Satala Antik Kenti’nde yeni devir hafriyat çalışmaları başlıyor
AA
GÜMÜŞHANE (AA) - İlçeye bağlı Sadak köyü sonları içerisindeki antik kent ile kuzey ve batısında yer alan mezarlık alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığının müsaadesiyle Gümüşhane Valiliği, Kelkit Kaymakamlığı, Kelkit Belediyesi ve Türk Tarih Kurumunun dayanağıyla hafriyat çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Antik kentin lejyon kalesindeki çalışmalar, 16 Temmuz Salı günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur başkanlığında başlayacak.
Çalışma alanını ziyaret eden AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit Belediye Lideri Ünal Yılmaz, AK Parti Vilayet Lideri Mehmet Emin Erdoğdu ve beraberindekiler, kazı başkanı Çakmur'dan bilgi aldı.
Milletvekili Köse, AA muhabirine, Satala Antik Kenti'nin bölgenin kıymetli turizm destinasyonları ortasına girebilecek tarihi kimliği olduğunu söyledi.
Satala'da hafriyat alanını inceleyip çalışmaları yürütecek gruptan bilgi aldıklarını belirten Köse, "Amacımız Satala'yı turizme kazandırıp buradan çıkan ve çıkacak tarihi yapıtları tekrar burada yapılacak Satala Müzesi'nde sergilemek olacaktır. Ülkemizin dört bir tarafından tarih ve arkeoloji tutkunlarını şimdiden Satala'ya bekliyoruz." dedi.
Köse, Satala Antik Kenti'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alındığını tabir ederek, proje kapsamında hafriyat için ayrılan bütçenin hazır olduğunu, kazıların daha süratli biçimde devam edeceğini aktardı.
Kazı alanında ziyaretçiler için karşılama merkezinin yanı sıra etraf düzenlemesi de yapılacağını kaydeden Köse, "Bu alan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'da bulunan dört büyük lejyonundan biri. Roma'nın Anadolu'da hafriyat çalışmalarının yapıldığı tek lejyonu burası." diye konuştu.
Muhabir: Sinan Uçar
Muhabir: Sinan Uçar