KIBRIS’TAN GELDİLER ŞAMPİYON OLDULAR

19 Nisan 2024 - 04:41

24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi

(AA) Rifat SAİT

KIBRIS’TAN GELDİLER ŞAMPİYON OLDULAR

KIBRIS’TAN GELDİLER ŞAMPİYON OLDULAR
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 17:05

195 okuma
(Last Updated On: 15/09/2021)

 

 

Türkiye’de ünlü iş insanlarının ve usta balıkçıların buluşma etkinliklerinden biri olan ‘Tuna Masters’ serisinin ikinci ayağı “Tuna Masters Alaçatı” açık deniz balık avı turnuvası bu yıl 9-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenirken, yakalanan dev orkinoslar, kılıçbalığı, denize salınan 5 bin yavru balık ve ödül töreninde kimin şampiyon olacağı heyecanıyla tamamlandı. Alaçatı’da bu yıl 15.’nci kez düzenlenen turnuva, Teos’la birlikte 21.’nci defa sportif balıkçılık tutkunlarını deniz ve devasa balıklarla buluşturdu. ‘Tuna Masters’ serisinin hem Alaçatı hem de Teos’da gerçekleşen yarışlarında bu yıl ilk kez 70 kilo civarında yakalanan kılıçbalıkları her iki turnuvaya da damga vurdu. Türkiye sularında bu büyüklükteki ölçülere az rastlanmasından dolayı, yakalanması da zor olan kılıçbalıklarına ilgi oldukça fazlaydı.

Açık deniz sportif balık avının Türkiye’deki duayenlerinden olan dünyanın birçok yerinde uluslararası turnuvalara katılmış Murat İyriboz ve Uluslararası Spor Balıkçılık Federasyonu IGFA (International Game Fish Association) Türkiye Temsilcisi Elvio Pennetti tarafından organize edilen ‘Tuna Masters’ serisinin ikinci ayağı olan ‘Tuna Masters Alaçatı’da, 60 tekne en büyük balığı yakalamak için mücadele verdi. Turnuva sonunda bu yılın şampiyonları ‘En Büyük Balık’ kategorisinde Stafu teknesi ekibi, ‘En Fazla Balık’ kategorisinde Friendship teknesi ekibi oldu. Altın Kemer bu yıl da el değiştirirken, Veloce teknesi ekibi ‘Tuna Masters of the Year Altın Kemeri’n yeni sahibi oldu. Veloce aynı zamanda ‘En Fazla Balık’ kategorisinde de üçüncülüğü göğüsledi.

 

TOPLAM 10 BİN YAVRU BALIK DENİZE SALINDI

Turnuvanın ilk ayağı ‘Tuna Masters Teos’ta bu yıl ilk kez Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü katkılarıyla ‘1 yakalıyoruz 1000 salıyoruz” sloganı ile yaklaşık 25 gram ağırlığındaki 5 bin yavru çipura balığı doğaya saygı duruşu niteliğinde Teos Marina içinde denize salınmıştı. ‘Tuna Masters’ serisinin ikinci ayağı olan Tuna Masters Alaçatı’da da 5 bin çipura balık yavrusu Enstitü Müdürü Serkan Erkan’ın himayesinde Port Alaçatı Marina içinde denize salındı. Yavru balıkları yine yaşları 8-12 civarı çocuklar kovalarla denize bırakırken, bir taraftan eğlendi bir taraftan da doğa bilinçlerini geliştirdiler. ‘Tuna Masters’ serisinin iki ayağında toplam 10 bin yavru balık denize bırakılmış oldu. Özellikle balıkların tartıya getirilişi ve ödül töreni büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi.

 

ENSTİTÜ OLARAK HER YIL YAKLAŞIK 60-70 BİN ADET LEVREK VE ÇİPURA BALIĞINI YETİŞTİRİP, DENİZLERİMİZE BIRAKIYORUZ

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:

“Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sadece balıkçıları denetleme ve onların yasak avları kontrol altına alma gibi çalışmalar yapmıyoruz. Bunu yanında ekolojk ortamı destekleme ve koruma adına da çalışmalar yapıyoruz. Biz bir araştırma enstitüsüyüz ArGe ve inovasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu bağlamda her yıl yaklaşık 60-70 bin adet levrek ve çipura balığını yetiştirip, denizlerimize bırakıyoruz. Bunu yanında iç sularımıza göllerimize ve barajlarımıza da tatlı su balıklarını bırakıyoruz. Bugün de bu çalışmalarımızdan bir örnek sergiledik. Aslında daha büyük kitlesel halde de denize balık bırakıyoruz. Zaten burada çok duyarlı bir av ekibi var. Halkımızdan isteğimiz her balığa hayatlarında bir kere bir üreme şansını vermelerini talep ediyoruz. Burada olmaktan da mutluyuz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.