Kriz vergisi krize yolaçtı

90'lı yıllardan bu yanaki en kötü mali krizle karşı karşıya bulunan Hırvatistan’da parlamento, gelecek yılın sonuna kadar yürürlükte kalacak sözde "kriz vergisini" kabul etti. Ancak Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç anayasa mahkemesinden yeni vergiyi incelemesini isteyeceğini söyledi. Ekonomiyi takviye etme amaçlı olan kriz vergisi maaşlara, emekli aylıklarına, temettü ve kâr payları da dahil olmak üzere diğer kazançlara uygulanacak. Katma değer vergisi de yüzde 22'den yüzde 23'e çıkarıldı. 409 ile 819 avro arasındaki aylık net gelirler yüzde 2 oranında vergilendirilirken, daha fazla kazananlar yüzde 4 oranında vergi verecekler. Net temettüler ve kâr payları da aynı sisteme göre vergilendirilecek.
Hükümet, yeni uygulamadan vergi kaçıran hem şahıs hem de şirketlere para cezası kesmeyi planlıyor. Başbakan Jadranka Kosor, bütçeye yaklaşık 600 milyon avroluk gelir getirmesi beklenen vergi ve KDV zammına, "Hırvatistan'ın borç batağında boğulmaktan kurtulmasına yardım edeceğini" söyleyerek destek verdi. Kosor, "Ekonomik krizle mücadele hükümetimin önceliğidir." dedi. Hükümetin çabalarına rağmen bazıları yeni verginin çok zayıf ve çok gecikmiş olduğunu ve IMF'nin müdahale etmek zorunda kalabileceğini söylüyorlar.
Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç'in yeni uygulamada açıklar olduğunu inandığı için anayasa mahkemesinden yasayı yakından incelemesini istemeyi planladığı ifade ediliyor. Mesiç, "3000 kuna (yaklaşık 409 avro) kazanan birisiyle bunun iki katını kazanan birisine aynı vergi oranı uygulanırsa, bu eşitlik olmaz." dedi. Muhalefet de yeni vergi konusunda ayağa kalktı. Sosyal Demokrat Parti genel başkanı Zoran Milanoviç, "Bu vergi aslında kötü yönetimin bedeli. Sadece hükümetin krizden nasıl çıkacağını bilemediğini, tek derdinin iktidarda kalmak istediğini gösteriyor," dedi.

 

 

 

 

 

Benzer Videolar