SGK, geçen yıl 88 bin 455 kişinin sigortalılığını iptal etti
AA
ANKARA (AA) - Toplumsal Güvenlik Kurumunca (SGK), 2023 yılında yapılan kontrollerde, 1533 iş yerinin geçersiz olduğu belirlenirken, çalışmadığı halde sigorta primi ödenen ya da geçersiz iş yeri üzerinden sigortalı gösterilen 88 bin 455 kişinin sigortalılığı iptal edildi.
Kayıt dışı istihdamla çaba kapsamında, uydurma iş yeri ve geçersiz sigortalılara yönelik kontrollerini sürdüren SGK, "Sahte Sigortalılık ve Düzmece İş Yeri Takip Platformu" üzerinden bu alandaki çalışmalarına sürat verdi.
Geçen yıl, kayıt dışı istihdamın ağır olduğu vilayetler başta olmak üzere Türkiye genelindeki toplam 101 bin 794 kontrolde, 1533 iş yerinin geçersiz olduğu belirlenirken, 88 bin 455 kişinin çalışmadığı halde sigorta priminin ödendiği ya da geçersiz iş yeri üzerinden sigortalı gösterildiği tespit edildi.
Bu yolla sigortalı gösterilenlerin sigortalılığını iptal eden SGK, geçersiz olduğu tespit edilen hizmetleri silerken, bağlanan aylıkları iptal etti, yapılan maaş ve öteki ödemeler ise faiziyle geri aldı.
Sahteciliğin tespiti halinde iş yerlerine de yaptırımlar uygulayan kurum, baştan beri düzmece olduğu tespit edilen iş yerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarasını iptal ederken, yersiz yararlanılan teşvik ve dayanakları ise gecikme cezası ve gecikme artırımıyla tahsil etti.
"Sahte sigortalılık, tanıdıklara ilişkin iş yerlerinde yapılıyor"
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçersiz iş yeri ve düzmece sigortalılığın toplumsal güvenlik sisteminin kronik meselelerinden biri olduğunu belirtti.
SGK'nin 2 bin 750 toplumsal güvenlik denetmeniyle Türkiye genelinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Şahin, şunları söyledi:
"Sahte iş yeri ve geçersiz sigortalılık durumları daha çok kayıt dışının yüksek olduğu vilayetlerde görülüyor. Geçersiz sigortalılık, yaygın olarak akraba yahut tanıdıklara ilişkin iş yerleri üzerinde yapılıyor. Son devirde bilhassa gebelerin geçersiz sigortalılığında artış tespit ettik. Hem SGK'den süreksiz iş göremezlik ödeneği alabilmek hem de özel hastanedeki doğum masraflarının bir kısmını kuruma ödetmek için bu yola başvuruluyor. Toplumsal güvenlik denetmenleri olarak toplumsal güvenlik alanında devleti ziyana uğratan tüm yol ve tekniklere karşı titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Şahin, yapılan işin riskine ve niteliğine nazaran öbür kamu kontrol elemanlarından daha düşük özlük haklarına sahip olduklarını ve özlük haklarının merkezi kontrol elemanlarıyla eşitlenmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"İl müdürlüklerine bağlı çalışan toplumsal güvenlik denetmenlerinin SGK merkez teşkilatına bağlı olarak ve büyükşehirlerde küme başkanlıkları halinde örgütlenmesini talep ediyoruz. Kamudaki tasarruf önlemlerine uygun halde, toplumsal güvenlik denetmenlerinin daha faal ve verimli çalışabilmesini sağlayacak bu talebimizi Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığına ve SGK Başkanlığına ilettik."
Muhabir: Özcan Yıldırım
Muhabir: Özcan Yıldırım