Milli Mücadelenin Sembolü , Büyük Atatürk Koşusu’na Doğru

Aralık ayı geldiği zaman Türk sporunda 1936 yılından bu yana hiç ara verilmeden 27 Aralık günleri Ankara’da koşulan 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu aklımıza gelir. Bu yıl 76. defa koşulacak olan Büyük Atatürk Koşusu neden 27 Aralık günlerinde Ankara’da koşuluyor. Bu büyük spor olayının tarihsel gelişimi anlatacağım. Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra Büyük Atatürk Koşusu tarihimizin en eski ve düzenli olarak gerçekleşen spor etkinliğidir ve Kurtuluş Savaşı’nda verdiğimiz milli mücadelenin sporda sembolü olarak kabul edilir. Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya saflarında savaşa giren Osmanlı Devleti, Almaya ile beraber savaştan mağlup ayrıldı. Galip devletler Sevr antlaşması ile İstanbul ve Anadolu’nun birçok yöresi, emperyalist zihniyet taşıyan ülkeler tarafından işgal edildi. Bunu üzerine 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Bandırma vapuru ile hareket eden Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a bir gurup dava arkadaşıyla beraber çıkıp, oradan da Bağımsızlık için Kurtuluş Savaşı’nı başlatarak Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başladı.

 

İKİ HURDA OTOMOBİL

 

Mustafa Kemal ve dava arkadaşlarının altında savaş eskisi ve zamanını çoktan doldurmuş iki otomobil vardı. Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşları can çekişen Anadolu’nun engebeli ve bozuk yollarında ilkel, bakımsız ve emniyetten yoksun, ıssız, soğuk havalara karşı korunmasız, benzinleri var yok şekilde kıt olanaklarla Ankara’ya doğru gidiyorlardı. Yolda otomobille Anadolu’nun bozuk yollarında giderken sık, sık lastik patlıyor ve lastiğin her patlayışında Mustafa Kemal Paşa’nın şoförü Mehmet Efendi, arabadan inerek patlayan lastiğin içerisine paçavra olmuş bezler doldurarak Ankara’ya devam ediyorlardı. Amasya, Sivas, Erzurum’u üzerinden Kayseri’ye geldiler. Kayseri, Kırşehir ve Hacıbektaş ilçesi üzerinden zor şartlarda 300 kilometre uzaklıktaki Ankara’ya 9 gün gibi bir zamanda içerisinde 27 Aralık 1919 tarihinde Dikmen-Keklikpınarı’ndan saat 14.20 de Anadolu’nun ortasında o yıllarda küçük bir yerleşim yeri olan karla kaplı Ankara’ya girdiler ve Ankara’da 3 bini atlı ve 2 bine yakın da yaya seğmen yolun iki yanına dizilerek Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşlarını büyük bir sevgi ile karşılıladılar. Mustafa Kemal Paşa otomobilden inip seğmenlerin yanına giderek onları selamlayarak kendileriyle bir müddet konuştuktan sonra kendilerine ‘Var olun yiğitler’ diyerek daha önce hiç görmediği Ankara’da hükümet konağında valiliğe geldi. İşte milli mücadele yıllarımızın anlamlı olayı anısına 1936 yılından bu yana her yıl düzenli bir şekilde 27 Aralık günleri Ankara’da düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu’nun tarihsel gelişiminin özelliği budur. Ankara’da büyük Atatürk Koşusu’nun parkuru Dikmen-Keklikpınarı’ndan başlayıp yaklaşık 6 kilometresi zorlu bir iniş olmak üzere Bakanlıklar, Kızılay, Sıhhiye üzerinden Ulus’ta Ankara Valiliği önünde 10 bin 800 metre mesafede bir parkurda tamamlanıyordu. Ama geçen yıl koşununu finişi Ankara Tren Garı olarak değiştirildi. Ankara’da Büyük Atatürk Koşusu’nun parkuru dünyanın en zor parkurlarından birisiymiş. Bu koşuyu tamamlayan sporcular koşudan sonra bir hafta gibi bir zaman ayaklarının ağrısından duramazlar. Ancak bunu bu koşuda koşan sporcular bilir.

1980’li yıllarda Ankara’da Büyük Atatürk Koşusu’na ben de katıldım. Yıllar önce illerden bölge atletizm takımları Büyük Atatürk Koşusu için Ankara’ya gelirler ve iller arası büyük çekişmeler yaşanırdın. Muğla bölgesinden de bizler Ankara’ya giderdik. Bunun yanında ferdi sporcularda koşardı.

 

Benzer Videolar