Savunma Sanayi
Türkiye sessiz sedasız Savunma teknolojilerindeki bağımsızlığı için önemli adımlar atmaya tabiri caizse kendi göbeğini kendisi kesmeye mucize gibi işler yapmaya devam ediyor.
Türkiye sessiz sedasız Savunma teknolojilerindeki bağımsızlığı için önemli adımlar atmaya tabiri caizse kendi göbeğini kendisi kesmeye mucize gibi işler yapmaya devam ediyor.
Hepimizin malumu üzere ihtiyacına binaen her türlü cephane, savunma ve taarruz gibi önemli günümüzün koşulları ile rekabet edebilecek milli sistemlerini ve silahlarını, cephanesini üretmeye ve günün şartlarına göre envanterini yenilemeye yönelen Türkiye, her türlü tehdit unsurlarına karşı da Karasal Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan savunması içinde Savunma sistemlerini geliştirmektedir.
Bunlara örnek teşkil edecek Kaan gibi yeni nesil savaş uçakları, Dünyanın ilk SİHA, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu, ALTAY, Türkiye’de geliştirilen 3 nesil ana muharebe tankı, ATAK Projesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin üretilerek hizmete alınması amaçlanmıştır. Kirpi zırhlı muhabere aracı, Türkiye’nin, birçok ülkeye ihraç ettiği ve yeteneğini kanıtlamış bir araç, Baykar Savunma (BaykarTech) tarafından üretilen Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2) silahlı ve silahsız versiyonları olan insansız hava aracı, Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), BAYKAR Milli S/İHA Sistemleri Üretim ve Ar-Ge Tesisleri’nde geliştirilen ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip bir insansız hava aracıdır, TUSAŞ Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı olarak geliştirilmektedir.
Kızılelma gibi insansız muharipler, Akıncı ve TUSAŞ Aksungur gibi TİHA’lar ve TUSAŞ Anka-3 MİUS gibi İHA’lar, AESA Uçuk Burun Radar Sistemi, Birçok Kara, Deniz, Hava gibi farklı alanda kullanacağı Savunma, Taaruz Roket çeşitleri, Geliştirme çalışmaları 2021’de başlayan ASELFLIR-500, kısa sürede önemli aşamalar kaydederek ilk uçuşu Mart 2023’te yapmıştır. ASELFLIR-500 için temmuz ayında iki hava aracı üzerinde yapılan testlerde büyük başarıya ulaşılmıştır. Bu testlerde, ASELFLIR-500’ün rakip sistemlere göre üstün performans sergilediği görülmüştür. Milli sistem, yüksek çözünürlüklü sensörleri ve yüksek hassasiyetli stabilizasyon özellikleri ile elde ettiği görüntülerin netliğiyle rakiplerini geride bırakmıştır.
Diğer yandan da bu kadar önemli ve devasa üretilenlerin can damarı olan, adeta kalbi niteliğinde olan bakınca çok basit gibi duran, işlevselliği ile teknolojinin kullanılmasının olmazsa olmazını ASELSAN sessizce geliştirip, F-16 Özgür platformuyla ilk uçuşunu da gerçekleştirerek deneyimleyip hizmete sokmuştur. Aselsan Çip seviyesinden son sistem entegrasyonuna kadar yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla üretime dönüştürüp milli AESA (Aktif Elektronik Taramalı Dizi) radar teknolojisini ülkemize kazandırmıştır.
Bu başarının hikayesini Aselsan bilim insanlarınca Galyum Nitrat (GaN) çipi kullanarak radar sistemlerinin performansı ve dayanıklılığını önemli ölçüde artırmışlardır. Aselsan Bilim insanlarımız bu çip teknolojisi sayesinde radarlar daha hızlı, daha verimli ve daha geniş bir spektrumda çalışabilir hale getirmişlerdir. Aselsan’ın bilim insanları kendi geliştirdiği bu çipler ile de Türkiye’nin dışa bağımlılığını azalttıkları gibi hem teknolojik bağımsızlık hem de birçok ülkeye karşı teknolojik üstünlük sağlaması noktasında bir önemli virajı daha geride bırakmışlardır.
Daha da önemlisi yerli üretim ile çip üzerine geliştirilen AESA radarı ise muharip uçakların havadan, havaya ve havadan, karaya operasyonlarında çok önemli bir avantaj sağlamış olmaktadır.
Zira çok sayıda hedefi aynı anda tespit ve takip etme, görüş ötesi füze güdümü ve yüksek çözünürlüklü yer görüntüleri oluşturma gibi özelliklere olanak sağlayan bu teknoloji, ayrıca elektronik harp fonksiyonlarını da içinde barındırmaktadır.
Teknolojik gelişmeler ile başlı başına muharebenin seyrini değiştirmeye sahip bir güç elinizde demektir.
Ayrıca Türkiye de silah fabrikaları da kendilerini günümüzün çağdaş koşullarına uyarlamışlardır. Türkiye de ki belli başlı silah fabrikaları :
Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi(MKE), 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurumdur.
Roketsan, ülkemizin yerli savunma sanayii çalışmaları kapsamında roket ve füze ateşleme sistemleri alanlarında araştırma, geliştirme ve üretim programlarını yürüten ve bu programlar kapsamında gerçekleştirilen çeşitli çalışmalara öncülük eden savunma sanayii şirketidir.
Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin askeri haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketidir.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir şirketi olarak 1982 yılında kurulan HAVELSAN, yüksek teknoloji ve yazılımların yanı sıra savunma, güvenlik ve bilişim sektöründe de çalışmalara imza atmaktadır.
1964 yılında kurulan BMC, Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri. Yüksek kaliteli ürünleriyle geniş bir ürün yelpazesi sunan BMC, AR-GE ve üretim tesislerinde otomotiv ve savunma sanayisine özel çözümler sunmaktadır.
Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş. Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir. Şirket, 1880 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuştur. Başlıca ürünleri tabanca, askeri silah ve av tüfekleridir.
CANiK, Samsun Yurt Savunma (SYS) Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren bir ateşli silah üreticisidir.
TİSAŞ, 1994 yılında ilk tabancası olan 7.65 mm’lik Fatih 13’ü üretmeye başlamıştır. 1998 yılında pazar talebini karşılamak amacıyla 9×19mm tabancaları da üretmeye başlamıştır.
Asilsan Ardeşen Silah Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASİLSAN) Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir.
Girsan Makina ve Hafif Silah Sanayi Ticaret A.Ş. (GİRSAN), Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir.
Ahlatcı Gold Force Küresel Barut fabrikası, Nitrogliserin fabrikası ve Nitroselüloz fabrikası ile Arca Kapsül üretim fabrikası ve Mıte Defence Fişek üretim fabrikası, OSB’de 4 bin dönüme yayılan 3 farklı firmanın 5 farklı fabrikası …