Lezzet Pınarı; Trileçe
Balkan Günlüğü gazetemiz de yayımladığımız Fliya tarifimiz için çok güzel geri dönüşler aldık. Umarım bu tarifleri taçlandırıp gazetemizin de katkılarıyla Kosova Lezzetleri Günleri düzenleyip siz değerli lezzet severler dostlarımızla bir araya geliriz.Bu sayımız da yine harika bir lezzet olan Trileçe tarifini vereceğiz.
Balkan göçmenleri tarafından adı lezzetin pınarı olarakta adlandırılan bir tatlı çeşidi olan, Arnavutça'da Trileqe olarak isimlendirilen tatlı Türkçe'ye de Trileçe adı ile girmiştir.Trileçe orjinalinde İnek, Keçi ve Manda (veya Koyun, Keçi ve Manda) sütüyle üretilmekte iken 1930'ların ortalarından sonra sanayileşmenin artması ve kentleşme sebebiyle sadece işlenmiş süt ve krema kullanılarak yapılmaya başlanmış. Balkanlara özgü bu lezzet artık tüm Kuzey Akdeniz'de daha fazla rağbet görmeye başlamıştır. Trileçe her yerde yapılsa da, Balkanlarda üretilenin diğer bölgelere göre çok daha lezzetli olduğu görülmektedir.
Trileçe üç ana unsurdan oluşmaktadır; Kek, Süt karışımı ve Sos.
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
½ çay bardağı ılık su
1 tutam tuz
Süt şerbeti için:
1 paket krema (200 ml)
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
Karamel sos için:
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nişasta
1,5 bardak su
Elektrikli fırın ayarı:
Turbo pişirme: 160°C (önceden ısıtılmış)
Alt-üst pişirme:160°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-35 dakika
Yumurta akının hazırlanması
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Isıya dayanıklı kalıbı margarin ile yağlayın.
4 yumurtanın sarısını akından ayırın.
Yumurta aklarını çırpma kabına alın ve mikserin çırpıcı uçları ile 3 dakika çırparak kar haline getirin.
Trileçe karışımının hazırlanması
Kar haline getirilen yumurta akı üzerine yumurta sarılarını ilave edin ve spatula veya kaşık ile yumurta sarıları homojen dağılıncaya kadar yavaşça yedirin.
Üzerine un karışımını ilave ederek köpüksü yapıyı söndürmeden yavaşça karıştırmaya devam edin.
Pişirme kalıbına boşaltarak üzerini düzeltin. Belirtilen fırın ayarında üzer, pembeleşinceye kadar pişirin.
Şerbet hazırlanması
toz şeker, süt, kremalar derin bir kapda mikserle çırpılır. 10 dk. kadar çırpalım ki köpük olur ve köpük üst kısma çıkmalı. Pişirilmeyecek.
Karamel hazırlanması
Toz şekeri kuru tavaya döküp sürekli karıştırarak karamelize edelim.Tereyağını ve kremayı ekleyelim ve sürekli karıştıralım. Renk koyulaşınca ocaktan alalım. Pişen kekimizi fırından alıp ılımasını bekleyelim. Soğuk hazırladığımız şerbeti ister dilimleyerek , isterseniz dilimlemeden kepçe ile yavaşça kekin üzerine dökelim.
Bir gece buzdolabında bu şekilde bekletip. Karamel sosunu ertesi gün dilimlerin üzerine şekilli dökebilirsiniz. Bunun için ince uçlu sıkma aparatı kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun,
Sağlıkla ve Afiyetle…
Hakkı KORKMAZ
Lezzet Sever