3316752
AA
İSTANBUL (AA) – Stantta, İsmail Hakkı Bursevi’nin kaleminden çıkan ve hüsnühat sanatının nadide örnekleri ortasında gösterilen eserler yer alıyor.
Etkinlik, Rami Kütüphanesi konut sahipliğinde, Bursa Valiliği himayesinde, Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ve İsmail Hakkı Bursevi Platformu iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Serginin açılışında konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna konut sahipliği yaptığını belirterek “İstanbul’u fetheden akıl Bursa’da inşa edilmiştir. Osmanlı, yalnızca kentler değil, gönüller inşa etmiştir. Buyruk Sultan’dan Somuncu Baba’ya, Aziz Mahmud Hüdayi’den İsmail Hakkı Bursevi’ye kadar birçok isim, bu gönül inşasının birer örnekleridir. Biz de Yıldırım Belediyesi olarak geçmişten aldığımız ilhamla hem kentimizi hem gönülleri inşa etmeye çalışıyoruz. Bu aktiflik de bunun en hoş sözlerinden birisidir.” sözlerini kullandı.
“Söylediklerini gelecek jenerasyonlara aktarmak en değerli görevlerimizdendir”
Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik, kütüphanelerin tabir ettiği mananın farklılaştığına dikkati çekerek “Kütüphaneler evvelden bilginin arandığı yerlerken şimdilerde bilginin üretildiği yerlere dönüşmüştür. Rami Kütüphanesi de bilginin üretildiği ve kamuya sunulduğu bir yer olmayı kendisine misyon edinmiştir. İsmail Hakkı Bursevi’nin kendi sınırlarından oluşan bu stant de Rami Kütüphenesi’nin misyonunu hizmet eden kıymetli bir faaliyettir. İsmail Hakkı Bursevi, Osmanlı’dan devraldığımız irfan geleneğinin değerli bir temsilcisidir. Dileğimiz, bu standın Bursevi’nin tanınmasına vesile olmasıdır.” dedi.
Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer de 2025’in “İsmail Hakkı Bursevi Yılı” olması için müracaatta bulunduklarını vurgulayarak “Vefatının 300. yılının resmi olarak İsmail Hakkı Bursevi’ye tahsis edilmesi kıymetlidir lakin bu olmasa bile onunla ilgili çalışmların yapılmaması gerekmektedir. Rami Kütüphenesi’nde düzenlenen stant de bunun bir sözüdür. Standımızda 35 değerli tablo var. Bursevi’nin vefatının 300. yılı vesilesiyle onun söylediklerini hem anlamak hem de gelecek jenerasyonlara aktarmak en kıymetli vazifelerimizdendir.” diye konuştu.
“Farklı yerlerde anılması onun büyüklüğünün bir göstergesidir”
İsmail Hakkı Bursevi Platformu Lideri Doç. Dr. Murat Yurtsever, Bursevi’nin çok istikametli bir şahsiyet olduğunun altını çizerek “Burada büyük bir zatın huzurunda bir ortaya geldik. Bursevi’nin daha çok bilinmesi, sevilmesi ve tanınması için bu platformu kurduk. Çok sayıda kurum ve kişi bizlere takviye verdi, hepsine teşekkür ediyoruz. Buradaki eserler, daha evvel Bursa Devlet Hoş Sanatlar Galerisi’nde sergilendi. Bu değerli yapıtlara mesken sahipliği yapan Rami Kütüphenesi’ne çok teşekkür ediyorum. İsmail Hakkı Bursevi, bu tabloların her birinin bir lütf-u ilahi olduğunu söylüyor. Biz de onun kelamını hatırımızda tutarak bu çizgileri anlamaya çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Namlı, İslam geleneği içinde, “marifetullaha erenlerin hakikatle buluştuğunu”nun kabul gören bir durum olduğunun altını çizerek “Bursevi Hazretleri de bu lütfa mazhar olmuştur. Onun piri Kutup Osman Efendi, hazreti, ‘Şehvet-i kelam’dan sakın!’ diye uyarmıştır. Bursevi de bu ihtara bütün hayatı boyunca uymaya çalışmıştır. O, Bursa’yla sınırlandırılamayacak kadar büyük alim, mutasavvıf ve hattattır. Bursevi bereketli, velut bir zattır ve farklı yerlerde anılması onun büyüklüğünün bir göstergesidir.” dedi.
“Bursevi, bu toprakları mayalayan, bize vatan kılan, insan olmamızı sağlayan erlerdendir”
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Bilal Kemikli, İsmail Hakkı Bursevi’nin “ulu bir dağ” olduğunu lisana getirerek “Bizler, bu aziz dağı uzaktan seyreden aciz kullarız. Bursevi kimdir? O, kıymetli eserler vermiş velut bir müellif, bir sanatkar, hattat ve bestekar fakat en kıymetlisi hikmet ehli, Allah dostu, bir sufi ve mürşid-i kamildir. İnsanların kelamının etkisi hikmetten, hikmet ise ‘sınırını bilmek’ten ve kendini tanımaktan neşet eder. Bursevi, kendini tanıyan, Allah’ı bilen, kelamı hikmetli bir zattır ve onun kelamının etkisi, bizi bugün burada buluşturmasıyla bir kere daha ortaya çıkmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kemikli, Bursevi’den öğrenilecek kıymetlerin başında onun bir “yolcu” olduğunu bilmesinin geldiğini tabir ederek şunları kaydetti:
“O, fizikî olarak birçok yer gezmiş, Bulgaristan’dan Kahire’ye kadar ilim dünyasında dolaşmış bir isimdir. Asıl kıymetli olan ise ‘sefer der-vatan’dır, yani kendi iç aleminde yapılan seyahattir. Bursevi de bunu hakkıyla yapan bir zattır. Mana erleri ölmezler, onların ruhaniyetleri diridir. Bizler dünya seyahatimizin selameti için mana erlerinin, Allah dostlarının rehberliğine muhtacız. Bursevi, bu toprakları mayalayan, bize vatan kılan, insan olmamızı sağlayan erlerdendir.”
Prof. Dr. İsmail Kamil Yılmaz ise kentlere ruh veren asıl ögenin orada yaşayan kıymetli isimler olduğuna işaret ederek “Bursa, Buyruk Sultan’dan Üftade’ye kadar kıymetli zatların yaşadığı bir beldedir ve bu güzide kentimizin manevi iklimi böylelikle oluşmuştur. İnsanın yaradılış gayelerinden birisi de ‘inşa’ faaliyetidir. Bu hem fizikî hem de manevi bir imardır, gönül imarıdır. Bursevi üzere isimler yeri, gönülleri imar eden zatlardır. Bizlere düşen de onların gösteridiği yolda bu emaneti korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır.” dedi.
Sergi, 19 Şubat’a kadar ziyarete açık olacak.
Muhabir: Ümit Aksoy
USAID’in 33,65 milyon dolar fon sağladığı Internews’ün global medya ekosistemindeki rolü merak uyandırıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.