Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, çekimser oy kullanan ülkelere tepkili
Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın üyelik talebini onaylaması üzerine oylamada çekimser kalan ülkelere karşı tutumlarını değiştireceklerini açıkladı.
Dacic, başkent Belgrad'da ziyaret ettiği bir televizyon programında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova'nın üyelik talebini kabul ettiği oylamayı değerlendirdi.
Kosova'nın "bir devlet olmadığını ve bu durumda Avrupa Konseyi üyesi olamayacağını" iddia eden Dacic, Kosova'yı tanıyan ancak oylama sırasında karşı oy kullanan "yakın dost" Macaristan'a teşekkürlerini iletti.
Ancak Dacic, çekimser kalan Ukrayna'nın pozisyonuna karşı şaşkınlığını dile getirerek, "Baskıya rağmen Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü her zaman destekliyoruz ve buna karşı yapılanları da şiddetle kınıyoruz. Konu bizim toprak bütünlüğümüz olduğunda çekimserler.“ açıklamasını yaptı.
Ivica Dacic, "Bütün bunlar gelecekte tutumumuzu etkileyecek. Örneğin Karadağ çekimser kalabilir ve sorunlarımıza biraz saygı gösterebilirdi. Karadağ Kosova'nın başvurusunu destekledi. Onların da oylarımıza ihtiyaçları olacak, ancak artık bizden olumlu bir yaklaşım beklemelerine gerek yok.“ dedi.
Dacic, Bosna Hersek'in de çekimser kaldığını belirterek, "Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü savunmadığım tek bir ifadem yok. Ama bugünden sonra, bana sorduklarında, ben de kaçınacağım. Bize çekimser oy veren Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünü neden savunalım?" şeklinde konuştu.
Çekimser kalan Yunanistan ve Slovakya'yı da eleştiren Dacic, "Yunanistan önce Kosova'yı tanımayacağını söyledi. Toprak bütünlüğünden bahsediyoruz.“diye konuştu.
Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyelik başvurusu
Dün Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Kosova'nın Konseye üyelik talebini onayladığını ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) gönderdiğini açıklamıştı.
İspanya, Sırbistan, Romanya, Gürcistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Macaristan ve Azerbaycan, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyelik başvurusuna karşı oy kullanmıştı.
Yunanistan, Slovakya, Moldova, Ukrayna ve Bosna Hersek çekimser kalırken, Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Büyük Britanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İrlanda, İtalya, İsveç, İsviçre, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovenya ve Türkiye ise başvuruya olumlu yönde oy kullanmıştı.
Ermenistan ise oylamaya katılmamıştı.
Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor.