Şoför adaylarına direksiyon imtihanında park hareketinde iki deneme hakkı verilmesi bekleniyor
AA
İSTANBUL (AA) - İstanbul Şoför Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi için yeni bir yönetmelik hazırlığı yapıldığını belirterek, "Direksiyon imtihanlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Daha düzgün şoförler yetiştirebilmek için imtihan mühletinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor." dedi.
Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Evrakı ve Hareket Planı kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Trafik kazalarının azaltılmasıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı, Sıhhat ve İçişleri Bakanlığının kontrol sorumluluklarının bulunduğunu belirten Tekin, "Burada eğitim konusu da çok kıymetli. Birinci sefer ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı vardı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu mevzuyu istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar." sözlerini kullandı.
Taslağı hazırlanan yönetmeliğin bitme evresine geldiğini lisana getiren Tekin, "İmzaya sunulup yayımlandıktan sonra şoför kurslarının ahenk sağlaması için değişiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir." diye konuştu.
Murat Tekin, Türkiye'deki şoför adaylarının eğitimine değinerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Evrakı ve Aksiyon Planı'yla daha da üste çıkarılıyor. Hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon imtihanlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. İmtihan müddetinin daha düzgün şoförler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, şoför kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi kaidesinin gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açısından kıymetli. Haberlerde çıkan 'joker' denilen, birinin yerine kimliğini değiştirerek diğerinin sokulması üzere illegalliği ortadan kaldıracak bir uygulama. Kişinin kimliğiyle doğrulama yapılarak imtihana alınacak. Bu değişiklik yapılarak oluşabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Ayrıyeten direksiyon eğitiminde imtihan yapmış olduğumuz güzergahlar vardı. Bu güzergahların hem genişletilmesi hem de alternatif güzergahların ek edilmesi planlanıyor. Burada şoför kriterini ve muvaffakiyetini hesaplayabilmesi için akan trafikle çalışıyor. Burada 'Ben otomobil kullanmayı boş alanda öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?' sorusunu ortadan kaldıracak. Şoförün akan trafiğin içerisine girebileceği bir imtihan yapılması planlanıyor."
Direksiyon imtihanında şoför adayı için park hareketine iki deneme getirilmesi bekleniyor
Sürücü adaylarının iki araç ortasına park etme konusunda sorun yaşadıklarının altını çizen Tekin "Bir kursiyerin tek atakta aracını geri geri gelerek iki otomobilin ortasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Vefatla çok bir irtibatı olmayan ve eğitimlerin tamamının buraya ağırlaşmasına sebep olan bir unsurdu. Burada da bir değişiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer iki araç ortasına park ederken birinci hakkında deneme yapacak, şayet başarılı olamazsa çıkacak tekrar hareket yapmayı deneyebilecek." bilgisini paylaştı.
Bu kapsamda direksiyon imtihanlarında motosiklet ve araba kullanımı eğitiminde "U dönüşü" hareketinin eklenmesini öngördüklerini lisana getiren Tekin, "Motosikletlerde 6 ile 6,5 metre genişliğinde, arabalarda ise 8 metrelik alanda kursiyerlerden iki hareketle 'U dönüşü' yapması istenecek." dedi.
Tekin, eğitim veren öğreticilere de yönetmelikte yer verilmesini beklediklerini anlatarak, "Eğitim veren usta öğreticilerimizin her 10 yılda bir tekrar hizmet içi eğitime tabi tutulması, yönetmelik değişikliğinde olması bekleniyor. Bu yönetmelik çıktığı vakit, usta öğreticilerimiz, imtihan yapıcılarımız bu eğitimi alacaklar, bu eğitim bittikten sonra her 10 yılda bir de bu eğitimleri yenilemeleri gerekecek." tabirini kullandı.
Engelliler için de düzenleme bekleniyor
Türkiye'de elektrikli araç kullanımının arttığına değinen Tekin, şoför kurslarının da artık eğitimlerinde bu araçları kullanmaya başladığını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığının elektrikli araçlarla ilgili yaptığı değişikliklere şoför kurslarının da ahenk sağladığını anlatan Tekin, "Yeni yönetmelikle şoför kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceğiyle ilgili düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Sınavdaki araç elektrikli ise bataryanın ömrü, batarya düzeyi üzere aracı da ilgilendiren ancak elektrikli araçta olup da olağan arabada olmayan şeylerin sorularının çıkarıldığı değişiklik yapılmasını ve elektrikli araç tarifi gelmesi bekleniyor." biçiminde konuştu.
Engelli kursiyer bireylerin direksiyon imtihanında yaşadıkları meselelere da değinen Tekin, şu bilgileri verdi:
"Engelli kursiyerlerin hepsinin çeşit çeşit engelli durumları kelam konusu. Bir aracı yüz çeşit engelliye çeviremeyebiliyoruz lakin burada da bir değişiklik yapması bekleniyor. Bu mevzuda şoför adayına 'Eğer ehliyet almak istiyorsanız kendi aracınızı temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eğitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de imtihana bu araçla girebilirsiniz. Şayet bunu temin edemiyorsanız bu aracı kiralayabilirsiniz.' diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaşlarımız için de olumlu bir şey. Engelli vatandaşımız geldiğinde ona sunulan aracı değil de kendisinin daha rahat edebileceği, pürüz durumuna nazaran temin edebileceği yahut kiralayabileceği bir araçla hem eğitim alabilecek hem de imtihan yapabilecek."
Muhabir: Hikmet Faruk Başer
Muhabir: Hikmet Faruk Başer