Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski, Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi:
"Türkiye, Balkanlar’da, özellikle Batı Balkanlar’da da hiçbir zaman bölgedeki halkları bölecek bir yaklaşım benimsemedi" - "Bir devlet nasıl yapılandırılır, bu kısımda Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var" - "Şu anda dünyada hem Ukrayna hem de Rusya ile ortak iyilik için eşit ilişkiler sürdürebilecek başka bir ülke olduğuna inanmıyorum"
Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Türkiye’nin dini veya etnik kökeni ne olursa olsun tüm Balkan ülkelerine yönelik dengeli bir yaklaşım sergilediğine dikkati çekerek, "Türkiye, Balkanlar’da, özellikle Batı Balkanlar’da da hiçbir zaman bölgedeki halkları bölecek bir yaklaşım benimsemedi." dedi.
Pendarovski, Kuzey Makedonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.
Pendarovski, iki ülke ilişkilerinin "son derece yüksek seviyede" olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin siyasi kısımda desteğinin ülkesinin bağımsızlığını elde ettiği 1991-92 yıllarından beri devam ettiğini aktaran Pendarovski, ekonomi kısmında iş birliğinin 2000’li yılların başında arttığını söyledi.
Ekonomik ve ticari iş birliğinin iyileştirilmesi adına 90’lı yılların başında çok alan bulunduğunu belirten Pendarovski, "Hem siyasi hem ekonomik hem de uluslararası kurumlardaki iş birliğimizde her zaman Türkiye’den maksimum destek aldık ve bu karşılıklıydı." dedi.
Pendarovski, iki ülke arasındaki iş birliğinin ülkelerin ve iki halkın çıkarına daha da gelişmeye devam edeceğini dile getirdi.
Türkiye’nin NATO’nun üyesi olduğunu hatırlatan Pendarovski, bu doğrultuda Türkiye’nin başta Kuzey Makedonya’nın NATO’ya üyeliği olmak üzere uluslararası kuruluşlara üyeliğindeki rolünün devasa olduğunu kaydetti.
Kuzey Makedonya’nın 1999'da İttifak'a adaylığında ülkenin eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti olarak adlandırıldığını hatırlatarak ancak NATO belgelerinde "Türkiye bu ülkeyi Makedonya Cumhuriyeti adıyla tanıyor" dipnotu bulunduğu örneğini paylaşan Pendarovski, "Tüm bu yıllar boyunca, bizim görünür ve daha geniş uluslararası oluşumumuzda, Türkiye tarafından verilen siyasi desteğin tartışılmaz olduğu açık, bu bugün de böyle." dedi.
- "Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var"
- "Her dört yabancı sermayeli şirketten biri Türk sermayeli"
- "Türkiye, hiçbir zaman Balkanlar’da halkları bölecek bir yaklaşım benimsemedi"
- "Çok az kişi böyle bir şeyin mümkün olacağına inanıyordu"
- "Türkiye tarihi konular söz konusu olduğunda diğer ülkelere örnek teşkil edebilir"
- "Biz Avrupa Birliği tarafından adeta unutulmuştuk"
- "Mevcut meclis oluşumunda 3’te 2’ye ulaşmak zor"