"Varayım Gideyim Urumeli'ne "

29 Mart 2024 - 05:23

“Varayım Gideyim Urumeli’ne “

“Varayım Gideyim Urumeli’ne “
Son Güncelleme :

12 Nisan 2009 - 1:00

623 okuma
(Last Updated On: 12/04/2009)

Prof. Dr. Mustafa İsen’in yeni kitabı ‘Varayım Gideyim Urumeli’ne kitapçılarda yerini aldı.
İsen’in akademik uzmanlığı olan edebiyat ile gönül bağının bulunduğu ‘Balkanlar’ı birleştiren bu kitap yazarın 1981-2003 yılları arasında yazdığı makalelerden oluşuyor.
Kitabın başlığı da bu ilginin sadece akademik olmadığını gösterir nitelikte. Varayım Gideyim Urumeli’ne bir hasret türküsünün adı. İsen’in kendi ifadesiyle ”Coğrafya kişilerin ve toplumların tarihinde rol oynayan en önemli etmenlerden biri” ve Balkanlar’dan göçen bir ailenin çocuğu olan İsen kaderin bir cilvesi olarak 1981-83 yılları arasındaki dönemi Yugoslavya’da Belgrad Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak geçirmiş, bu süreç de onun ”Rumeli üzerine çalışmalar yapmasını adeta zorunlu kılmış”.
Makalelerden kimileri bu dönemde yaptığı araştırmaların, edindiği dostlukların neticesinde ortaya çıkmış. Kimi de uzmanlık alanı olan divan edebiyatı şairlerinden Balkan doğumlu olanlarla ilgili.
Balkanlar’ın Osmanlı etkisiyle daha da zenginleşen yoğun kültürel ve edebi birikimiyle okuyucuyu buluşturan kitabı incelediğimizde makalelerin genelden özele ve geçmişten günümüze doğru bir yapı sergilediğini görüyoruz.
Bu bağlamda Balkanlar’da Türk edebiyatı hakkında genel bir girişle başlayan kitap, okuyucuyu Osmanlı kültür coğrafyası ve Osmanlı’da şehir ve kültür konularında bilgilendirdikten sonra akıncılığın Türk kültür ve edebiyatına katkıları ile devam ediyor.
Bu aşamadan sonra, konu olarak özelleşen makalelerde sırasıyla Bulgaristan, Üsküp, Priştine, Manastır gibi Balkanlar’da Türk varlığı konusunda anahtar konumdaki kentlerde yetişen divan şairleri anlatılıyor.
Çağdaş döneme gelindiğinde ise, Yugoslavya’da Türkoloji çalışmaları, Türk edebiyatı, Türk çocuk edebiyatı, Türk şiiri antolojisi yanısıra Türk Dili ve sorunları konuları alınıyor.
Son kısımda ise kişiler ve yayınlarla ilgili makaleler bulunuyor. Türk edebiyatını Balkanlar’a tanıtan isim Yaşar Nabi Nayır, yazar Necati Zekeriya ile röportaj ve Dede Korkut çevirisi konulu yazı ve ropörtaj bu bölümde dikkat çeken makaleler.
Tarihi arkaplan bilgisi hemen hemen her meselenin aydınlatılmasında son derece önemli ama iş Balkanlara olunca konulara bir arkaplan zenginliğiyle bakmak herşeyin çok daha anlamlı olmasını sağlıyor. Bu kitabın belki de en önemli özelliği ele aldığı her konuyu böyle bir yaklaşımla değerlendirmesidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.