Sağlık Serbest Bölgelerinin Önemi ve KKTC’de Uygulanabilirliği
Prof. Dr. Koray BAŞOL* -Arş. Gör. Ülkü BİLDİRİCİ**
Genel olarak, serbest bölgeler; ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük hattı dışında sayılan, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı sınai ve ticari ve sınai faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yer olarak tanımlanabilir. Serbest bölge olarak bilinen uygulamalarda kullanılan terimlerden bazılarını şöyle sayabiliriz. Serbest Bölge, Serbest Liman, Gümrüksüz Bölge, İhraç Ürünleri İşleme bölgesi, Dış Ticaret Bölgesi, Serbest Ekonomik Bölge, Serbest Üretim Bölgesi, Serbest Ticaret Bölgesi, Endüstriyel Serbest Bölge, İkiz Fabrika, Özel Ekonomik Bölge Vergisiz Ticaret Bölgesi, Vergisiz Bölge, Gümrüksüz havaalanı, Sağlık Serbest Bölgeleri.
SERBEST BÖLGELERİN TEŞVİK VE AVANTAJLARI
- Firmalar, Kurumlar Vergisi ve Gelirler Vergisinden yüzde 100 muaftırlar.
- Bölgeye giren mallar için Gümrük Vergisi, KDV, KKDF ödenmez.
- Elde edilen karları hiçbir izne gerek olmadan yurtiçine veya yurtdışına transfer edilebilir.
- Türkiye’den Serbest Bölge’ye yapılan satışlar ihracat sayıldığından firmalar, Türkiye’den ihraç fiyatına KDV’siz mal alabilirler.
- Her türlü altyapı hizmetleri (Elektrik, Su, Doğalgaz, Haberleşme) KDV’siz olarak firmalara sunulur.
- İkinci el makinelerin Serbest Bölgelere girişlerinde yaş sınırı yoktur.
- Serbest Bölgelerde alım-satım, stok değerleme ve muhasebeleştirme konvertibl dövizlerle yapıldığı için kullanıcılar enflasyondan olumsuz etkilenmez.
- Gümrüksüz ve süre kısıtlaması olmadan stoklama yapılabilir.
- Yabancı sermaye yatırımlarını ve dış ticareti artırmak,
- Yerli üreticilerin dünya piyasalarındaki fiyattan girdi temin etmelerini sağlayarak uluslararası rekabet güçlerine katkıda bulunmak,
- İhracata dönük sanayilerin gelişmesini teşvik etmek suretiyle ihracatı artırmak,
- Döviz girişini artırmak,
- Yeni iş imkânları yaratarak istihdam sorununun çözümüne yardımcı olmak,
- Gelişmiş üretim ve yönetim tekniklerinin yurtdışından ülkeye getirilmesi suretiyle ekonomik standartları yükseltmek başta gelmektedir.