Nato&AB Çerçevesinde; Bulgaristan, K.Makedonya ve Azınlıklar

19 Nisan 2024 - 11:08

Nato&AB Çerçevesinde; Bulgaristan, K.Makedonya ve Azınlıklar

Rusya federasyonun Ukrayna’ya savaş açması sonucunda, bazı ülkeler NATO şemsiyesinin altına girmek için girişimlerde bulundular.

Son Güncelleme :

27 Mayıs 2022 - 17:57

538 okuma


(Last Updated On: 27/05/2022)

Başkan Erdoğan’ın Çıkışı

Rusya federasyonun Ukrayna’ya savaş açması sonucunda, bazı ülkeler NATO şemsiyesinin altına girmek için girişimlerde bulundular. Finlandiya ile İsveç’in en kısa yoldan NATO üyesi olmak istemeleri NATO’ ya üye ülkeleri harekete geçirse de terör örgütü ppk/deaş’ a destek verdiklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan “İki ülkeyi desteklememizi kimse beklemesin” çıkışı dünya gündemine oturdu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın bu çıkışı Bulgaristan’da geniş yankı buldu. Atlantik kulüp başkanı olan eski Bulgaristan dış işleri bakanı Solomon Pasi üyelik aşamasında sorun olan ülkelerden, vaat olan sorunların giderilmesi istenmesi en doğal haktır. Ben Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olsam aynı Sayın Recep Tayip Erdoğan gibi NATO üyesi aday ülkelerine teröre destek verdiklerinden dolayı adaylıklarına veto ederdim.

Soloman Pasi

Bulgaristan Şengen üyesi olması için şimdiye kadar karşı çıkan İsveç özellikle Finlandiya’dan iki ülke arasında yazılı antlaşmalarla destek istemesi gayet doğal hakkıdır diyor Soloman Pasi. Ayrıca Bulgaristan devletine Amerika Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan “kredi borçlanma” kanunundan yararlanması. Aynı kanundan ikinci dünya savaşından Hitlere karşı savaşan müttefiklere yapılan yardım Ukrayna devletine askeri, ekonomi ve insani yardım için 40 milyar dolar yardım yapılacak. İmzalanan kanun sadece Ukrayna’ya değil Doğu Avrupa ülkelerini de kapsamakta. Aynı kanundan Bulgaristan Devleti, Rusya Federasyonu ile Ukrayna savaşından etkilendiğinden dolayı, Bulgaristan ordusunun mevcut silahları Amerikan silahlarıyla değiştirilmesi istemekte gayet nizami. 13 asırlık bir ülke olarak ilk defa ordumuzu Amerikan silahlarıyla silahlanma imkanı doğdu diye söylüyor Atlantik başkanı Bulgaristan eski dış işleri bakanı Yahudi asıllı Soloman Pasi.

Bulgaristan ve K. Makedonya Azınlık Sorunu

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile Bulgar devleti arasında tarihten gelen anlaşmazlıklar ön plana çıkmakta. Ülkede yaşayan yüz binin üstünde Bulgar asıllı Makedonya vatandaşlarına azınlık statüsü verilmesi istenmekte. Makedonya devleti bu anlaşmazlıklarını yerine getirmediği için Bulgaristan devleti tarafından AB üyelik görüşmeleri başlaması için vetoya devam etmekte. Aynı istekler Kuzey Makedonya Cumhuriyeti taraftan Bulgar devletinden ülkede yaşayan Makedon azınlığını tanıması istenmekte. Bulgaristan anayasasında azınlıklara yer verilmemekte tek ulus devlet olarak tanımlanmakta. Bulgaristan devleti ülkede yaşayan Makedon azınlığını tanıması için anayasa değişikliği yapması gerekiyor yaparsa diğer azınlıkları tanıma zorunluluğu getirilecek bu sebepten dolayı anayasa değişikliği zor gibi görünmekte.

Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki savaş Rusya’nın etkileyebilecek Batı Balkan ülkelerini Avrupa Birliğine alınması için AB yönetimi görüşmeleri Haziran ayında başlaması için Bulgaristan devletinin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti devletine uyguladığı vetoyu kaldırılmasından yana. Bulgaristan devleti ülkelerinde yaşayan azınlıkları tanımak istemediği halde bir başka ülkelerde yaşayan Bulgar azınlıkların hakları tanınmasını istemesi ne kadar etkili olacak. Bulgar devleti Kuzey Makedonya Cumhuriyeti AB üyelik görüşmeleri başlaması için Bulgaristan’da yaşayan Makedon azınlığını tanımadan Makedonya’da yaşayan Bulgar azınlığını üyelik fırsatını kullanarak tanıtabilecek mi sorusu sorulmakta. Bulgaristan devleti Kuzey Makedonya Cumhuriyeti üyelik görüşmeleri başlaması için vetoyu kaldırmama sebebini hangi AB ülkesini ikna edebilecek…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.