İNANÇ TURİZMİNİN BAŞKENTİ İZMİR -3

(Türkiye’de İnanç Turizmi Merkezleri)

 

 

Daha önceki yazımda ‘’İzmir’in inanç turizmindeki yerine’’ değinmiştim. Bu yazıda ise; ‘’Türkiye’de İnanç Turizmi Merkezleri’’ inden söz etmek istiyorum. Dünyada İslam ve Hıristiyan inancına sahip yaklaşık üç milyar insan yaşamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden elde ettiğimiz bilgilere göre; İnanç turizmi” konusunda; Anadolu’da tespit edilen 316 eserden 167’si İslam, 129’u Hıristiyan ve 20 tanesi Musevi dinine aittir. Dünya turizminde önemli bir yer tutan inanç turizmi yılda 300 milyon kişiye hizmet vermekte ve 100 milyar dolar tutarında bir harcama potansiyeli içermektedir. Böylece ’Türkiye’de İnanç Turizmi Merkezleri’’ne baktığımızda;

 

İSTANBUL: Süleymaniye, Sultanahmet, Eyyüp Sultan, Ayasofya, Aya İrini, Kariye, Çemberlitaş, Dikilitaş.

 

ÜRGÜP/GÖREME: Göreme Vadisi, Zelve ve Çavuşin, Ortahisar başta olmak üzere 220'nin üzerinde kaya kilisesi.

 

İZMİR: Hıristiyanlarca hac yeri kabul edilen Meryem Ana Evi, Efes ve Saint Jean Kilisesi Selçuk'ta bulunuyor. St. Polikarp Kilisesi, Bergama Kilisesi , İsa Bey Cami (Selçuk), Hisar Cami (Merkez), Karataş Beth İsrael Sinagogu (Merkez), Birgi (Ödemiş), Efes'te Panayır Dağı'ndaki 7 Uyuyanlar Mağarası İzmir’de bulunan diğer önemli dini eserlerdir.

 

EGE BÖLGESİ: Hıristiyanlarca hac yeri kabul edilen Meryem Ana Evi, Efes'te bulunuyor. St. Polikarp Kilisesi, Bergama Kilisesi, Akhisar Kilisesi; Sart'taki Artemis Tapınağı'nın yanında tuğla ve küçük taşlarla örülmüş olan kilise, Alaşehir (Philadelphia) Kilisesi, Denizli ile Pamukkale arasında Goncalı yakınlarındaki Leodicea kalıntıları; Efes'te Panayır Dağı'ndaki 7 Uyuyanlar Mağarası.

 

ANTAKYA: Hıristiyanlığın ilk kilisesi St. Pierre Kilisesi burada bulunuyor. Papa 6. Paul tarafından "Hac Yeri" olarak ilan edilen kilisede, her yıl 20 haziranda geleneksel olarak St. Pierre Bayramı kutlanıyor.

 

İZNİK: Hıristiyan alemince Kudüs ve Vatikan'dan sonra "mukaddes şehir" ilan edildi. 325 yılında toplanan İznik konsili ve 787 yılında 500 piskoposun katıldığı 7. konsil toplantısı burada yapıldı.

 

ANTALYA: Noel Baba olarak bilinen St. Nicholas, Demre'de yaşamış ve burada ölmüştür.

 

ISPARTA: Yalvaç'ta antik kent, ilk Hıristiyan kiliselerinden St. Paul Kilisesi.

 

İÇEL/TARSUS: Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St. Paul'un doğum yeridir. İçel'de ayrıca Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır.

 

KONYA: Mevlana ve önemli Selçuklu eserleri.

 

EDİRNE: Selimiye Camii, Üç Şerefeli, 2. Bayezit Camii ve Eski Camii.

 

ŞANLIURFA: Balıklı Göl, Hz. İbrahim Peygamber'in doğduğu kabul edilen mağara, Hz. Eyyüp Peygamber'in makamı ve Şuayip şehri bu ilde.

 

TRABZON: Sümela Manastırı, Ayasofya Camii var.

 

Netice itibariyle; yukarıda bahsedilen potansiyelin iyi değerlendirilebilmesi ve ülke olarak 100 milyar dolarlık pastadan pay alabilmemiz için katkı sağlamak amacıyla; İzmir Eski Vali Yardımcısı ve 2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörü olarak görev yapmam nedeniyle bilgi birikimimin değerlendirilmesine ve kamuoyu ile paylaşılmasına devam edilecektir.

Bundan sonraki yazımızda Musevilik dünyasında önemli bir yer tutan ve İzmir’de yaşamış ‘’HAYIM PALAÇİ VE PIRLANTA ÜÇGENİ’’ konusu ele alınacaktır.

 

 

 

 

Dr. Mustafa TAMER

Vali

(İzmir Eski Vali Yardımcısı ve

2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörü)

Web: www.mustafatamer.com

E mail: mtmustafa@gmail.com

 

Benzer Videolar