Silifke Kalesi’ndeki arkeolojik hafriyatlarda “mezar hediyeleri” bulundu
AA
MERSIN (AA) - Silifke ilçesinde 185 metre yüksekliğindeki dorukta yer alan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğündeki 13. dönem hafriyat ve onarım çalışmaları devam ediyor.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki takımın yürüttüğü çalışmalarda, Bizans Devri'ne ilişkin bir yapının incelenmesi sırasında çok sayıda buluntuya ulaşıldı.
Toprak tabandan çıkarılan gözyaşı şişesi, kandil ve seramik ile şimdi birleştirilmemiş kesimlerin, Antik Devir'de ölen şahısların mezarlarına ikram olarak bırakıldığı bedellendiriliyor.
Buluntular ve çıkarıldıkları yapıdaki incelemeler sürüyor.
"Laboratuvar tahlilinin yapılması sonrası net bilgiler ortaya çıkacak"
Kazı Lideri Prof. Dr. Boran, AA muhabirine, kaledeki dönem kazılarında farklı periyotlara ilişkin katmanların ortaya çıkmaya devam ettiğini söyledi.
Alanın bir "kent" yapısına sahip olduğunu belirten Boran, şöyle konuştu:
"Silifke Kalesi'nin daha evvelki kazılarında dağınık halde bulduğumuz mezar buluntuları birinci kere toplu halde tespit edildi. Antik Devir'e ilişkin mezar buluntuları ortasında camdan yapılmış gözyaşı şişesi, yağ kandili ile ölen şahısların yanında bulundurduğu seramik kaplar ortaya çıkarıldı. Bir nekropolde (mezarlık) bulunan gereçlerin benzerlerinin Silifke Kalesi'nde çıkarılmış olması son derece değerli. Antik Devir'e ilişkin buluntuların Bizans Devri'nin yapısının içinde çıkması, bu mimari ile buluntuları tarihlendirme ve kıymetlendirme açısından çok değerli. Hafriyatın tamamlanması, dataların incelenmesi ve laboratuvar tahlilinin yapılması sonrası net bilgiler ortaya çıkacak."
Boran, çalışmaların tamamlanmasının akabinde Roma, Bizans, Karamanoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet devirlerinden izler taşıyan kaleyi yine ziyarete açmayı hedeflediklerini kaydetti.
Muhabir: Serkan Avci
Muhabir: Serkan Avci