Komşuluktan Ortak bir Geleceğe Doğru
Türkçe’de ve Bulgarca’da ortak bir atasözü vardır; “Bugünün işini yarına bırakma.” Bu atasözünün bir göstergesi olarak, bugün her iki ülke arasında yakın bir işbirliği söz konusudur. Türkiye ve Bulgaristan, dostluğa dayalı ortak bir geçmişi paylaşmaktadırlar. Mart 2012’de, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borissov arasında Türkiye’de gerçekleştirilen görüşme, Türk-Bulgar ilişkilerinde dönüm noktası olmuştur. Türkiye ile Bulgaristan arasında enerji işbirliği konusunda bir mutabakat zaptı ile ekonomi, turizm, iletişim ve taşımacılık alanlarında 16 anlaşma imzalanmıştır. Türkiye ile Bulgaristan arasında dış ticaretin artması diğer bir olumlu gelişmedir. 1990 yılında her iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 42 milyon dolar iken, yaklaşık 100 kat artış kaydederek, 2011 yılında 4 milyar dolar olmuştur. Fakat bu rakamın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Her iki ülke arasındaki dış ticareti daha da arttırmak için karşılıklı olarak çaba sarf edeceğiz. Türk işadamları, Balkan ülkelerinde, genellikle de Bulgaristan’da yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Türkiye’nin AB’ye ticaret rotasında ilk durak olmasından ötürü Bulgaristan, Türk işadamları için cazip bir ülke konumundadır. Öte yandan, Türkiye’nin dinamik ve serbest pazarı da Bulgar işadamları için çekici görünmektedir. İki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliği, sınır ötesi projelerle de desteklenmektedir. Türkiye-Bulgaristan IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını ve Avrupa ile işbirliğini ve entegrasyonu güçlendirmek için Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
OLUMLU KÜLTÜR İLİŞKİLER
Halihazırda, olumlu kültürel ilişkiler etkili olmaktadır. Bulgaristan’daki Türk topluluğu, iki ülke arasında bir köprü işlevi görmektedir. Eşit haklara sahip vatandaşlar olarak Bulgaristan’daki Türkler, Bulgaristan’ın istikrarı, refahı ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki günlerde Türkiye’de Bulgar kültür merkezlerinin ve Bulgaristan’da hizmete açılacak Türk kültür merkezlerinin açılacağını ifade etmiştir. İki ülkenin turizmi de, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki feribot ve tren seferleriyle canlanabilir. Türkiye’nin 1 Temmuz 2001 tarihinden bu yana Bulgar vatandaşlarına vize muafiyeti uygulaması, Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında önemli bir artışa neden olmuştur. Türkiye, 2010 yılında Bulgar vatandaşları tarafından turistik amaçla ziyaret edilen ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Son yirmi yılda ise Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinde birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. İyi komşuluk ilişkileri içinde olan Türkiye ve Bulgaristan, ayrıca NATO’da müttefik, AB’de ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ile Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) gibi çeşitli diğer bölgesel platformlarda da ortaktırlar. Halklarımızın yararı doğrultusunda ikili ilişkileri geliştirmek için, geçmişteki ihtilaflı konularla zihnimizi meşgul etmek yerine, önümüzdeki fırsatların ortaya çıkarılmasına odaklanan geleceğe dönük bir yaklaşımı destekliyoruz. Ülkelerimiz sadece ortak bir geçmişi paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda ortak bir geleceğe de sahiptirler.
NOT: Bu yazı 28 Haziran 2012 tarihinde Avrupa Birliği Bakanı Sayın Egemen Bağış tarafından kaleme alınarak Bulgaristan’da yayınlanan Capital Daily yayın organında yayınlanmıştır.