Küresel Enerji Krizinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Önemi

23 Nisan 2024 - 23:19

Küresel Enerji Krizinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Önemi

Türkiye Enerjide 2022 Mart ayı itibariyle toplam kurulu gücü 100 bin megavatı aşmıştır,

Son Güncelleme :

01 Mayıs 2022 - 21:27

266 okuma


(Last Updated On: 01/05/2022)

 

Türkiye Enerjide 2022 Mart ayı itibariyle toplam kurulu gücü 100 bin megavatı aşmıştır, Türkiye yenilenebilir enerjiye yaptığı yoğun yatırımlar sayesinde toplam kurulu gücünün içerisindeki yenilenebilir payı yüzde 54’e ulaşmıştır.

Ayrıca Güneş enerjisinde 8 bin, rüzgâr enerjisinde 10 bin MW’ı aşmış bulunuyor. Bu yıl yapılacak yeni YEKA yarışmalarıyla yenilenebilir enerjinin payını artırmaya devam edeceği gözlemlenmektedir.

850 MW’lık YEKA RES-3, bin MW’lık YEKA GES-4 ve bin 500 MW’lık YEKA GES-5 yarışmalarının bu yıl yapılacak olmasıda ayrı bir önem taşımaktadır.

Ayrıca Karadeniz gazının 2023’de kullanıma yetiştirmek için ilgili ekipler büyük bir gayretle sahada çalışmaya devam etmektedir. Öte yandan Geçtiğimiz hafta Yavuz’u kuyu başı ekipmanını deniz tabanına yerleştirmesi için Türkali-2 kuyusuna gönderilmesinin bilgisi tüm Türk kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Açılan diğer 10 kuyunun kuyu başı ekipmanlarının yerleştirilmesi de yine Yavuz tarafından gerçekleştirilecek olmasının bilgisi de Türk kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Yavuz’un göreve başlamasıyla böylece 3 gemi aynı anda Karadeniz’de çalışmaya başladığı ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından deklare edilmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı açıklamasında Deniz ile kara bağlantısını sağlayacak boruların teslimatı da aralıklarla devam etmektedir.
Bu yaz orada da ilk kaynağı vurmuş olacağız bilgisini vererek. İnsan üstü çaba ile 2023 yılında Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk faz gaz üretimini gerçekleştirmeyi istemektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı açıklamasının devamında Sahadaki üretimin en yüksek döneme ulaşmasıyla birlikte doğal gaz talebinin üçte birini Sakarya Sahasından karşılanması söz konusudur. Bu önlemlere ilaveten alınan yeni bir gemi de Türkiye’ye teslim edilmek üzere yola çıkmıştır.
O da birkaç ay içerisinde Türkiye’de olacağı, diğer gemilerden farklı olarak her yönden daha gelişmiş
7. nesil bir gemi olacağının bilgisi verilerek bu tarz bir gemiyi İlk defa Türkiye kullanacak, Böylece Türkiye, arama ve sondaj gemileriyle dünyanın en güçlü filosuna sahip ülkelerinden biri olacaktır, denilmiştir.

Türkiye olarak yerli kaynakların üretimi için sektörü desteklemeye devam eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yer altı kömür işletmeciliğinin maliyet artışlarından en az etkilenmesi için 2016’dan bu yana ilgili sektöre destek vermektedir. Son 6 yılda toplamda 761 milyon liralık kömür desteği vermiştir. Geçen yıl ise salgından etkilenen işletmelere bir önceki yıla göre yüzde 60 artışla 395 milyon 484 bin lira destek ödemesi yapmıştır. Yaşanan küresel istikrarsızlık nedeniyle olumsuz etkilenen kömür fiyatlarından, işletmeler en az etkilenmesi için bu yılın ilk 3 ayında 96 milyon 863 bin lira destek ödemesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılmıştır.
Bu ödemelerden yaklaşık 10 bin madenci istihdam eden 49 işletme yararlanmıştır.

2020 yılının sonlarında pilot tesisinde üretime başlayan yerli lityum için de bu yıl önemli adımlar atılması için gerekli pozisyon alınmıştır.

Eskişehir Kırka’da yıllık 600 ton, Balıkesir Bandırma’da ise yıllık 100 ton üretim yapacak tesislerin yapım ihalelerini bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

Dünyada ilk defa bor atıklarından üretilen bu pilleri. AR-GE’si tamamıyla Türkiye’ye, Türk mühendislerine aittir. Üretilen lityum karbonatın lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği anlaşmaları imzalanmıştır. Yerli lityum bundan sonra Türkiye’nin yerli teknolojisine enerji sağlayacak durumdadır.

Türkiye olarak çalışmaya, üretmeye devam ederek tüm zorluklar aşılacak tüm imkansızlıklar başarılacak düsturu ile daha ileri, daha da ileri düşüncesi ile dev adımlar atılarak, dur durak bilmeden Türkiye’nin gelişmesi devam edecektir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.