Son dakika... Arslantepe'de 5 bin 621 yıllık 250 mühür bulundu!

28 Mart 2024 - 21:46

Son dakika… Arslantepe’de 5 bin 621 yıllık 250 mühür bulundu!

Kent merkezine 7 kilometre mesafedeki Arslantepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Geçmiş yıllardaki kazılarda Geç Hitit Dönemi’ne ait …

Son dakika… Arslantepe’de 5 bin 621 yıllık 250 mühür bulundu!
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 4:30

274 okuma
(Last Updated On: 15/09/2021)

Kent merkezine 7 kilometre mesafedeki Arslantepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Geçmiş yıllardaki kazılarda Geç Hitit Dönemi’ne ait, girişinde aslan ile devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu Arslantepe Höyüğü’nde, dünyanın ilk yağmur drenaj hattı, kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle devlet ve bürokrasinin temellerinin atıldığı yapılar ortaya çıkarıldı.

26 Temmuz’da UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne alınan Arslantepe’de, 55 kişilik ekip ile 10 Ağustos’ta başlayan kazılarda ise şu ana kadar 5 bin 621 yıllık olduğu düşünülen 250 mühür bulundu.

Höyükte 30 yıl kazı başkanlığı yaptıktan sonra emekli olan ve çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Marcella Frangipane, arkeolojinin çok uzun bir iş olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Frangipane, “Sadece kazı değil sonra okumak lazım çalışmak lazım, araştırma yapmak lazım. Yıllardır buradayım ve kazılarda elde ettiğimiz bilgi ve bulgular ile Arslantepe tarihini yazmak istiyorum” dedi.

‘KALKOLİTİK DÖNEME AİT ÇOK MÜHÜR BULDUK’

Prof. Dr. Frangipane, bu yıl yapılan kazılarda kalkolitik döneme ait çok sayıda mühür bulduklarını vurgulayarak şöyle dedi:

“Şimdi bu mühürlere detaylı bakıyoruz anlamak için. Kaç tane mühür, hangi objeyi mühürlediler ve bürokrasi sistemi o dönemde mi başladı? O dönemde yazı yok, yazmıyorlar.

O zaman mühür kullanılıyor. Kilin üstüne mühür basıyorlar, işte o mühür bir imza gibi geçerli. Sonra farklı mühür baskıları görüyoruz. Buradan da o dönem yazı yerine bürokratik olarak müherlerin ön planda olduğunu anlıyoruz.

Bunun için dikkatli bu sisteme rekonstrüksiyon yapıyoruz. Bulduğumuz ve 5 bin 621 yıl öncesine ait 250 mührün anlamını ve işleyişini yapacağımız çalışmalar ile ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.”

3 BİN YILLIK ZERZEVAN’A PANDEMİDE DE TURİST AKINI

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğudaki son askeri garnizonu olan ve Mithras Tapınağı’na sahip 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, 2-4 Eylül 2021 tarihleri arasında Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne ev sahipliği yaptı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’ni salgına rağmen bu yıl 150 bin turist ziyaret etti.Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun “Özellikle normalleşmenin başlamasıyla birlikte bu sayı daha da artıyor. Yıl sonuna kadar 400 bin ziyaretçi rakamını geçeceğiz” dedi.

YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Çoşkun, son olarak Almanya, İspanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Macaristan’dan ziyaretçilerin Zerzevan Kalesi’ni ziyaret ettiğini söyledi.

Zerzevan Kalesi Türkiye’den ve dünyanın her yerinden ziyaret edilen bir destinasyon haline geldiğini söyleyen Çoşkun “Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Roma döneminin gizemli tarikatı olan Mithras tapınağına gidilen iki koridor bulunmuştu.

Koridorların bulunmasının ardından Hindistan, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Kanada olmak üzere yerli yabancı ziyaretçiler bölgeye akın etti.

Kazı çalışmalarında ayrıca yer altı kilisesi, gizli geçitler, sığınak, askerlere ait konutlar, kaya mezarları, sunaklar, su sarnıçları, takılar, bronz sikkeler, pek çok askeri ve tıbbi malzeme bulunmuştu.”

Milliyet

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.