Kuzey Makedonya’daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması’nın imzalanmasının 20. yılı
- Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti: - "Ohri Çerçeve Anlaşması, ülkeyi olası trajedilerden kurtardı. Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeleri göz önünde bulundursak, zamanında müdahale edildi" - "Uluslararası topluluk çok hızlıydı ve olası bir barış anlaşması için müzakerelere başlama noktasında taraflara müdahale etti" - "(Kuzey Makedonya-Türkiye ilişkileri) Elbette Türkiye ile ilişkiler noktasında bizim ilgimiz sürekli dostane ilişkiler çerçevesinde olmasıdır. Tüm alanlarda iletişim ve iş birliği var, Türkiye'den yatırımlar var ve bu iletişim memnuniyetle karşılanmakta"
Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve hükümet koalisyonunun parçası olan Demokratik Bütünleşme Birliğinin (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti, Ohri Çerçeve Anlaşması'nın ülkeyi olası trajedilerden kurtardığını belirterek, "Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeleri göz önünde bulundursak, zamanında müdahale edildi." dedi.
Eski Yugoslavya'dan 1991'de savaşmadan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya'da 2001'de meydana gelen iç karışıklıkları sonlandıran OÇA'nın imzalanmasının üzerinden 20 yıl geçti.
Eski Ulusal Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlarından olan Ahmeti, AA muhabirlerine, OÇA, Açık Balkan (Open Balkan) girişimi ve Türkiye ile ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ahmeti, OÇA’nın Kuzey Makedonya’nın en önemli belgelerinden biri olduğunu, bu anlaşmanın "ülkeyi olası trajediden kurtardığını" söyledi.
Anlaşmanın, bölünmeleri ve insan kayıplarını engellediğini belirten Ahmeti, "Ohri Çerçeve Anlaşması, ülkeyi olası trajedilerden kurtardı. Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeleri göz önünde bulundursak; zamanında müdahale edildi. Uluslararası topluluk çok hızlıydı ve olası bir barış anlaşması için müzakerelere başlama noktasında taraflara müdahale etti." ifadesini kullandı.
Ahmeti, ülkede yaşayan tüm toplulukların anlaşmadan faydalandığını ancak yapılacak daha çok işin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ohri Anlaşması uygulandı, yasama kısmı tamamlandı, pragmatik kısmı için yapılması gerekenler var. Her şey bitti demek için kibirli olmamamız gerekli. Arnavutlar, Türkler, Romanlar ve diğerleri dahil olmak üzere diğer toplulukları temsil etmeyen daireler var. Makedon toplumunda hala 'ülkelerini kaybettiklerine' dair bir önyargı var. Makedonlar da kazandı çünkü barış, istikrar ve güvenlik kazanmak, elbette ki bu büyük bir zafer."
OÇA’dan önce meşruiyet hakları tanınmayan başta Evangelistler ve Yahudiler gibi dini inançlara sahip olanların da kazançlı çıktığına işaret eden Ahmeti, ülkenin temellerini Ohri Anlaşması'nın sağlamlaştırdığını ve toplumları birbirine yakınlaştırdığını kaydetti.
Ahmeti, anlaşmanın 20. yılı kapsamında yapılan etkinliklerde, "Ohri’nin ötesinde" sloganının kullanılmasına değinerek, bunun ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması, AB ülkelerinin standartlarına yakın standartlara sahip olması ve etnik kökene bakılmaksızın herkesin haklarının korunması anlamına geldiğini belirtti.
- "Geçmişin politikalarının iddialarıyla, yayılmacı, işgalci, asimile edici politikalarla ileri gidilemez"
- Türkiye ile ilişkiler
- Ohri Çerçeve Anlaşması
- Açık Balkan