Mardin yemeklerine lezzet katan kişniş için hummalı hasat mesaisi

AA MARDIN (AA) - İlçede 7 kırsal mahallede yaklaşık 1500 dönümde yetiştirilen ve bölgede "Gızbara" olarak bilinen kişnişin hasadı için üreticiler sabah erken saatlerde tarlalara gidiyor. Küçük toprağa sahip çiftçiler için vazgeçilmez eser olan kişniş, tarlalarda 3-4 ayda olgunlaştıktan sonra elle toplanarak kümeler halinde kurutulmaya bırakılıyor. Maydanozgiller familyasından kişniş, 3 gün mühletle güneşte bekletildikten sonra patoz ile bitkisinden ayıklanıyor ve taneleri bir müddet daha güneşte serilerek kurutuluyor. Baharat olarak satışa hazır hale gelen ve kendine has aroması ile irok (Kızartılmış içli köfte), ikbebet (Haşlanmış içli köfte), mercimekli köfte, dolma, salata ve turşularda kullanılan kişniş etraf vilayetlerden talep görüyor. Geçen yıl dönüm başına yaklaşık 110 kilogram olan randımanın bu yıl yaklaşık 150 kilograma yükselmesi üreticileri sevindirdi. Savur ilçesine bağlı kırsal Başkavak Mahallesi'nin muhtarı ve üretici Yahya Araz, AA muhabirine, mahallelerinin ilçede en fazla kişniş yetiştirilen yerlerin başında geldiğini söyledi. Yılda yaklaşık 1000 dönümde üretim yaptıklarını kaydeden Araz, şöyle konuştu: "Kişnişi şubat ayında ekiyoruz. Yaz aylarında hasat yapıyoruz. Kişniş, çok hoş ve bölgede ağır istek gören bir eser. Bölgede yemeklerde ve turşu üretiminde kullanılıyor. Kişniş baharatı köylüler için de uygun bir gelir. Çoklukla Mardin, Diyarbakır, Batman üzere etraf vilayetlere gönderiyoruz. Çok tüketiliyor." "Bu sene randıman ve kalite çok güzel" Üretici Emrullah Basınç da topladıkları kişnişi patozla ile temizlediklerini, meskende kurutmaya bıraktıktan sonra satışa hazır hale getirdiklerini kaydetti. Bölgede en uygun ve kaliteli kişnişin Başkavak Mahallesi'nde yetiştiğini belirten Basınç, "6 yıldır kişniş üretiyoruz. Etraf vilayetlerden gelip bütün eseri alıyorlar. Her yere gönderiyoruz. Bu sene randıman ve kalite çok hoş." dedi. İzmir'de yaşayan ve fırsat buldukça kişniş hasadı için memleketine gelen 67 yaşındaki Kadriye Beyaz da çocukluğundan beri ürettikleri kişnişi çok sevdiğini söyledi. Beyaz, "Kendimi bildim bileli kişniş üretiyoruz. Buranın kişnişi çok hoş. Genelde yemeklerde kullanıyoruz." sözlerini kullandı. Ayetullah Bayram, babadan kalma topraklarda klasik metotlarla kişniş üretimi yaptıklarını lisana getirdi. Üretici Veli Araz ise sabah erken saatlerde tarlanın yolunu tuttuklarını, kişnişin hasadını elle yaptıklarını belirtti.
Muhabir: Halil İbrahim Sincar,Mehmet Emin Kavak
Benzer Videolar