Medula; sağlık hizmeti veren kuruluşların, GSS kapsamında olan hastalarının provizyon (muayene ön izni), ücretlendirme ve tahakkuk işlemlerinin SGK ile entegre ve eş zamanlı olarak gerçekleştirmesini sağlayan bir bilgisayar sistemidir. Hastaneler ve eczaneler, SGK’nın ödeyeceği bedelleri de MEDULA sistemi üzerinden SGK’ya elektronik ortamda fatura etmektedir. Her hastanenin kendi kullandığı bir hastane otomasyon programı vardır ve bu program, SGK’nın MEDULA programına sorarak, provizyon (muayene ön izni) almakta ardından yaptığı her bir işlemi ücretlendirip fatura haline getirip, MEDULA üzerinden SGK’ya göndererek tahakkuk ettirmektedir. Bilindiği gibi, Türkiye’de vergi mevzuatına göre, vergi incelemesindeki amaç, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.(VUK Md. 134).Buna göre,Maliye Bakanlığı tarafından 213 sayılı VUK’nun135. maddesinde incelemeye yetkililer tarafındanher yıl belirlisektörlerde, sektörel vergi incelemeleri yapılabilmektedir. Sağlık sektöründe de zaman zamansektörel incelemeler söz konusu olabilmektedir. Sağlık sektöründe örneğin, medikal işi ile uğraşan kimseler nezdinde veya doktor, özel hastaneler nezdinde vergi incelemeleri zaman zaman yapılabilmektedir.
ÖZEL HASTANELERDE VERGİ İNCELEMELERİ
Özel hastanelerde vergi incelemeleri daha çok hastanenin kendi müşterilerinetedavi, muayene, ameliyatlar vb. konulardahastalarafatura veya benzeri vesika düzenlenip düzenlenmediğikonularındavergi incelemeleri yapılabilmektedir.Yine hastanelerde,hastaneninelde ettiğidiğer gelirlerve giderlerininvergi yasalarına uygun olup olmadığı, doktor, hemşire, teknik elemanlar vb. personele yapılan fiili ücret ödemelerinin doğru olup olmadığıkonularında incelemeler yapılabilmektedir.Hastanelerde POS cihazlarından yapılan tahsilatların KDV beyannameleri ile uyumlu olup/olmadığına dikkat edilmektedir. Özelhastanelerde, özellikle dışarıdangelendoktorlara (hastanenin bordrosunda kayıtlı olmayan) yapılanödemeler,bu doktorların hastanede yaptıkları ameliyatla ilgilidüzenleyecekleriserbestmeslekmakbuzlarıönemtaşımaktadır. Hastalara yapılan tıbbi müdahaleler, yapılan operasyonlar ve bukonudahastalarınhastane ve ayrıca doktora ödedikleri ücretlerle ilgili makbuz veya faturalar incelenmektedir.
Özel hastaneler ve bu hastanelerde ameliyatyapandoktorlarla ilgiliyapılacakvergi incelemelerindegerekirse son5 yıl incelemeye tabi tutulabilmektedir.Türkiye’de zaman aşımının 5 yıl olduğu gerçeği dikkate alındığında zamanaşımı içerisinde her zamanvergi incelemesisöz konusuolabilmektedir.MEDULA sistemi yardımı ile eczanelerin de çapraz vergi incelemesi kolaylıkla yapılabilmektedir. Eczanelerin kimlere, hangi reçete kapsamında ilaç sattığı, bu ilaçlarda SGK’nın katkısı, hastanın katkı payıvs. ilaçla ilgili bütün bilgiler yer almaktadır. Böylelikle, hasta, doktor ve eczane ilişkileri vergisel yönden kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Özel hastaneler vedoktorlarla ilgilivergi incelemelerinde SağlıkBakanlığı’nın MEDULA sistemi önemli bir veri kaynağıdır. MEDULA sisteminde, doktorlar, hastaneler ve hastalarla ilgili ayrıntılı veriler yer almaktadır. Vergi incelemelerinde, inceleme elemanları bu MEDULA sisteminden yararlanarak ayrıntılı bir incelemeimkanına sahip bulunmaktadırlar.Bkz. TEZEL Ali, “SGK, MEDULA’da log kayıtları tutmamış kaybın tutarı bile belirsiz”,www.alitezel.com.2008 yılındanitibaren zamanaşımı kapsamında vergi incelemesibaşladığı takdirde 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarıinceleme kapsamındadır.Ayrıca,cari yıl2013 yılı da her halükarda vergi incelemesine tabi tutulabilir.