Sivil Oluşumların Türkiye politikalarına katkıları
En son yapılan Kosova seçimlerine baktığımızda bilinçli ve düzenli çalışma, paylaşım ve eylemlerin meyvelerini nasıl verdiğini açıklıkla görebiliriz. Tüm Türkiye'den 1000 kişinin katıldığı seçimlerde İzmir'den samimi çalışmaların neticesinde 50 kişi oy kullanmıştır. Türkiye'den katılan 1000 kişi gibi, İzmir'den Kosova'daki seçimlere katılan 50 kişi yine "Kosova Rumeli Kültür Sanat Derneği”nin özverili ve samimi çalışmaları ve gayretleri ile geçen haftaki yazılarımda bahsettiğim Lobi faaliyetlerine eşi görülmemiş bir örnek sergilemişlerdir. Kosova Türk partisi KDTP’YE destek vermek için "Kosova Rumeli Kültür Sanat Derneği'nin "Kurucu ve yöneticileri gerçekten takdire şayan bir çalışma sergilemişlerdir. Kosova halkının önüne, yine Kosova için çıkmışlar, sorunların çözümü, halkın demokratik, siyasi, kültürel ve ekonomik refahı için KDTP’nin yapabilecekleri hakkında gazete ve televizyonlarda yer almışlardır. Bu özverili çalışmalarının neticesinde KDTP üç milletvekili çıkarmıştır.
KOALİSYON İHTİMALİ
Ayrıca bu Türk partisinin kurulacak yeni hükümette iki bakanla temsil edileceği bir koalisyonda yer alması da büyük bir olasılık halini almıştır.
Buradan bakınca da açık ve rahat bir şekilde görülebileceği gibi, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, kendilerini yeni çalışmalara adapte edecek yeni fikir ve projeler geliştirmelidir. Özellikle Balkan menşeli derneklerin, yapılarını bu tür yeni çalışma ve aktivitelere doğru yönlendirmeleri hiç kuşkusuz bu derneklerin temsil ettiği fikir ve görüş sahiplerini, Türkiye ve Balkanlar’da daha etkin bir hale getirecektir. Amaç Türkiye'nin ve ülkemiz insanın yurtdışındaki yakın akraba ve soydaşlarının yaşadığı ülkelerde kardeşlik ve dostluğa dayalı olarak, siyasi, kültürel, içtimai, sosyal ve ekonomik birlikteliğini sağlamak ve bu birlikteliğin korunaklı ve etkin bir şekilde yürümesine muvaffakat etmektir
Hiç kuşku yok ki; bu amaçların oluşmasında, ülkemiz ve ülkemiz insanı için dahi büyük karşılık ve menfaatler vardır. Bir menfaat meşru temellere dayanıyor ve ulvi bir amaca hizmet ediyorsa övülen bir menfaattir. Hükümet bu konularda yaratıcı fikir ve çalışmaların önünü açacak olumlu girişimlerde bulunmaktadır. Dış Türkler Başkanlığı bu girişimlerin en somut örneğidir. Dış Türkler Başkanlığı’nın ilerde, Türkiye ve yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının lobi faaliyetlerini denetleyen hatta yönlendiren bir organ oluşturması uzak bir gelecek değildir. Türkiye'nin komşuları ile sıfır problem politikası, geniş bir yelpaze içinde değerlendirildiğinde, Balkan dernekleri gibi derneklerin önemi, yapacakları yeni yapılanmalar ve uyum çerçevesinde daha da artacaktır.
Balkan derneklerinin, yurtiçindeki ilk ve en büyük sınavı ülkemizdeki Haziran 2010 seçimleridir. Balkan derneklerinin seçimlerdeki başarısı, kendi inanç, düşünce ve eylemlerini temsil edecek fikir sahiplerini T.B.M.M’deki temsil oranıyla doğru orantılı olacaktır. Yeni anayasanın oluşmasında ve bu anayasaya uyumlu kanunların yasamasında oluşacak yeni meclisin belirleyici gücü inkar edilemez. Bu sebeple Balkan derneklerinin sınavı seçimlerden sonra da devam edecek, kendi inanç ve düşüncelerinin yeni anayasada yer almasını sağlayacak ve inanç ve düşüncelerini eyleme geçirebileceği kanunların yasamasını yapacak milletvekilleri ile temasını hızlandıracaktır...
Devamı Gelecek Sayıda