Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

19 Nisan 2024 - 23:04

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

Gassallar (ölü yıkayıcı), yılda yüzlerce cenazeyi yıkayıp, temizleyip, kefenledikten sonra ebediyete uğurluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi …

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor
Son Güncelleme :

06 Mart 2021 - 0:30

249 okuma
(Last Updated On: 06/03/2021)

Gassallar (ölü yıkayıcı), yılda yüzlerce cenazeyi yıkayıp, temizleyip, kefenledikten sonra ebediyete uğurluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi

GÜNLERİ GASİLHANEDE GEÇİYOR

Diyanet Eğitim Merkezi’nden gassallık belgesi aldıktan sonra, mesleğe adım atan kadın gassallar, donanımlı dini bilgiyle işlerinin başına geçiyor. Kadın gassallar, günlerinin büyük bölümünü ‘gasilhane’ denilen ölü yıkama odasına geçiriyor.

EŞ VE AKRABALAR ÖNCÜLÜK EDİYOR

“40 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ YIKADIM”

14 yıldır kadın gassallığı yaptığını kaydeden evli ve 1 çocuk annesi Sevgi Akkaya (36), “Bu işe kendi isteğimle başladım. Çünkü bu son görev, büyük bir hizmet. Bu işi de severek gururlu bir şekilde yapıyorum. Eşim her zaman yanımda olarak bana destek verdi. En ufak üzüntümde bana destek oldu” dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs döneminde alınan önlemler kapsamında yıkama işlemlerini sürdürdüklerini kaydeden Akkaya, “Tedbirlerimizi alarak bütün hizmetleri yerine getiriyoruz. 14 yılda da yaklaşık 40 binden fazla kişiyi yıkadım” diye konuştu.

“CENAZENİN BANA ZARARI YOK”

10 yıldır Uncalı Kent Mezarlığı’nda gassal olarak çalıştığını dile getiren İlknur Özkalp (39), “İyi ki bu işi yapıyorum” dedi. Gassal Özkalp, “Burada çalıştığım için çok memnunum ve her gün dua ediyorum. Zorlukları var ama güzel bir meslek. Hem rızkımı kazanıyorum hem de ahiretim için güzel bir şey yapıyorum. Şu an canlı bir tavuğu yakalayamam ama cenazenin bana hiçbir zararı yok. Zarar gelen her şey canlıda” diye konuştu.

Eşinin mezarlıkta şoförlük yaptığını, kendisinin de o şekilde gassal olduğunu belirten Özkalp, “Bana ‘Bu işi yapabilir misin’ dedi. Hatta ben işe alışana kadar kapıda bir hafta bekledi, yapabilir miyim diye. İyi ki bu iş bana nasip oldu” ifadelerini kullandı.

“BEBEK YIKAMALARINDA ZORLANDIM”

Yanık ve kazaların kendilerini zorladığını ifade eden İlknur Özkalp, “En zorlandığım yıkamalar bebekler. 3-4 yıl yıkayamadım. Çünkü ben ilk bebeğimi kaybettim, en çok onlarda zorlandım. Şimdi alıştım, onları yıkarken konuşuyorum. ‘Benim bebeğime selam götürün’ diyerek yıkıyorum. Bir de cenaze yakınlarından bazen etkileniyorum, onlarla beraber ağlayarak cenazeyi yıkıyorum” dedi.

“EŞİM ALIŞAYIM DİYE BURADA 15 GÜN BEKLEDİ”

10 yıldır meslekte olduğuna dikkat çeken Fadime Saçkan (39) ise eşinin desteğiyle işe başladığını kaydetti. Saçkan, “Eşim, alışayım diye buraya 15 gün kadar benimle geldi. İlk zamanlarda zorlandım ama arkadaşların desteğiyle alıştım. Trafik kazaları ve genç ölümlere çok üzülüyorum” diye konuştu.

“BU MESLEK OKUMAMDA ETKİLİ OLDU”

Diyanet Eğitim Merkezi’nden gassallık belgesini aldıktan sonra ilahiyat okumaya karar verdiğini ifade eden Saçkan, “Belgemi aldıktan sonra işe başladım. Daha sonra kendimi geliştirmek için üniversite sınavına girdim. Açık öğretimden de olsa ilahiyat okuyorum. İkinci sınıftayım, bu meslek okumamda etkili oldu” ifadelerini kullandı.

“AKRABA TAVSİYESİYLE GASSAL OLDUM”

Akrabasının tavsiyesiyle gassal olduğunu, 10 yıldır işini severek yaptığını kaydeden Kamile Ercan (32), “Bu işe başlamadan önce en büyük destekçim eşim oldu. Ben de ilk başta zorlanacağımı düşündüm. Daha önce bir ölüyle karşılaşmadığım için nasıl olacağını ve nasıl tepki vereceğimi bilmediğim için öyle düşünmüştüm ama zorlanmadım” şeklinde konuştu. Pandemiden dolayı ilk başta gelen koronavirüslü ölümlerde çok korktuğunu söyleyen Ercan, “Her ne kadar önlem alsak da bize bulaşır mı diye korkuyorduk, zamanla buna da alıştık” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

Haberler.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.