MALİ TATİL – ADLİ TATİL
Mali tatilin başlangıcı 1 Temmuz olup 20 Temmuz’da sona ermektedir. 20 Temmuz’dan sonra ise, mali tatilin süresi 7 gün uzamaktadır. Bu durumda 27 Temmuz 2015 tarihi mali tatil bitiminde ek sürenin son günüdür. 27 Temmuz’a kadar bütün vergisel davaların açılma işlemi yapılabilir. Örneğin, kendisine 05.06.2015 tarihinde vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilen bir mükellef bu konuda 04 Temmuz’a kadar dava açması gerekmektedir. Ancak, 04 Temmuz’un bitimi mali tatilin içinde kalmaktadır. Bu durumda, dava açma süresi 27 Temmuz’a kadar mali tatil nedeniyle uzayabilmektedir. Mali tatilden sonra ise, hemen adli tatil devreye girmektedir. Danıştay daireleri ile bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri 1 Ağustos – 5 Eylül döneminde çalışmaya ara verme (adli tatil) sürecidir. Bu süre yeniden eskiye dönülerek 20 Temmuz ila 31 Ağustos olarak yeniden düzenlenmiştir. Çalışmaya ara veren mahkemeler için adli tatilde dava açma süreleri işlememekte, İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki sürelerin son gününün bu döneme rastlaması halinde süre, adli tatilin sona erdiği günü izleyen günden itibaren yedi gün uzamaktadır.
Adli tatilin;
- Yalnızca İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki sürelere etkisi olduğuna,
- Adli tatilin bütün mahkemeler için söz konusu olmadığına, yargı çevresine dâhil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemelerinin çalışmaya ara vermediğine,
- İYUK’nun 7. maddesinde yer alan dava açma süresi.
- İYUK’nun 16. maddesinde yer alan cevap verme süresi.
- İYUK’nun 27. maddesinde yer alan yürütmenin durdurulması hakkında karara itiraz süresi.
- İYUK’nun 45. maddesinde yer alan itiraz süresi.
- İYUK’nun 46. maddesinde yer alan temyiz süresi.
- İYUK’nun 53. maddesinde yer alan yargılamanın yenilenmesi süresi.
- İYUK’nun 54. maddesinde yer alan kararın düzeltilmesi talep süresi.
- Adli tatil dönemi içerisinde dava açılmasına ve adli tatilden etkilenen diğer başvuruların yapılmasına hukuken bir engel yoktur. Bu çerçevede adli tatil dönemi içinde dava açılması olasıdır.
- İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61. maddesine göre, adli tatilde, bölge idare mahkemesi başkanının önerisi üzerine, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, her bölge idare mahkemesi merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilen üç hâkimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulmaktadır Nöbetçi mahkeme, yürütmenin durdurulmasına ve delillerin tespitine ait işler ile kanunen belli süre içinde karara bağlanması gereken işleri yapar. Benzer şekilde Danıştay Kanunu’nun 86. maddesi gereğince Danıştay’da bir nöbetçi daire kurulmaktadır. Bu daire esas olarak hükümetçe verilen ivedi ve kanunen belli sürede karara bağlanması gereken işler ile yürütmenin durdurulmasına veya delillerin tespitine ait işleri yapar.
- Mali Tatil: 1 Temmuz’da başlar, 20 Temmuz’da biter. Adli Tatil 20 Temmuz’da başlar, 31 Ağustos’ta biter