DOLAR 35,4894 0.05%
EURO 36,6404 0.21%
ALTIN 3.076,870,09
BITCOIN 35284232.4364%
İzmir

PARÇALI AZ BULUTLU

06:49

SABAHA KALAN SÜRE

Kültür varlıklarının onarım çalışmaları 22 yılda 10 kat arttı
282 okunma

Kültür varlıklarının onarım çalışmaları 22 yılda 10 kat arttı

ABONE OL
13/12/2024 12:20
Kültür varlıklarının onarım çalışmaları 22 yılda 10 kat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin edindiği bilgiye nazaran, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür varlıklarının restorasyonuna devam ederken, başka yandan 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli zelzeleden etkilenen yapıtların ve Bakanlığa tahsisli yapıların tamiratlarını yaptırdı.

Kültür varlıklarına yönelik proje, onarım, teşhir tanzim ve etraf düzenleme çalışmalarının sayısı 2002’den evvelki 10 yıllık devirde yaklaşık 250 iken 2002-2024 yıllarındaki devirde bu sayı 2 bin 511’e çıktı.

Tescilli yapılarda, sarsıntı sonrası kültür enkazının ayrıştırılmasına ve desteklenmesine yönelik işlerde ve Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Elbistan Müzesi sarsıntı sonrası tamir çalışmalarında 3 milyar lira harcama yapıldı.

Saint Pierre Anıt Müzesi, Malatya Atatürk Meskeni ve Arkeoloji Müzesi ile Beşkonaklar Müzesi’nin onarımı ve teşhir tanzim ve güçlendirme çalışmaları, Adıyaman Kahta Kalesi ve Adıyaman Müzesi tamiratı, Diyarbakır Paşa Hamamı, Saint George Kilisesi ve Çardaklı Hamamı’nın onarımı tamamlandı.

Öte yandan, Gaziantep Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi’nin tamiratı ile Gaziantep Kalesi onarımı, Kahramanmaraş Elbistan Müzesi hasarlarının giderilmesine yönelik çalışmalar ise 2025’te tamamlanacak.

Kilis Ravanda Kalesi, Alaeddin Yavaşça Müzesi ve Şanlıurfa Harran Kalesi, Siverek Kalesi onarımı ile Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’nin hasarlarının giderilmesi ve Adana Anavarza Zafer Kapısı acil müdahale uygulamaları bu yıl sona erdi.

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde de tamir onarım çalışmaları etaplar halinde sürdürülüyor ve müze 2025’te açılışa hazır hale getirilecek.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin Bütüncül Projesi çıkarıldı

Kültür varlıklarına yönelik çalışmalar kapsamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kültür varlıklarının onarımı da devam ediyor.

Vakıf yapıtlarına yönelik ihya çalışmalarının sayısı 2002 öncesi 10 yıllık devirde yalnızca 46 iken, bu sayı 2002-2024 yıllarında 5 bin 913’e çıkarıldı ve yaklaşık 130 katlık bir artış kaydedildi. 154 yapıtın tamirat ve onarımı ise sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntılarında hasar gören 377 vakıf kültür varlığının tamamına yönelik onarım süreçleri başlatıldı. Bu faaliyetler, merkezi bütçeden hisse alınmadan vakıf gelirleriyle yapılıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan yapıtlardan İstanbul Kariye Mescidi, Sivas Divriği Ulu Mescidi, İstanbul Sultanahmet Mescidi ile İstanbul Hz. Cabir Mescidi’nin ve İstanbul İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi’nin de onarımları tamamlanarak ibadete ve hizmete açıldı.

Bu yıl içerisinde tarihinde birinci defa Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin Bütüncül Projesi çıkarıldı ve muhtemel risklere karşı Ayasofya’yı muhafaza çalışmaları titizlikle yürütülüyor.

Edirne Selimiye Mescidi, Kıbrıs Lefkoşe Selimiye Mescidi, Arnavutluk İşkodra Mescidi, İstanbul Fatih Beyazıt Mescidi, İstanbul Fatih Zeynep Sultan Mescidi üzere yapıtların onarımlarının ise 2025’te bitirilmesi planlanıyor.

Bu yıl, İstanbul Eyüp’teki Mihrişah Valide Sultan İmareti’ne ek olarak Ankara Hacı Bayram Veli ve Tokat Gülbahar Hatun imaretleri açıldı, böylelikle Osmanlı’dan miras bir gelenek olan aşevi sayısı 3’e çıkarıldı.

Balıkesir ve Gaziantep imaretlerinin de 2025’te açılması için çalışmalar devam ediyor.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.