Siyanürlü Sağlık !!!
Bulgaristan’ın güney bölgelerinde yapılan araştırmalara göre altın madenleri olduğu bilinmektedir. Söz konusu bölgede, Roma döneminden itibaren altın madenlerinin izlerine rastlamak mümkündür. 1944 yılı sonrası Bulgaristan Komünist rejimi, özelikle siyanürün çevreye ve insan sağlığını tehdit etmesi ve siyanür kullanılarak yapılan altın aramalarının ekonomik olarak karlı olmamasından dolayı altın arama faaliyetlerinden vazgeçmiştir. 60 yıl sonra teknolojinin gelişmesiyle, altın imalatında insan sağlığını tehdit eden unsurlar en aza indirgenmiş olup, siyanürle altın arama tekrar gündeme gelmiştir. Bahse konu teknoloji özellikle üçüncü sınıf dünya ülkelerinde ve Bulgaristan gibi az gelişmiş ülkelerde daha fazla kullanılmaktadır. Ayrıca, altın arama faaliyetleri sırasında zarar gören çevreyi tekrar eski haline getirmek, altın arama faaliyetlerinden elde edilen kardan daha fazla olduğu için, gelişmiş ülkelerin kendi topraklarında altın arama çalışmalarına izin vermedikleri bilinmektedir.
Özellikle altın arama faaliyetlerinin şehir merkezine yakın yerlerde kurulması ve çalışmaların devam ettirilmesi bölge halkının sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Bu bağlamda, kanunlar çerçevesinde siyanürle altın arama çalışmalarının yasaklanmasının istenmesi bölge halkının en doğal hakkıdır. Fakat bu durum çıkar çevreleri ve halk arasında çetin mücadeleye sebep olmaktadır.
Bulgaristan’ın Kırcaali, Filibe ile Koşukavak şehirlerinin hemen bitişiğinde kurulmak istenen siyanürle altın arama tesisleri ülkeyi adeta karıştırmıştır. Bulgaristan'da başta Vasil Kadrinov olmak üzere Yeşiller grubu, bu konuda siyanürün çevreye ve insan sağlığına verebilecek zararları kamuoyuna duyurmak üzere ülkenin çeşitli merkezlerinde protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Ayrıca Martitsa ve Arda nehri boyunda yaşayan Yunan ve Türk vatandaşları da Bulgaristan’a gelerek gösterilere katılmışlar ve konuyu HÖH AP Milletvekilleri ve AP Çevre Koruma Başkanlığı’na kadar iletmişlerdir.
HÖH AP milletvekilleri Filiz Hüsmenova ile Prof. Vladko Panayotov yazılı olarak Çevre Koruma Kurulu Başkanı Komiser Stavros Dimas’a, çevre korumasında insan sağlığının önemi ve sağlıklı yerleşim birimleri gibi hususları içeren bir önerge verdiler. Soru önergesinde HÖH milletvekilleri; 160.000 nüfuslu bir şehrin merkezine insan sağlığını tehdit eden böyle bir tesisin nasıl bir mantıkla kurulduğunu ve buna izin verildiğini, insanların yaşadıkları apartmanlara 300 metre yakınında neden bulunduğunu, ayrıca böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu, vurgulamışlardır.
Kırcaali bölgesinde insan sağlığını tehdit eden çalışmaları yürüttüğü iddia edilen Gorupso şirketi, yerel yönetimin kararlarına aykırı olarak ve halkın tepkisini hiçe sayarak iki yıldır yatırımlarına devam etmektedir.
AP Milletvekilleri Hüsmenova ile Panayotov, Avro Komiseri Dimas tarafından bir açıklama yapılmasını istemekte, AB ülkelerinde insan sağlığını tehdit eden kuruluşlara karşı faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine ve halkın gösterdiği tepkilere rağmen siyanürlü altın imalatına hangi kriterlerde izin verildiğinin açıklamasını da beklemektedirler.