Küçük akbabaların 174 bin kilometreyi aşan göç seyahati vericiyle takip edildi

AA

ESKIŞEHIR (AA) - Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesinin işbirliğiyle küçük akbaba kuşağının korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için hazırlanan "Küçük Akbaba Muhafaza Projesi" kapsamında "Midas" ve "Doğa" ismi verilen yırtıcı kuşlar izlenmeye başlandı.

Uydu vericisi takıldıktan sonra 2022'nin sonbaharında misal güzergahları takip ederek Hatay üzerinden Afrika kıtasına giren küçük akbabalar, kış mevsimini Sudan ve Çad'da geçirip, havaların ısınmasıyla ilkbaharda Mısır ve Ürdün üzerinden Türkiye'ye girip Eskişehir'e ulaştı.

"Midas" ve "Doğa", tıpkı göç yolunu geçerek, 2023 ve 2024 yıllarında da tiplerini sürdürdü. Geçen ay yeniden Eskişehir'den göçe başlayan yırtıcı kuşlardan "Midas" 3 yılda 82 bin 421 kilometre, "Doğa" ise 91 bin 868 kilometre katetti.

Vericiyle takip edildikleri 3 yılda 174 bin 289 kilometre uçan kuşların, evvelki yıllarda olduğu üzere kışı Çad ve Sudan'da geçirmesi bekleniyor.

Saatte 150 kilometre sürate ulaştı

Afrika'ya her gidiş gelişlerinde 10 ülkeden geçen kuşlardan "Midas" en yüksek sürate saatte 147 kilometreyle Lübnan'da ulaştı. "Midas", Eskişehir'de deniz düzeyinden 4 bin 454 metreye kadar yükseldi.

En süratli uçuşuna saatte 150 kilometreye Lübnan üzerinde ulaşan "Doğa", deniz düzeyinden 7 bin 842 kilometreye kadar çıktı.

"Veri topladığımız küçük akbaba sayısını bu yıl 2'den 9'a çıkardık"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nde veteriner doktor olarak vazife yapan, projenin de koordinatörü olan Muhafaza Çalışmaları Koordinatörü Mehmet Uğur Altuncu, takip ettikleri küçük akbaba sayısının 9'a çıktığını söyledi.

Küçük akbabaların kuşağının tehlike altında olduğunu vurgulayan Altuncu, kelamlarını şöyle sürdürdü:

"Bu, insanlık için çok üzücü bur durum. Çalışmamızla küçük akbabaların nerede, nasıl yaşadıklarını, göç etmelerini öğrenmeye başladık. Projeyi 3 yıldır sürdürüyoruz. Birinci yıl 'Midas' ve 'Doğa' ismini verdiğimiz küçük akbabalarımıza GPS (küresel konumlama sistemi cihazı) takmıştık. Daha sonra bu sayıyı artırdık. Böylelikle dataların doğruluğu ve küçük akbaba popülasyonunu öğrenmemiz için değerli bir çalışma oldu. Data topladığımız küçük akbaba sayısını bu yıl 2'den 9'a çıkarttık. Yakaladığımız küçük akbaba sayısını çoğaltarak, dataların doğruluk oranını artırıyoruz. GPS takıp tabiata tekrar saldığımız küçük akbabalardan topladığımız bilgileri dünyadaki ilgililerle paylaşıyoruz. Muhafaza çalışmasıyla kuşağı tehlikede olan 'doğanın paklık işçileri' küçük akbabaların Eskişehir'de inançlı halde çoğalarak dünyaya katkı sunmasını sağlayacağız."

Altuncu, küçük akbabaların göçlerini denizlerin değil kara modülleri üzerinde uçarak yaptığına dikkati çekti.

Küçük akbabaların Eskişehir'den eylül ayında başlayan göçlerinde Hatay'dan Türkiye'yi terk edip, Lübnan üzerinden Süveyş Kanalı'nı aşarak Sudan ve Çad'a gittiğini lisana getiren Altuncu, "Çad'da ya da Sudan'da kış mevsiminde beslenen küçük akbabalar, nisan yahut mayıs ayları prestijiyle yeniden tıpkı rotayı takip edip Eskişehir'e geliyorlar. Eskişehir'deki yuvalarını düzenleyip, yumurtladıktan sonra yavrusunu büyütüp, eylül ayında tekrar göçe başlıyorlar. Göç seyahatleri 10 ila 15 gün sürüyor." diye konuştu.

Mehmet Uğur Altuncu, müdafaa çalışmalarını ve küçük akbabaların değerini, hayvanat bahçesine gelen ziyaretçilere de anlattıklarını kelamlarına ekledi.



Muhabir: Deniz Açık


Benzer Videolar