DOLAR 34,2966 0.07%
EURO 37,5923 0.16%
ALTIN 2.917,940,05
BITCOIN 22542474.59138%
İzmir
24°

AÇIK

05:44

SABAHA KALAN SÜRE

Kritik eser ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için yeni program davetleri yolda
142 okunma

Kritik eser ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için yeni program davetleri yolda

ABONE OL
09/09/2024 02:00
Kritik eser ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için yeni program davetleri yolda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin 2025-2027 yıllarına ait OVP’den yaptığı derlemeye nazaran, büyümenin sürükleyicisi olan sanayi kesiminde teknolojik yenilenme ve sektörel dönüşüm temel alınarak dış pazarlarda rekabet gücü artırılacak.

Bu devirde sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla faal sanayi siyasetleri yürütülecek. Lojistik, pazara yakınlık, nitelikli insan kaynağına erişim, tarım alanlarının korunması üzere kriterler dikkate alınarak ülke ölçeğinde sanayi büyüme havzaları belirlenerek altyapısı hazır planlı sanayi alanları genişletilecek.

Teknoloji Odaklı Sanayi Atılımı Programı kapsamında kritik eser ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi ve üretilmesi için yeni program davetlerine çıkılacak.

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı üretken dallarda ihracatı destekleyici ve yüksek katma bedelli eser kümelerine yönelik mevcut yatırım teşvik sistemiyle bütünleşik bir biçimde seçici ve odaklı olarak daha aktif uygulanacak.

Türkiye’yi bölgesinde yüksek teknoloji üretim merkezi haline getirecek büyük ölçekli yatırımlar, proje bazlı özelleştirilmiş düzenekler ve cazip dayanak paketleri hazırlanarak yarı iletkenler, e-mobilite, yeşil güç, ileri imalat, sağlıklı hayat, haberleşme ve uzay teknolojileri ile yenilikçi dijital teknolojiler üzere yeni gelişen öncelikli teknoloji alanlarını kapsayan HIT-30 Programıyla firmalar desteklenecek.

Aşı, ilaç, tıbbi aygıt, teşhis kitleri ve yapay zeka uygulamaları başta olmak üzere sıhhat bilim ve teknolojileri ile savunma sanayi alanında AR-GE çalışmaları yürütülerek yüksek katma kıymetli eserlerin yerli üretimi sağlanacak.

Kamu alımları yoluyla yerli eserler ve teknoloji transferi desteklenecek. Başta yatırım teşvik sistemi olmak üzere devlet yardımları tesir tahlillerine dayalı olarak sade ve faal bir yapıda yürütülecek.

Hazine dayanaklı kefalet sistemiyle, öncelikli alanlarda yatırım ve ihracatı desteklemek üzere kredi garanti kuruluşları aracılığıyla yeni takviye paketleri hayata geçirilecek.

Bölge içi ve bölgeler ortası gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve bölgelerin rekabet edebilirliklerin artırılmasına yönelik teknolojik dönüşüm, ihracat ve istihdam potansiyeli arz eden özel bölüm yatırımları desteklenecek.

Kuluçka merkezleri yaygınlaştırılacak

AR-GE ve yenilik ekosistemi AR-GE temelli yatırımlar ve girişimcilik desteklenecek, yenilik ekosistemi güçlendirilecek. AR-GE ve tasarım merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı artırılacak, bölge altyapıları desteklenerek teşebbüs ofisleri modeli ile kuluçka merkezleri yaygınlaştırılacak, daha fazla teşebbüsçü ekosisteme dahil edilecek.

Fikri mülkiyet varlıklarının yüksek teknolojili ve katma kıymetli üretime katkısının artırılması hedefiyle patent, marka ve dizaynlara ait değerleme, finansmana erişim ve ticarileştirme sistemleri güçlendirilecek.

Büyük ölçekli özel bölüm AR-GE merkezleri ve teknopark firmalarının yeni teknoloji alanlarına odaklanmalarını ve öncü çıktılar üreterek rekabetçiliklerini güçlendirmelerini sağlayacak uzmanlaşma modeli hayata geçirilecek.

Yüksek teknolojili imalat sanayi kesimleri ile bilişim dallarında büyüme potansiyeline sahip KOBİ’ler ve Turcorn olma potansiyeline sahip teşebbüsler, kapasite gelişimi ve global düzeyde rekabetçilik gayesiyle daha odaklı ve ağır desteklenecek. Teknogirişim ekosisteminde istikrarlı büyüme için teşebbüs sermayesi yatırım fonlarının devamlılık arz eden bir fonların fonu sistemiyle desteklenmesi planlanıyor.

Girişimcilere nitelikli danışmanlık hizmeti sağlanması emeliyle sektörel gelişim platformları desteklenecek.

Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.