Öfke Kontrölü

25 2024 - 16:10

Öfke Kontrölü

(Last Updated On: 30/08/2020)

 

Sosyal yaşantımızda öfke hep vardır istesek te istemesek te öfke insanın doğasında vardır. Öfke, doğal ve geçici bir duygudur, her insan yaşar. Öfkenin derecesi şiddetli fakat geçicidir. Bazen öfkenin seyri insanın kişiliğine, eğitimine  yaşadığı bölgenin iklim koşullarına göre hatta yörenin beslenme  şekillerine göre farklılık gösterebilir. Karadeniz bölgesinde büyüyen insanlar çabuk öfkelenir fakat kısa sürer tabiri caizse buna halk dilinde “saman alevi” denir.

          Karadeniz insanı mısır ekmeğini çok sever her “ne kadar azalma göstermişse de “mısırda bitkisel alkol vardır ister ister istemez duygularını etkilemektedir aslında özünde sıcak ve sevecen insanlardır. öfkeli insan sesini yükseltir, dış uyarılara hemen hemen kapalıdır. Öfkenin sosyal hayatımızda neden ve tetikleyen birçok nedeni vardır, ailede anne ve babanın sorunları ve anlaşamamaları, ekonomik nedenler, haksızlığa uğradığına inanma duygusu. İşyerinde çalışanlar arasında taraflı ve kayırılma duygusuna kapılma, trafikte haksızlığa uğradığına inanma.

Yetersizlik, acizlik, kıskançlık, korku, endişe, yalnızlık, itilmişlik ve de anlaşılamamak öfkeyi ortaya çıkaran duygulardır. Öfkenin kaynağı olan bu duyguları paylaşabildiğiniz, anlayabildiğiniz ve doyurabildiğinizde aktarımı da daha olumlu olacaktır. Önemli olan sinirinizin ve öfkenizin saldırgan davranışlara ve kine dönüşmemesidir.

YENİ BİR GÜN

   Evinizde aile içerisinde gerginlik yaşamış ve iyi bir gece geçirmemiş olabilirsiniz, işe gitmek için evden çıkmadan önce mutlaka kahvaltı yapmalı aç işe gitmemeli aile bireylerinizle mutlaka hoş bir veda yapılmalı kafanızdaki sorun bir kenara bırakılmaya çalışılmalı yeni bir güne hoş duygularla başlanılmalı unutmayalım ki, güne nasıl başlarsanız öyle biter.

 

  Eğer araba kullanıyorsanız işe geç kaldım duygusuyla hareket edilmemeli gerekiyorsa başka arabalara yol verilmeli ve gerektiğinde yayaların geçmesine müsaade edilmeli bu davranışların sonucunda size verilen teşekkür anlamında vücut dili ile dönüşüm size iyi gelecek iyi hissettirecektir.

  İşyerinize geldiğinizde ilk karşılaştığınız veya asansörde karşılaştığınız kişilere tanıyın veya tanımayın “günaydın” deyin merhabalaşın size iyi gelecektir. İşyerinde mesai arkadaşlarınıza mutlaka günaydın deyin pozitif davranmaya çalışın pozitif dönüşüm sizi rahatlatacaktır. gün içerisinde mesai saatleri içerisinde iş arkadaşları veya yöneticinizle haksızlığa uğradığınız düşüncesiyle gerginlik veya tartışma yaşarsanız tartışma anında sözcüklere dikkat edilmeli kırıcı olmamalı ileride pişmanlık yaşamamak için dönüşü olmayan yola girmemeye çalışılmalı unutmayın siz orada yine çalışacaksınız, öncelikle derin bir nefes alıp duyguları iyi yönlendirmeye çalışılmalı hatta “daha sonra “ konuşalım diyerek ortamdan kısa bir sürede olsa uzaklaşılmalı. tartışmayı gergin ortamda sürdürmek sorunu çözmeyecek iş veriminiz ve modunuz düşecektir. Bu davranışınız kaçmak ya da mağlubiyet değildir aksine öfke kontrolüdür. sorununuz veya işle ilgili bir endişeniz varsa sağlıklı ve rahat bir ortamda ilgili kişiyle konuşulmalı.

       İşyerinizde veya sosyal hayatınızda sizin bir sıkıntınız olduğunu düşünüp bir arkadaşınız “neyin var, bir sıkıntın mı var? Konuşmak ister misin? “ diye sorduğunda kafanızdaki sorunun etkisiyle ters ve olumsuz  “sana ne, bir şey yok” gibi tepki vermeyin o an konuşmak itemiyorsanız daha sonra gibi söylemlerle erteleyin size özelse konuşmayabilirsiniz ama başka konuda olsa mutlaka konuşun sizi rahatlatacaktır. Unutmayın arkadaşınız size “neyin var?” diye soruyorsa size değer veriyordur ve kendinizi şanslı adledin. Gün içerisinde her ne olumsuzluk yaşarsanız yaşayın evinize gittiğinizde mutlaka pozitif olmaya güler yüzlü olmaya çalışın sorunları kapının önüne bırakmaya çalışın akşam yemeğini muhakkak beraber yemeğe çalışın bu bütünleştirecek güçlü kılacakır. Sorunuz konuşabileceğiz bir sorunsa ailenizle uygun muhabbet havasında paylaşın. Gün içerisinde her ne yaşarsanız yaşayın eşinizle mutlaka birbirinize sımsıkı sarılın.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.