Makedonya Kosova’ya Saygısızlık Yaptı

Ancak BM Güvenlik Konseyinde Çin’in baskılarına dayanamayınca, karardan vazgeçti ve yine MAKEDONYA MECLİSİ TAYVAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI VE EGEMENLİĞİNİ OYBİRLİĞİYLE TANIDIĞI GİBİ OYBİRLİĞİYLE TANIMAKTAN DA VAZGEÇTİ… ÜLKEMİZ KOSOVA’YI BAĞIMSIZ VE EGEMEN BİR ÜLKE OLARAK TANIMAKTADIR. Yani, tanıma sürecinde Sırbistan-Kosova anlaşmazlığının tam ortasında bulan Makedon hükümeti durumu yumuşatma amaçlı bir bildiri yayınlamıştı Makedonya, Ahtisaari planının anlayışını kavrayan ilk ülke olduğunu, bu plan tüm bölge ülkelerine istikrar getireceğinden Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasıyla sonuçlanmıştık. AMA EĞER KOSOVA’YI BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLARAK TANIMAK MAKEDONYA’YA BİR GETİRİSİ YOKSA TAYVAN’A YAPILDIĞI GİBİ BİR AN ÖNCE YAPMAMIZ GEREKMEKTEDİR…”.
    Aslında bu haberin öncesi var, şöyle ki yeni seçilmiş olan Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov tüm bölge ülkelerinin Cumhurbaşkanlarını davet etmişti ama Kosova Cumhurbaşkanını davet etmemişti. Bunu düzeltmek için bir ara formül bulan İvanov, Kosova Cumhurbaşkanını 28 Mayısta Üsküp’e resmi bir ziyaret için davet etti ve Kosova makamları tarafından da onaylandı. Ancak Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov ziyaretin gerçekleştireceği üç dört gün kala ‘resmi’den devlet töreni içermeyen ‘çalışma’ ziyaretine çevrilmiştir. Bu saygısızlığın üzerine Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu’nun Makedonya mevkidaşının ziyaret davetini iptal etmesine neden oldu.
    Bunun üzerine hem Makedonya’daki Arnavut partiler ve medya hem Kosova yetki makamları ve medyası hem de Arnavutluk’un yetki makamları ve medyası Makedonya’ya en katısını en ılımlısına kadar farklı derecelerde cevap verdiler. Cevaplardan bazıları “Kosova’nın da uluslararsı hukukun komşular arası ilişkilerde öngördüğünü yapacaklarını, yani yapılanı aynısını yapmak”, “Kosova’nın diğerleri gibi bir devlet olduğunu gösterdiğini”, “biz bir devletiz ve bir devlet gibi oynayacağız”, “Komşular arasındaki bu hatayı düzeltmenin hala mümkün olduğu”, “bugüne kadar uyguladığımız örneği izlemek her iki ülkenin de çıkarına olacağı, her iki cumhurbaşkanının da ülkelerinin vatandaşlarının çıkarına olacak şekilde işbirliği yapmak üzere güçlerini birleştirmeleri için iyi niyetin baskın gelmesi gerektiği” …
    İki komşu ülke arasındaki bu “tatsızlıklar bir an önce düzeltilmeli” ve “iki bağımsız ve egemen devletler olarak uluslar arası hukukun kurallarını riayet ederek iyi komşuluk ilişkilerine odaklanmalı”dırlar. İki ülkenin herhangi birisi başkasının oyuncağı olduğu zaman bölge halkları için bir felaketin habercisi olabileceği tahminini yapmak zor olmasa gerek. Çünkü bölgenin yakın geçmişi felaketlerle dolu olduğu her iki ülke ve tüm dünya bilmektedir.

Benzer Videolar