Recep Altepe: “Balkanlar önemli çünkü Kosova, İstanbul’dan 64 yıl önce fethedildi”
Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından, Balkan coğrafyasını yakından tanıyan isim Recep Altepe, ecdat yadigarı Balkanlara ilişkin Balkan Günlüğü Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Bursa ile Balkanlar arasında gönül bağı olduğunu ifade eden Altepe, Kosova'nın Bursa'dan yola çıkan Murad Hüdavendigar tarafından İstanbul'dan 64 yıl önce Türk toprağı haline getirildiğini anımsattı.
Recep Altepe, Balkanlarda ilk Kosova'nın fethedildiğini, o dönemde de Bursa'nın Osmanlı'nın başkenti olduğunu dile getirerek, o nedenle Bursa ile Balkanlar ve Rumeli arasında ciddi bağların oluştuğunu aktardı. "Balkanlar önemli çünkü Kosova, İstanbul'dan 64 yıl önce fethedildi" diyen Altepe, Bursa ile Rumeli ve Balkanlar arasındaki akrabalık, kültürel ve sosyal bağların 630 yıldan bu yana kesintisiz sürdüğünü belirtti. Kosova'nın fethinden sonra o bölgeye ağırlıklı olarak Bursa'dan göçlerin yaşandığını, Balkan ve Rumeli siyasetinin de Bursa'dan yönlendirildiğini anlatan Altepe, Balkan göçmeni bir ailenin evladı olarak kendisinin 2004 yılında Bursa'da belediye başkanı seçilmesinin Balkanlarda teveccüh ile karşılandığını söyledi.
BALKAN SEFERİ BAŞLATTIK
Belediye başkanı olduktan sonra adeta "Balkan seferi" başlattıklarını ifade eden Altepe, "Çünkü Balkanlar son 80-90 yıldır ihmal edilmişti. Biz göreve geldiğimizde Balkanlarda sünnet, aşure ve iftar programları başlattık. Çok şükür bizim başlattığımız bu programlar hala devam ediyor. O dönem çok zorluklar çektik, tepkiler gördük. Ama yılmadan mücadele ettik ve sonuçlarını aldık. Biz, yardımda bulunurken de hiç ayrım yapmadık, herkese eşit davrandık" dedi. Türkiye'nin artık "süper güç" olduğunu, bunun Balkanlardan bakılınca daha net görüldüğünü dile getiren Altepe, "Güzel bir dönem yaşadık. Küm bu etkinlikleri sürdürdük. Sadece sosyal ve kültürel etkinlik yapmadık, ecdat yadigarı eserleri de ayağa kaldırdık. Şunu herkes bilmeli ki Türkiye'nin sınırları Edirne'de başlayıp Kars'ta bitmiyor. Türkiye'nin sınırları nerede bir Türk, bir Müslüman varsa oraya kadar uzanıyor" diye konuştu.
BALKAN COĞRAFYASINDA 630 YILDIR EZAN OKUNUYOR
Recep Altepe, Balkan insanın Türkiye'yi uzun süre beklediğini ancak bu süreçte de dininden, dilinden, örfünden, adetinden, geleneğinden ödün vermediğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Orada, Balkan coğrafyasında 630 yıldır ezan okunuyor. Balkan insanının bileğinin hakkıyla o ezanlar okundu. Canlarını ortaya koydular. O bölgede İslam 630 yıldır yaşatıldı. Ne yaşantılarından taviz verdiler, ne de ezanı susturdular. Balkanlar Türkiye'nin ön karakoludur. Oradan kesinlikle taviz verilemez, o bölgeler ihmal edilemez. Oraları boş bırakmamamız gerekiyor. Çünkü onlar Türkiye'yi çok beklediler. Kalpleri bizlerleydi hep. Çanakkale'de onlar da şehit oldu. Çanakkale Türküsünü Balkan dillerinde dinlediğimde çok etkilenmiştim. Bosna Hersek'te 500 küsur yıldır sürdürülen Ayvazdede Şenlikleri'nde Arafat'a çıkar gibi 8,5 kilometredeki yaylaya çıkıp namaz kılınıyor, dua ediliyor."
BALKAN İNSANI PARA, MAL KONUŞMAZ
Balkan insanının siyaset ve yönetim kademeleri dışında her alanda kendisini hissettirdiğine değinen Altepe, şöyle devam etti: "Bursa'nın büyük çoğunluğu balkan kökenli. İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun tüm şehirlerinde Balkan kökenliler var,. Ama bu insanlar kendilerini hissettiremiyorlar. Sosyal hayatta gerideler. Siyasi ve politik yönetimsel alanda yok denecek kadar azlar. Aslında Balkan insanı sevilen insandır. Balkan insanı para, mal konuşmaz, ayıp sayar. Balkan komşu kızıyla evlenmez. Onun emanetidir. Balkan insanından dilenci çıkmaz mesela. Ama devlet işine girmez bulaşmaz. Bence milli ve manevi değerlere sahip çıkan Balkan insanı yönetimsel alanda da var olmalı."
BURSASPOR İÇİN KENT KENETLENMELİ
Koyu bir Bursaspor taraftarı olduğu bilinen Recep Altepe, Bursaspor'un bulunduğu durumun kente yakışmadığını vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği ilk yıl "Bursaspor şampiyon olacak" dediğini anımsatan Altepe, o süreçte firmalarla görüşerek kulübe maddi destek sağlandıklarını ve sezon sonunda mutlu sona ulaşıldığını bildirdi. Bursaspor'un durumunun iç açıcı olmadığını ancak akılcı transferlerle sezon sonunda hedeflenen başarının yakalanabileceğini anlatan Altepe, "İkinci yarıyı tepede bitirmek aslında çok zor değil, Ufak bir atak, kan değişikliği Bursaspor'u arzu edilen yere getirebilir. Bunun için tüm kentin kenetlenmesi lazım." görüşünü aktardı.
YERLİ MALINA ÖNEM VERMELİYİZ
Kent ve ülke siyasetine ilişkin de görüşlerini aktaran Altepe, Bursa'ya pandemi, ekonomik çalkantı nedeniyle gerekli yatırımların yapılamadığını kaydetti. Özellikle şehir içi ulaşım konusunda acil yatırımların yapılması gerektiğini anlatan Altepe, "Türkiye olarak ise daha çok çalışmalı ve üretmeliyiz. Yerli malına önem vermeliyiz. Mesela biz yerli tramvay vagonu yaptık ve bu alanda yüzde 50 oranında tasarruf sağlamıştık. O dönemki 120 milyon avro karımız oldu. Mesela benim anlamadığım hala yurtdışından vagon alınıyor. Türkiye 10 yıldır Avrupa belgeli tramvay vagonu yapıyor. Türkiye, dünyanın merkezinde bir ülke. İstikbalimiz parlak. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Türkiye'nin büyüme konusundaki tek rakibi yine kendisidir." ifadelerini kullandı.
Recep Altepe, bugüne kadar kendi talebiyle siyasi bir makam beklentisinin olmadığını, 40 yıllık aktif siyasi yaşamında önemli görevlerin kendisine verildiğini anlatarak, "Bundan sonra da bir talebim olmaz. Şu an enerji işiyle uğraşıyoruz ve en iyisini yapmak için gayret gösteriyoruz" dedi. Altepe, Balkanlarla ilgili hazırladığı kitabın yakında çıkacağını sözlerine ekledi.
Röportaj : Fehmi Duban , Vedat Yücebaş