Satmayı değil, büyümeyi hedefledik

Türkiye’nin önde gelen asansör firmalardan 45 yılı geride bırakan Löher Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi, fabrikalarına ek olarak 3. fabrikası ile 20 milyon TL değerinde dev bir yatırıma daha imza atıyor. 20 bin metrekarelik alana sahip olacak yeni fabrika ile istihdam oranında yüzde 100’lük artış yakalamayı hedeflediklerini ifade eden Löher Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aktaş, bu dev yatırımla hızla gelişmekte olan ülkemizin ihracatına daha büyük ve istihdamına daha fazla katkı sağlayabilme düşüncesiyle yeni bir yatırıma karar verdiklerini söyledi

 

 

 

 

 

 

 

Asansör yolculuğu ne zaman başladı?

 

1960 yılında çıktığım bu yolculukta, 1967 yılında kendi firmamı kurdum. 45 yıl önce 25 metrekarelik kiralık bir yerden, şu anda 25 bin metrekarelik bir alana geçiyoruz. 1960 yılında ithal olarak ülkemize gelen asansörleri, Türkiye’de birkaç misli daha kaliteli üretim yaparak ihraç ediyoruz. Bunu bizden başka diğer meslektaşlarımız da yapıyor. Son aldığımız verilere baktığımız zaman, 110 milyon dolarlık ihracat olduğunu görüyoruz.

 

Üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

 

Yıllık 300 Adet üretim kapasitemizi ilk aşamada 1000 adete çıkarmayı hedefliyoruz. Yılda ortalama 2 bin 500 adet Yürüyen Merdiven ithalatı yapılan ülkemizde amacımız,  dışa bağımlılığı azaltmak olacaktır. Sonrasında, yüze 100 Türk sermayesi ile tüm ithalatın önüne geçmek için daha çok üretim,  daha çok istihdam, daha çok döviz girdisi ile kalkınmamıza destek vermek amacındayız. Türk Mühendis ve emekçileri ile birlikte ürettiğimiz yürüyen merdivenlerimizin yurtiçi ve yurtdışında kusursuz ve sorunsuz hizmet vermekten ayrı bir gurur duyuyoruz.

Yeni fabrikanız nerede kuruluyor?

 

Menemen İZBAŞ Serbest Bölgesi’nde kurulacak olan yeni fabrikamız, 4 ay gibi kısa bir süre sonra beklentileri karşılayacağını umuyoruz. Böylece yeni fabrikalarla daha büyük yatırımları hayata geçirebileceğiz. Hollanda ve Orta Avrupa’ya da ihracata başladık. Ancak asıl hedefimiz Amerika ve Almanya olacaktır.

 

Löher, Türkiye’de hangi eksikliği üretti?

 

2000 yılında Löher Asansör olarak oğlum ve ekibimle birlikte eksikliğini hissettiğimiz yürüyen merdiven imalatına başlamaya karar verdik. Geçen yıl yaklaşık 80 tanesini ürettik ve 50 tanesini ihraç ettik ancak 30 tanesini Türkiye içine satabildik.  Bu yıl itibariyle yüzde 100 ya da yüzde 200 gibi bir yüzde ile yürüyen merdiven ihracatımızı çoğaltmayı hedefledik. Çünkü şu anda yıllık olarak Türkiye’ye 2 bin 500 adet ithal ürün geliyor. Ancak öncelikle Türkiye’nin ihtiyacını düşüneceğiz, sonrasında Avrupa’ya ihracat yapmayı düşüneceğiz.

 

Yürüyen merdiven üretiminde rakipleriniz kimler?

 

Türkiye’de tek üreticiyiz rakibimiz yok. Ayrıca yürüyen merdiven olarak da ihraç eden tek firmayız. Bununla birlikte Avrupa’da da tek üretici firma olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü Avrupa’da bulunan mevcut yürüyen merdiven üreticileri firmalarını Uzakdoğu’ya taşıdılar.

 

Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

 

Şu anda çalışan sayımız, 170–180. Ancak yeni fabrikamıza geçtiğimiz zaman bu sene sonu itibariyle sayının yüzde 100 artacağını düşünüyorum.

 

CE belgenizi Hollanda yerine neden Türkiye’den almadınız?

 

Biz maden ki yürüyen merdiven üretiyoruz ve yurtdışına da satıyoruz. Devletin bir sürü akıllı adamı var. Onlar gelip bu ürün doğru yapılmış diye bizi denetlesinler istiyorum. Çünkü Hollanda’ya boyuna para ödüyorum. Bu para ülkemizde kalabilir.

 

Önceki yıllar da Türkiye’de satış yapmakta sorun yaşadınız mı?

 

Elbette. 2009 yılına kadar Türkiye’de Türk Malı diye satmakta sıkıntı çekiyorduk. Örneğin Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyen merdiven veremedik. Buna karşın, Ankaralı bir firmaya ihale verildi.

 

Türkiye’de kaç kata kadar asansör üretilebiliyor?

 

Türkiye’de 20 katar kadar olan binalar için asansör ithal etmeye gerek yok. Yerli olarak her şey yapılabilir. Hatta Avrupa standartlarının üzerinde yapılabildiğini söyleyebilirim. Yürüyen Merdivene gelince, üzülerek söyleyebilirim ki, maalesef yüzde 30’a kadar ithalatımız var.

 

Ara eleman sıkıntısı serbest bölgeye taşıyor

 

Löher Asansör Genel Müdürü Ergin Aktaş, ara eleman bulmakta ciddi anlamda sıkıntıları olduğunu söyledi. Aktaş, şu gün için, yarın iş başı yapabilecek 40 kişi olsa hemen işe başlatabiliriz.

 

Yurtdışından eleman talebi alıyor musunuz?

 

Özellikle Avrupa’dan talep almaya başladık. Bununla beraber Ortadoğu pazarı da oldukça talepkar. Ancak Serbest Bölge’de olmakla daha çok yetişmiş kendi elemanımızı kullanabilecek ve yetiştirebileceğiz. Ayrıca çıraklık eğitim merkezi tarafından da takip edildiği için serbest bölgede eleman bulmakta daha rahat edebileceğimizi düşünüyoruz. Yeni fabrikamız devreye girdiği zaman Atatürk Organize Bölgesi’nde olan fabrikamız da biraz rahatlama olacaktır. Orada yeni bir eğitim programı yapacağız. Asansör sektörü için ağır bir iş olduğu için biraz zorlanıyoruz. Kendi öğrencilerimizi kendi içimizde yetiştirmeyi istiyoruz. Ama şu anda makinede çalışabilecek ara elemanlara ihtiyacımız var.

 

Yurtdışından ne kadar yürüyen merdiven siparişi oldu?

 

Şu anda üç ay içinde 23-24 tane yurtdışına siparişimiz var. Geçen yıl, yirmilerde kalmıştık. Bu yıl hedefimiz yıl bazında 200 yürüyen Merdiven olacak. Bunun hemen hemen yüzde 50’sini yurtdışı olarak hedefliyoruz.

 

Beklentiniz neler?

 

Son dönemler de hükümet oldukça başarılın işler yapıyor. En azından istikrar sağlandı. Büyümeye başladık ve krizleri yaşamıyoruz. Ancak biraz daha sanayiciler desteklenirse güzel şeyler yapacağız ve çok daha iyi olacak diye umut ediyorum.

 

 

 

Benzer Videolar