Papandreu Strazburg’da

19 Nisan 2024 - 23:14

Papandreu Strazburg’da

Papandreu Strazburg’da
Son Güncelleme :

26 Ocak 2010 - 22:00

153 okuma
(Last Updated On: 26/01/2010)

Yorgo-PapandreuYunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2010 I. Olağan Genel Oturumu’nda konuşma yapmak üzere Strazburg’a geldi. 26 Ocak Salı günü sabah oturumunda konuşma yapan Papandreu, öncesinde AKPM’nin dün seçilen yeni başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Papandreu, AKPM’nin yeni başkanı Çavuşoğlu ile görüştü

CNN Türk’ün haberine göre Mevlüt Çavuşoğlu ve Yorgo Papandreu gerçekleştirdikleri görüşme ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu ve Papandreu, gerçekleştirdikleri görüşme sırasında Kıbrıs ve Ege sorunlarının gündeme geldiğini ifade ederek görüşlerini ifade ettiler. Türkiye’nin AB süreci ve Kıbrıs ile ilgili soruya yanıt veren Papandreu,  Türkiye’nin AB üyeliğinin en doğal hakkı olduğunu ve bu hedefin 1999 yılı zirvesinde teyit edildiğini hatırlatmakla birlikte dini azınlıkların hakları ile iyi komşuluk ilişkilerinin Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlükleri arasında olduğunu ifade etti.

 

 

 

Papandreu, AKPM Genel Kurulu’na seslendi

AKPM I. Olağan Genel Oturumu’na paralel olarak resmi bir çalışma ziyareti amacı ile Strazburg’da bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) heyeti Papandreu’nun konuşmasını canlı olarak izledi. AKPM Genel Oturumu’na hitap ettiği konuşmasında ise Papandreu, ağırlıklı olarak Avrupa ekonomisi ve Yunanistan’ın ekonomik durumu hakkında bir konuşma yaptı. Buna göre Avrupa Konseyi’nin norm ve değerlerine Yunanistan’ın bağlı olduğunu ifade eden Papandreu, Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusuna da değindi. Kıbrıs Postası’nın haberine görekonuşmasında Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Atina’ya davet ettiğini belirtti ve Erdoğan ile Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğini ayrıntılı bir şekilde konuşmak isteğini söyledi. Aynı habere göre Papandreu, Batı Trakya Türkleriyle ilgili olarak “Batı Trakya’da yaşayan Müslüman azınlık üyeleri Yunan vatandaşıdır ve diğer vatandaşlarla aynı haklara sahiptir” diye konuştu. Papandreu, Başbakan Erdoğan ile dini özgürlükler ve patrikhaneyle ilgili konuları konuşmak istediğini, bu konularda ilerlemeye ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından Papandreu, parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Başbakana soru yönelten kişilerden biri ise AKPM Yunan Delegasyonu üyesi Yeni Demokrasi Partisi milletvekili ve Yunanistan sabık Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni oldu. Bakoyanni, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne uyum süreci ile ilgili olarak yani Makedonya’nın AB üyeliği ile ilgili bir soru yöneltti. Cevap olarak ise Papandreu, Makedonya ile Yunanistan arasındaki sorunları diyalog temelinde iki tarafı da tatmin edici şekilde çözülmesini umut ettiklerini ifade etti.

Papandreu’ya bir soru da AKPM Türk Delegasyonu üyesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu (EDG) tarafından yöneltildi. Kumcuoğlu, Papandreu’nun konuşmasının Türkiye karşıtı bir tutum içerisinde olduğunu ifade ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden sekiz kararı bulunmasına rağmen ilgili kararlar konusunda Yunanistan’ın herhangi bir adım atmadığını söyledi. AİHM kararlarını Yunanistan’ın ne zaman uygulayacağını soran Kumcuoğlu’na cevaben Papandreu, Kumcuoğlu’nun ifadesinin aksine Yunanistan’ın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği yanıtını verdi. Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak ise Papandreu, 1999 yılında Simitis Hükümeti döneminde Eğitim Bakanı iken Müslüman çocukların ana dillerinin Türkçe olması dolayısı ile azınlık öğrencilerinin Yunan üniversitelerinde eğitim görmelerini sağlamak amacı ile binde 5 kontenjan ayrılmasını öngören bir yasa hazırlandığını ifade etti. Yunanistan’ın AİHM kararlarını ne zaman uygulayacağı sorusunu ise Papandreu cevapsız bıraktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.