Seçimlerden sonra
Bulgaristan’da yerel parlamento seçimleri 05 Temmuz 2009’da yapıldı. Parlamento seçimler için sadece Bulgaristan sınırları içinde değil ülke dışında yaşayan Bulgaristan pasaportu taşıyan vatandaşlar da seçime katıldılar. Bulgaristan dışında yapılan seçimlerde doksan bini aşan rekor sayıda seçmen katıldı.
Seçmenler yurtdışında yaşasalar da ülkelerini unutmayarak daha iyi bir gelecek için oylarını kullandılar. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan Türkleri sabah erken saatlerde Bulgaristan pasaportlarıyla sandıklara akın etmeye başladılar. Bazı sandıklarda oy kullananların sayısı bini aştığı görüldü.Seçmenler, Sandığa genci ve yaşlısı ile akın ettiler. Yirmi yıl önce zorunlu göçe tabi tutulsalar da bilinçli bir biçimde kendi geleceği için sandığa gittiler.
Her seçimler gibi bu seçimler de Bulgaristan Devleti, BALGÖÇ yönetiminin desteği ile seçim düzenini sağladı. Bulgaristan’dan gelen sandık görevlileri yetersiz kaldığından dolayı seçim sandıklarında BALGÖÇ üyeleri görev yaptılar. Sorumluluk içinde sandık görevlileri bütün seçim gününde seçimlerin normal geçmesinde yardımda bulundular. Buradan BALGÖÇ yöneticilerine, görevlerini tarafsız bir şekilde yaptıkları için teşekkür ediyorum. BALGÖÇ, dünya Sivil Toplum Örgütleri-STÖ içerisinde enternasyonal bir konuma doğru gitmekte.
Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı çalışanları ise, sandık görevlilerin çalışmalarına hayran kaldılar. Yirmi yıl geçse de geldikleri ülkeyi unutmadıklarını ve Bulgaristan’ı saygıyla andıklarını gördüler.
Bulgaristan Türkleri, yakın geçmişte acı dolu yılar geçirdiyse de geçmişi unutmayarak sandığa gittiler ve geleceğe ümitle baktıkları gösterdiler. Defalarca yazıldı çizildi. Bulgaristan Türkü hiçbir zaman eline silah alarak otonom devlet veya bağımsızlık savaşı yürütmedi. Tarihin çizdiği sınırlar içinde Anayasal haklarına sahip olarak ülkenin kalkınmasında canla başla yer almak istediler.
Ne yazık ki bu demokratik seçimlere gölge düşürmek isteyenler de var. RZS /Nizam Kanun Adalet/ partisi Genel Başkanı Yane Yanev Bulgaristan Baş Savcılığına Türkiye de kurulan seçim sandıklarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesi tarafından Türkiye’de kullanılan oyların iptalini, kullanılan oylarla seçilen yedi milletvekilin mazbatalarını alınmasını talepte bulundu. Bu hareket Türkiye’deki seçmenler tarafından demokrasiye aykırı bir hareket olarak değerlendiriliyor. Bize düşen görev ise bu tip siyasetçilere prim vermemektedir. Bulgaristan devletinin bağımsız Yüksek Seçim Kurulu bile seçimlerde Türkiye’den atılan oylarda usulsüzlük yapılmadığını beyan etti. Bence RZS ortalığı karıştırmasın, biz Türkler demokrasiyi içine sindirmiş bir milletiz.
116 sandalye ile seçimin galibi GERB Lideri Boyko BORİSOV ise azınlık hükümeti kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yalnız unutulmamalıdır ki demokrasilerde azınlık hükümetleri çok uzun süre yaşamaz. Umudumuz Bulgaristan’da diğer dinden azınlıklara saygılı, hak ve adalet çizgisinde bir hükümet kurulmasıdır.