Sırbistan, Kosova için Ret Oyu Verdi! AB Sessiz Kaldı
Sırbistan, Kosova için Ret Oyu Verdi! AB Sessiz Kaldı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Sırbistan'ın Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğine muhalefetinin AB aracılık ettiği anlaşmayı ihlal edip etmediğine ilişkin sorular karşısında sessiz kalmayı seçti.
Günlük basın toplantısında, AB Komisyonu temsilcisi Peter Stano, dünkü oylama sırasında Sırbistan'ın Avrupa Konseyi üyelik başvurusunun onaylamamasının, AB'nin arabuluculuk yoluyla iki ülke arasında varılan Ohri Anlaşması'nın ihlali olup olmadığına dair gazetecilerden gelen bir soruyu yanıtlamayı reddetti.
Stano'ya gazeteciler sordu: "Bu anlaşmanın ihlali mi değil mi? Sırbistan'ın oynamayı reddetmesini kınıyor musunuz? Anlaşma hala geçerli mi? Sorularına karşı, "Avrupa Konseyi'nin AB dışında bir kurum olduğunu, AB'nin belirtilen ret oyunu not ettiğini, Ohri Anlaşmasının sorunsuz ilerlediğini" belirtti.
Sırbistan'ın kullandığı ret oyunun Ohri Anlaşması'nın 4. maddesinde , Sırbistan'ın Kosova'nın uluslararası örgütlere üyeliğine karşı çıkmama taahhüdünün ihlali olup olmadığına dair ısrarlı soruları cevapsız bırakan Stano şunları söyledi: "Anlaşmanın uygulama süreciyle ilgili siyasi duyarlılığın ve zorlukların tamamen farkındayız. Bu nedenle, yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için, her iki tarafa da uygulama aşamasına aşamalı bir geçiş önerisi sunduk." şeklinde konuştu.
Stano, Sırbistan ve Kosova liderlerinin Belgrad-Priştine diyaloğu kapsamında 2 Mayıs 'ta Brüksel'de bir araya geleceklerini söyledi.
Kosova Dışişleri Bakanlığı ve Diaspora Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Kosova'nın konseye üyelik talebini onayladığını ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) gönderdiğini açıklamıştı.
Sırbistan, İspanya, Romanya, Gürcistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Macaristan ve Azerbaycan, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyelik başvurusuna karşı oy kullandı.
Yunanistan, Slovakya, Moldova, Ukrayna ve Bosna Hersek çekimser kalırken, Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Büyük Britanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, irlanda, İtalya, İsveç, isviçre, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovenya ve Türkiye başvuruya olumlu oy kullanmıştı.