Rumeli’nin Tarihi Lezzeti : Elbasan Tava
Bu haftaki tarifimiz tarihi bir lezzet, Elbasan Tava’nın çok özel bir pişirilme tarzı vardır. Denediğiniz zaman lezzetinin farkına varacaksınız. Bu yemekleri yapmak da gerçekten ustalık gerekmektedir. Ben size bu yemek tariflerini hazırlarken çok genç bir isimden de bahsetmek istiyorum. Yaptığı Arnavut yemekleri ile çok kısa zamanda adından çok söz ettirecek. Genç chef Ahmet Aydoğan yaptığı harika Arnavut ciğerini tatmanızı tavsiye ederim. Bizler her zaman gençlere destek olmalıyız.
Osmanlı Türk yemek zevkinin ve alışkanlıklarının Arnavut, Boşnak ve Slav kökenli toplumlarda etkisi onların dillerine giren Türkçe kelime varlıklarından da anlaşılabilir. Yemekler isim olarak aynı kalmakla birlikte bölgede, bunların yapılış tarzı ve sunumları farklılaşmakta ve yeniden eklemlemeler ile özel isimler almaktadır. Örneğin, Elbasan tava et yemeklerinin özel bir tarzda pişirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Anadolu mutfağında et yemeklerinin yoğurtlu sos ile tatlandırıldığı genellikle görülmemektedir. Arnavut ciğeri, Türk usulü ciğer kavurmadan çok farklıdır. Benzer biçimde Boşnak mantısı, Türk mantısından izler taşımakla birlikte ondan başka bir şeydir. Börek, Türk kökenli bir yemektir ama burada inanılmaz bir çeşitlilik gösterir. Çeşitlilik, hamurundan değil, kullanılan ve harç adını verdiğimiz malzemeden kaynaklanmaktadır. Börek içlerinde, kıyma ve et ile yapılan harçlardan çok, genellikle peynir ve sebzelerden (pırasa, ıspanak, lahana, kara kabak…) yapılan harçların ağırlıklı bir yer tuttuğu söylenebilir.
RUMELİ’NİN TARİHİ LEZZETİ
Elbasan Tava Tarifi
MALZEMELER
- Yarım kg kuşbaşı et
- 1 adet yeşil biber
- 1-2 adet arpacık soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 adet domates
- Tuz
- Sıvı yağ