AA
İSTANBUL (AA) – Edebiyat çevrelerince “Yedi Hoş Adam”dan biri olarak anılan şair, akciğer kanseri sebebiyle 69 yaşındayken 5 Temmuz 2008’de İstanbul’da vefat etmişti. Bayazıt’ın mevt yıl dönümünde şiirler okundu.
Söyleşide şair ve müellif Ahmet Murat Özel, müellif Furkan Çalışkan, İstanbul Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, eski Besin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker konuşma yaptı.
Açılış konuşmasında Yılmaz, “Erdem Bayazıt sahiden mısrasıyla, yaşantısıyla, beşeri ilgileriyle tanınması gereken, insani istikametlerinin bilinmesi gereken kişidir.” dedi.
“Her birinin üslubu, sanatı söz ediş biçimleri birbirinden farklı”
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal “Yedi Hoş Adam” dizisine Bayazıt’ın kitabının ilham olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Ankara’da bu şairlerin hepsinin işleri var. Onları orada küçük bir odada bir ortaya getirip, bu kadar imkansızlığa karşın o mecmuayı çıkarmak için bu kadar heyecanlandıran şey ‘nedir’ sorusunu sorduk. O gün için niyetlerini söyleyebilecekleri aygıt dergiydi. Onların söyleyecek sözleri vardı. O söyleyecekleri kelam onları derinden etkiliyor ve heyecanlandırıyordu. O vakit dedim ki ‘biz bunu dizi yapalım’. Bence içlerinde Anadolu’nun kıssasını, kolektif hissini en hoş Fazilet Bayazıt anlatıyordu.”
Eski Besin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise “Yedi Hoş Adam”ın Mavera’yı farklı bir lisan ve anlayışla kurduklarını söyleyerek, “Şiirleriyle, kıssalarıyla, yorumlarıyla yeni bir akım gelişti. Her birinin üslubu, sanatı söz ediş biçimleri birbirinden farklı. Hepsi birer başka cevher. Hepsindeki ortak şey şudur, kökleri kozmik, inanç ve kıymet bakımından kozmik, üniversal İslami kıymetleri ve İslam medeniyetini sahipleniyorlar. Kimi vakit öz Türkçeyle, heceyle, farklı üsluplarla yaptılar.” diye konuştu.
“Erdem Bayazıt, çağdaş şiirle tanışmak için düzgün bir isim”
Ahmet Murat Özel de Bayazıt’ı okurken şiirler ortasında köprü hissiyatı oluştuğuna işaret ederek, “Bayazıt, çağdaş şiirle şimdi yeni karşılaşmış okurlar ortasında bir köprüydü. Evvel Fazilet Bayazıt’ı fark etmemiz bundan kaynaklanıyor. Çağdaş şiirle tanışmak için yeterli bir isim. Bu alanda okuma yapmak isteyen birine, kendisini önermenin gerçek bir strateji olduğunu düşünüyorum. Çağdaş kentle ve İstanbul’un kaotik tarafıyla müsabakasının direkt şiirlerine yansıyan istikameti var. Kozmik çağdaşlaşmaya katıldığı yer, Mavera’dan sonra kozmik İslamcılık niyeti olduğu görülebilir.” tabirini kullandı.
Bayazıt’ın yeniliğe karşı reaksiyonunu lisana getiren muharrir Furkan Çalışkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bugünün şiirini yazarken biz yeni insan tipini tanıyor muyuz? Bu benim kuşku ettiğim bir soru. Ancak Fazilet Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç üzere isimler kendi çağlarında yeni insanı çabucak tanıdılar. Bundan hoşlanmadılar. Bu da yeni insan karşısında muğlaklığı süratlice geçmelerine sebep oldu. Bayazıt, her vakit bu yeni insan ya da yeni insanın kurduğu yeni dünya, yeni kent, yeni mimari ve yeni ömür biçimine karşı bir reaksiyon bir direnç geliştirirken, Zarifoğlu o insanın karanlık istikametlerindeki sanatı da anlamaya çalıştı.”
Yaklaşık 1,5 saat süren program, konuşmaların akabinde son buldu.
Muhabir: Hasret Limon
BALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceARAŞTIRMA-İNCELEME
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
14 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.