatları, öncelikle küresel üretimin genişlemesinin bir sonucu olarak 2010’ların ikinci yarısında düştü. En dikkate değer olanı, şu anda dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi olan ve toplam küresel üretimin yaklaşık %18’ini oluşturan Vietnam. Vietnam’ın ürettiği kahvenin %95 kadarı Robusta’dır.

Vietnam kahve hasadı

Vietnam’da kahve hasadı yapan bir çiftçi

Robusta aslında ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında doğu Asya’nın kahve üretiminin yok edildiği çevresel bir felaket nedeniyle kahve yetiştiriciliğinde kullanıldı. Daha yakın zamanlarda, lezzetleri azaltmak için Robusta’yı “temizleme” prosedürleri, kavurma makinelerinin bir karışım içindeki oranını arttırmaya giderek daha fazla başvurduğu noktaya kadar gelişmiştir. Bu, özellikle hazır kahve gibi öncelikle fiyattan kaynaklanan pazarları hedeflerken yapılır.

Robusta kahve Arabica kahveye oranla iki kat fazla kafein içerir. Yani kahve ve kafein oranı oldukça yoğundur. Tabii bu bazı mide sorunlarına yol açabilir.

Fiyatlar artmaya devam ederse, karışımlarda daha fazla Robusta kullanılması kahvenin tüketiciler için çok pahalı olmasını engelleyebilir. Ancak Vietnam’daki ciddi COVID kısıtlamaları nedeniyle bunu en azından kısa vadede yapmak zor olacak. Bu, hem merkez yaylalardan kahvenin şehrin ihracat merkezine taşınmasında hem de daha sonra nakliye lojistiğini yönetmede önemli aksaklıklara neden oluyor. Aynı sorunlar birçok kahve üreten ülkede de ortaya çıkmakta.

Arabica Robusta Savaşı

Arabica kahvesi Inter Continental Exchange’de (ICE) işlem gören kahve vadeli işlem sözleşmeleri için dünya ölçüsü. Arabica, dünya üretiminin yüzde 75’ini oluşturuyor ve çoğunlukla Brezilya’da (dünyanın toplam arzının yüzde 40’ı) ve Kolombiya’da yetiştiriliyor.

Robusta kahvesi ise kalan yüzde 25’lik kısmı oluşturur ve çoğunlukla Vietnam’da (küresel arzın %15’i) ve Endonezya’da üretilir. Diğer büyük ihracatçılar şunlardır: Peru, Hindistan, Uganda, Etiyopya, Meksika ve Fildişi Sahili.

Robusta, Avrupa’da popüler olan kahve çekirdeği ve espresso kahvelerdir, Arabica çekirdekleri ise Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler.

Küresel iklim krizinin getirdiği doğa felaketleri, covid-19 salgını, artan lojistik maliyetleri ve yine iklim krizinden dolayı azalan kahve üretim alanlarından dolayı kahve fiyatları bu seviyelere çıktı.

Yine de, kahve çiftçilerinin yüzde 95’ini oluşturan küçük sahipler ve kahve hasadıyla geçinen çiftçilerden ne haber? ICO ve üye devletleri yıllardır bu çiftçileri küresel pazar güçlerinin kurbanı olarak sundular; Şimdi bu oyuncuların kahvelerinin ürettiği artan değeri çiftçilere geri getirip getiremeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.