Ruhunuzdaki Huzuru Keşfetmenin Yolları
İnsanlar günlük zorunluluklarından, sorumluluklarından, iş ve aşk hayatlarının zorluğundan dolayı, kendilerini bunaltıp, zaman zaman kendilerini stresli ve hüzünlü hissedebiliyorlar. Bu durum, hayatın zorluğuna bağlansa da düşünce yapınız ve olaylara bakış açınızla alakalıdır. Kişinin ruhundaki huzuru keşfetmesinin yollarından bahsetmeden önce birkaç söylemde bulunmak istiyorum. Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Bu soruya ne kadar çok kelimeyle cevap verebilirdiniz açıkçası merak ediyorum. Kendini bilmek eylemini harekete geçirdiğiniz sıra, ruhunuzun içinde olan bitenlerden haberdar olmaya başlarsınız. Kendinizle alakalı, kendinize sorular sormaya ve onların cevabını almaya başladıktan sonra iç huzuru yakalayabileceğinize şüpheniz olmasın. Ruhunuzdaki huzuru keşfetmenin birçok yolu vardır.
Duygusal boşlukta ve depresyondayken bile fark edebileceğiniz yollardan bahsediyoruz.
1. Çevreni Keşfet: Çevreni kelimesinin size sınırlı geldiğine eminim. Bu kelimeyi evrenselleştirip, dünyayı keşfetmeniz gerekiyor. Her şeyin sizin elinizde olduğunu unutmayın. Beyninize yön veren, düşüncelerinizi kendinize itekleyen ve düğüm atmaya çalışan kendinizsiniz. Bir şeyleri keşfetmenin güzelliğini yakaladıkça daha fazla keşfetmek isteyeceksiniz. Çevrenizi ve kim olduğunuzu keşfettiğinize huzur için çok büyük bir adım atmış olacaksınız. Kendini keşfeden insan ne istediğini bilir ve buna ulaşmanın yollarını aramaya başlar.
2. Anı Yaşa: Anda kalmak bazı insanlara zor gelebilir. Aradığınız huzur belki de anın içinde saklıdır. Odak noktanızı şimdi olarak belirlerseniz, kaygılarınızdan ve stresinizden kurtulabilirsiniz. Geçmişi değiştirmeniz elinizde değil, geleceğe dair uğraşlar yapabilmek için, anda kalıp odağınızı bozmamanız gerekiyor. Bu durumun size katacağı birçok doğrusu olacaktır. Huzurun en farkında olanı, andır. Bir düşünür şöyle der ‘Sorun çözülebilecekse eğer endişeye gerek yoktur. Eğer çözülemiyorsa da endişenin bir yararı yoktur.’ Anda kalmak için küçük bir egzersiz tavsiyesinde bulunabilirim. Düşüncelerle veya geçmiş ve gelecekle boğuştuğunuzu fark ettiğiniz anda camı açın ve dışardaki sesleri en ince ayrıntısına kadar analiz edin. Sessiz bir yerdeyseniz etrafınızdaki eşyaların tüm detaylarını inceleyin. Bu sizi ana döndürecektir. Ve düşüncelerinizi erteleyin. Sabah saatleri ise bunu akşam 8’de düşüneceğim şeklinde kendinize randevu verin.
3. Oku ve Öğren: Okumak ve okudukça bir şeyleri öğrendiğinizi görmek, sizi mutlu eder. Bu durum, stresinizi ve kaygılarınızı azaltır. Okumak insanın kendine yapabileceği en büyük iyiliklerden biridir. Öğrenmek ise, var olduğundan bile habersiz olduğunuz bir bilginin beyninize işlediğini anladığınızda, içinizde ki huzuru görmenizi sağlar. Ayrı bir özgüveninin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ruhunuzdaki huzuru keşfedilmeniz için, okumanız ve öğrenmeniz gerekir. Okudukça varlığımıza dair fikirlerimiz olur, öğrendikçe ise, kendimize dair yorumlarımız oluşur.
4. Meditasyon Yapmak: Meditasyon yapmanın, iç huzur getirdiği bilinmektedir. Stresi ve kaygıyı azaltan bu durum, kişinin öz farkındalığını da güçlendirmesini sağlar. Öz farkındalığının yanı sıra, sakinlik ve odaklanabilme yetinizi de geliştirir. Meditasyonun, bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. İçinizdeki huzuru keşfetmenin yollarından birisidir. Ufak nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Bunun içinde küçük bir egzersiz bırakıyorum sizlere ?
GEVŞEME EGZERSİZİ (OTOHİPNOZ YÖNTEMİYLE)
Öncelikle güzel bir enstrümantal müzik seçin. Rahatça uzanabileceğiniz bir yer bulun. Uzanın. Ayaklarınız birbirinden ayrık, eller vücudunuzun yanında olsun. Gözleriniz kapalı. Yukarıdaki nefes yavaşlatma egzersizini 4-5 dakika kadar uygulayın. İyi ve güzel olan her şeyi içeri, kötü ve öfkelendirici her şeyi dışarı diye düşünmeye devam edin. Hem nefes egzersizinizi yapın hem de içinize iyi ve güzel olan her şeyi çektiğinizi hayal etmeye çalışın. Bu arada vücudunuzun tüm ana bölümlerini gevşetmeniz gerekiyor. Bunun için sırayla sıkma gevşeme işlemi yapmalısınız.Eller ve Kollar
Önce sağ elinizi yumruk yapıp içindeki tüm kasları hissetmenizi istiyorum. Yumruğunuzu iyice sıktığınızda kolunuzun içindeki tüm kasları hissedercesine kol kaslarınızı da gerginleştirmenizi istiyorum. İyice sıkın. Bekleyin. 7-8 saniye kadar bu şekilde bekleyin. Şimdi yavaşça avucunuzu açın, elinizi ve kolunuzu gevşetin. Biraz önceki sıkı ve gergin haliyle gevşettikten sonraki hali arasındaki farkı hissetmeye çalışın. Şimdi aynı işlemi sol el ve kol için tekrarlayın. Tüm bu sıkma gevşetme işlemini yaparken burnunuzdan derin nefes çekin içinizde 7-8 saniye beklettikten sonra ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin.Ayaklar ve Bacaklar
Sağ bacağınızı güzelce gerginleştirin. İçinizde tüm kasları hissetmenize yetecek kadar gergin hale getirin. Sağ ayağınıza da aynı işlemi uygulayın. Birkaç saniye bekledikten sonra yavaşça gevşetin. Biraz önceki sıkı ve gergin haliyle gevşettikten sonraki hali arasındaki farkı hissetmeye çalışın. Şimdi aynı işlemi sol bacak ve sol ayak için uygulayınız.Kalçalar
Şimdi de kalçalarınızı gerin. Öylece tutun. Gerginliği hissedin. Gerginliğin üzerinde yoğunlaşın. Gevşeyin ve gerginliğin gitmesine izin verin. Kalçalarınızı tekrar gerin. Gerginliğini hissedin. Gevşeyin.Ağız ve Yüz Kasları
Yüzünüzü iyice sıkın. Sanki sıkı bir kavanoz kapağını açmakta zorlanıyormuşsunuz gibi yüzünüzü iyice gerin. Ağız ve çenenizi de bu gerginliğe ekleyin. Şimdi yavaşça gevşetin. Gergin durumla gevşek durum arasındaki farkı hissetmeye çalışın.- Neredeyse 15 dakikadır doğru nefes alıp veriyor, bedeninizin tüm gergin kaslarının gevşemiş haliyle yeniden tanışıyorsunuz. Burnunuzdan derin nefes almaya, onu içinizde bir süre tutmaya ve ağzınızdan yavaşça vermeye devam ediyorsunuz.