Seçim Komşu’da belirsizlik getirdi
ATİNA/Balkan Günlüğü
Yunanistan'da yapılan erken genel seçimler siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik getirdi. Hiçbir partinin tek başına iktidar olacak kadar oy alamadığı seçimin sonuçlarından Yeni Demokrasi'nin ilk sırada geldiği 7 partili bir parlamento ortaya çıktı. Irkçı saldırılarıyla ünlü aşırı sağcı Altın Şafak partisi de parlamentoya girebildi. Ancak iki parti birkaç sandalye eksikle parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı için koalisyon görüşmeleri zorlu geçeceği benziyor.
SYRIZA ve PASOK liderleri koalisyon arayışlarını sürdürecek. Görüşmeler sonuçsuz kalırsa yeniden seçime gidilebilecek. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı yüzde 99,1'i açılan sandık sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 18,8'ini alarak 300 sandalyeli parlamentoda 108 milletvekili çıkarabiliyor. Üçüncü sırada gelen Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ise oyların 13,19 ile 41 sandalyeye sahip oldu. Kemer sıkma politikalarına tepkili halkın oyları ile ikinci sıraya yükselen memorandum karşıtı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) oyların 16,76'sı ile 52 milletvekili çıkarıyor. Memoranduma karşı oy kullandığı için ND'den ihraç edilen milletvekillerinin kurduğu Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,6 ile 33 sandalye kazanıyor. Kemer sıkma politikalarına tepki oylarını toplayan diğer partiler Yunanistan Komünist Partisi yüzde 8,47 ile 26, Altın Şafak yüzde 6,97 ile 21, Demokratik Sol Partisi yüzde 6,1 ile 19 sandalyeye sahip olacak.
3 TÜRK PARLAMENTODA
Batı Trakya'daki Türk Müslüman azınlık adaylarından 3 kişi parlamentoya girdi. Rodop ilinde PASOK Partisi'nden Ahmet Hacıosman, SYRIZA'dan Ayhan Karayusuf, İskeçe'de ise SYRIZA'dan Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Batı Trakya Türk azınlığı 16 yıl aradan sonra ilk kez parlamentoda 3 milletvekili ile temsil edilecek. Öte yandan Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren Batı Trakya Türkleri dernekleri 3 milletvekilinin seçilmesini başarı olarak gördü. İşte değerlendirmeler:
Osman İsmail(Batı Trakya Yüksek Tahsilliler Derneği As Başkanı)
Siyasi olarak bir değerlendirme yapmamız çok doğru olmasa da tabi bu sevindirici bir gelişmedir. Derneğimiz, her kesimden insanı içinde barındıran mozaik bir dernek. Derneğimizi seçim öncesi Yunanistan’daki bir siyasi temsilci ziyaret etti. Azınlık için 3 milletvekili sayısı güzel bir gelişme. Azınlığa hayırlı olmasını diliyoruz.
Şükrü Köse (Batı Trakya Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse)
Şunu ifade etmek gerekir ki Yunanistan’daki seçimde bir istikrardan söz etmek pek mümkün değil. Parlamentoda tek iktidarlı bir hükümet değil bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. İkinci bir seçimin yapılması ise zaten karışık ve sıkıntıda olan Yunanistan’ı daha da fazla sıkıntıya sokacaktır. Seçimlerin tekrarlanması demek Yunanistan için maddi, manevi külfet olacaktır. Bu seçimde Yunan halkının sandığa gitme oranında da bir düşüş söz konusu. Daha önce yüzde 71 olan oy kullanma oranı bu seçimde yüzde 65’lere düştü. Ancak Batı Trakya’da Türk azınlığın seçime katılma oranı yüzde 85 gibi yüksek bir değere ulaştı. Bizler Batı Trakya Dayanışma Derneği Bursa Şubesi olarak seçimler için çok emek verdik. Derneğimizin organizasyonu ile Bursa’dan 25 otobüs ile Batı Trakya’ ya gidip oy kullandık. Temennimiz, Yunanistan’daki seçimin ve seçimi kazanan aktörlerin Batı Trakya için hayırlara vesile olmasıdır.
Ömür Şanlı (İskeçe doğumlu, Türk-Yunan İşadamları Derneği eski Başkanı ve İzmir Kordon İşadamları derneği Başkanı)
Yunanistan’daki seçimlerde daha önce iki olan sayının üçe çıkması bizleri oldukça sevindirmiş ve gururlandırmıştır ancak vurgulamak istediğim bir nokta var ki: birlik içinde bir davranış sergilenerek daha az aday ile seçimlere katılıp daha fazla milletvekili çıkarma amaçlanmalıdır. Fazla aday sayısı sadece oyların bölünmesine yarayacaktır. Türk milletvekillerinin Yunanistan parlamentosunda birlik içinde Yunanistan’ın zor günlerini atlatması için çalışacaklarına inanıyorum.
Halit Habipoğlu(ABTTF Başkanı):
Seçimlerden sonra YDP’nin koalisyon hükümeti kurma çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi de SYRIZA lideri Aleksis Çipras bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak. Ancak Yunanistan’da SYRIZA da üç gün içinde koalisyon hükümeti kuramazsa PASOK üçüncü parti olarak koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak. PASOK’un da koalisyon hükümeti kuramaması halinde büyük olasılıkla seçimler 17 Haziran 2012 tarihinde yeniden yapılacak.