Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini değerlendirdi:
"Kuzey Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, bu 30 yılda her zaman sabit ve istikrarlı oldu ve daha da fazla güçlendiğini hatırlatmak isterim. Buradaki Türk topluluğu ve bizim Türkiye'de yaşayan Kuzey Makedonya kökenli insanlarımız, iki ülke arasında köprü niteliği taşıyor" - "(İki ülke arasında) 1 milyar avroluk ticaret hacmi olması gerektiğini hedef olarak belirledik" - "NATO'daki ortaklığın ilişkilerimize, bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere ilişkin dünya görüşlerimize yeni bir nitelik kazandırdığını düşünüyorum. NATO ortaklığımızı Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliğimizi geliştirme açısından çok önemli bir platform olarak görüyoruz"
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, "Kuzey Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, bu 30 yılda her zaman sabit ve istikrarlı oldu ve daha da fazla güçlendiğini hatırlatmak isterim." dedi.
Ülkesi ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin, geleneksel ortaklık ve dostluk ruhuna dayandığını ve bu ilişkilerin devletler arası iletişimin, çok yönlü iş birliğinin ve toplumsal hayatın her alanına yansıdığını belirten Osmani, şunları söyledi:
"Kuzey Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, bu 30 yılda her zaman sabit ve istikrarlı oldu ve daha da fazla güçlendiğini hatırlatmak isterim. Nevi şahsına münhasır bir durum. 'Geçmiş dönem, bugün ve gelecek için bir iş birliği sütununa dönüştü' diyebilirim. Buradaki Türk topluluğu ve bizim Türkiye'de yaşayan Kuzey Makedonya kökenli insanlarımız, iki ülke arasında köprü niteliği taşıyor. Daha güçlü bir ortaklık kapsamında bu dostane devletlerarası ilişkileri de yapan insanlar arasındaki iletişim ve güvendir, her şeyden önce karşılıklı güvendir."
Osmani, Türkiye'nin, ülkesinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak "Kuzey Makedonya'ya ilk büyükelçiyi Türkiye'nin atadığı gerçeğini belki çok azı bilir. Yani ülkenin bağımsızlığının ardından Üsküp'e gelen ilk büyükelçi, Türkiye Cumhuriyeti'nden geldi. Başından beri ülkenin geleceği ve bu ülkenin Türkiye Cumhuriyeti'nden alacağı destek yönünde hiçbir ikilem yaşanmamıştır. (Türkiye) Tüm bu sürede uluslararası kuruluşlara katılmamız yönündeki çabalarımızı destekledi." dedi.
Osmani, şöyle devam etti:
"Uluslararası kuruluşlara dahil olma yolculuğumuzda karşılaştığımız zorluklar kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin tutumu her zaman açık olmuştur. Hatta çoğu kez Kuzey Makedonya'nın desteklenmesi noktasında diğerlerinden ayrı görüş sergilemiştir. Bu, kesinlikle devlet inşa süreci ve uluslararası kuruluşlara dahil olma döneminde buradaki siyasi elit ve vatandaşları cesaretlendirdi."
2008'den itibaren Türkiye Cumhuriyeti ile stratejik ortaklık anlaşmalarının bulunduğunu belirten Osmani, "Bu da iş birliğine farklı bir boyut kazandırıyor. Ardından bu genel olarak insanlar, kurumlar ve devletler arası somut proje veya iş birliğine dönüşmeli." diye konuştu.
- "Ticari iş birliğinin 1 milyar avronun üstüne çıkarılması yönünde mutabık kaldık"
- "NATO'daki ortaklığımız kapsamında çıkarımız da var"
- "AB'ye tam üyelik konusunda günler, aylar sayılmaya başlandı"